TBMM Genel Kurulunda TMK kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili yasa tasarısı görüşülüyor
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili yasa tasarısının, yeni ceza mevzuatının beş yıllık uygulamasının sonucunda ortaya çıkan sorun ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla TBMM'ye sunulduğunu belirterek, 'Bu düzenlemeler hem çocuklar hem de ülkemiz lehine bir kazanım olacaktır' dedi.
TBMM Genel Kurulunda, TMK kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili tasarısı görüşülüyor.
Tasarı hakkında bilgi veren Ergin, sözlerine, Çukurcu'da şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı. Ergin, 'Bu hain saldırıları yapanların bu ihanetleri yanlarına kalmayacaktır' dedi.
Çocukların toplumların en kıymetli değeri olduğunu ifade eden Ergin, bu değeri akıllı biçimde idare ederek büyüten toplumların, geleceğe o derecede umutla ve güvenle baktığını, bilinçsizce tüketen toplumların ise ciddi tehditlerle yüz yüze kaldıklarını söyledi. Ergin, 'Bu doğrultuda, suça sürüklenen çocukların toplumdan soyutlamadan aile yanında ve sosyal çevreleriyle uyumlu bir şekilde muhafazası, hayata katılımlarının sağlanması, kendileriyle ve çevreleriyle uyumlu bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunulması büyük önem taşımaktadır' diye konuştu.
Ceza adalet sisteminde ıslahın önem taşıdığını kaydeden Ergin, bu tutumun, geleceğin teminatı olan çocukların toplum dışına itilmemesi ve yasa dışı örgütlerin etkisi altında kalmamaları içim de önemli olduğunu dile getirdi.
Çocukların suç ve suçluluk karşısında, ceza hukuku, yargılama hukuk ve infaz hukukunda özel kurallara tabi tutulmasının uluslararası sözleşme ve belgelerde kabul gören bir durum olduğunu belirten Ergin, bunlarla ilgili örnekler verdi.
Hukukun eşitlik ve adalet ilkesinin çocukların özel olarak korunmasını gerektirdiğini anlatan Ergin, 'Ancak, bu koruma tamamen cezasızlık ve sorumsuzluk şeklinde değil, çocuklara özgü ıslah edici koruyucu ve destekleyici tedbirleri kapsamaktadır' dedi.
Bakan Ergin, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni ceza mevzuatında korunma ihtiyacı içinde olan çocuklar, mağdur çocuklar ile suça sürüklenen çocuklar bakımından özel kurallara yer verildiğini ifade ederek, 'Ancak, ceza mevzuatının yaklaşık beş yıllık uygulamasının sonucunda bazı sorunlarla karşılaşıldığını' söyledi.
Bu sorunların, yargının hızlı işlemesini engellediği gibi bazı hak ihlallerine de neden olduğunu dile getiren Ergin, şunları kaydetti:
'Diğer yandan, uygulamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) ülkemiz aleyhine sonuçlanmış ve sonuçlanma olasılığı olan davalar söz konusudur. Yeni ceza mevzuatımızın beş yıllık uygulamasının sonucunda ortaya çıkan sorun ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla bakanlığımız tarafından Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM'ye sunulmuş ve komisyon çalışmalarından sonra önümüze gelmiş durumdadır.
Bu kanun tasarısı, kamuoyunda 'taş atan çocuklar kanun tasarısı' adıyla tanınmış olsa da geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ilişkin uluslararası hukukun kabul ettiği temel ilkeler doğrultusunda yeni düzenlemeler getirmekle birlikte, getirdiği hükümler sadece bununla sınırlı değildir. Çocuklara ilişkin hükümlerin yanında, uluslararası toplumun bir üyesi olmamızın bir sonucu olarak, infaz hakimliğinin disiplin cezalarına ilişkin başvurularda yapacağı, incelemede uyacağı esaslara ilişkin hükümler ile göçmen ticaretine ilişkin düzenlemeleri de içermektedir. Bunlara ilave olarak, bu tasarıda hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesinde uygulamada ortaya çıkan ve adil yargılanma hakkını zaafa uğratan sorunları giderici hükümlere de yer verilmiştir.'
Ergin, tasarıda, Terörle Mücadele Kanunu'ndaki çocuklara verilecek cezalar ile yargılanacakları mahkemeler konusunda bazı istisnaların kaldırılması suretiyle çocuklar lehine düzenlemelerin getirildiğini ifade etti. Ergin, 'Tasarıyla çocuklar lehine birçok düzenleme yapmakla onları yarınlara daha iyi hazırlama gayreti içindeyiz. Yaptığımız bu düzenlemeler hem çocuklar hem de ülkemiz lehine bir kazanım olacaktır' dedi.
Adalet Bakanı Ergin, şunları söyledi:
'Düzenlemeyle taş atan çocukları kurtarma gibi geçici çözümler değil çocukları iyileştirici tedbirlerle korumayı ve geleceğe hazırlamayı hedeflemekteyiz. Genç kuşaklar için toplumdan soyutlanmayı gerektirecek düzenlemeler, gerilimi artıracak ifadeler yerine çocukları topluma kazandıracak adımların peşindeyiz. Çocuklarımıza şefkatle yaklaşmak, onlar için eğitici ve koruyucu tedbirler almak; hatta bu uğurda pozitif ayrımcılık yapmak, geleceğe güvenle bakan, sağlıklı bir nesil oluşturmak isteyen devletin görevidir. Bizler bu sorumluluğumuzun gereği olarak bu tarihi adımı atıyoruz.'
TBMM Genel Kurulunda, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı üzerinde, gruplar adına konuşmalar tamamlandı.
Tasarının tümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tasarının, Batman'da toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldığı için yaşından daha fazla ceza alan Berivan'ın derdine çözüm olmadığını söyledi.
Öztürk, TMK'nın 2006'da değiştirilerek, 5. maddesinde ceza artırımına gidildiğini, bunun çocuklar için de öngörüldüğünü ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, iktidarları dönemindeki bu uygulamayı kaldırarak, 'lütfettiğini' savundu.
Sadece taş atan çocukların sorunları değil, mendil satan, mevsimlik geçici çocuk işçilerin de sorunları olduğunu belirten Öztürk, 'Çocuklar için en güzel cezayı tartışıyoruz, tıpkı ölümlerin en güzelini tartıştığımız gibi. Asıl olan çocuklara ceza vermemek değil mi?' diye sordu.
Öztürk, terörle mücadeleyi zaafa uğratacak düzenlemelerden kaçınılması gerektiğini dile getirdi.
Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde, sadece çocukların değil, yetişkinlerin de yargılanmaması gerektiğini kaydeden Öztürk, tasarının, beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu, konjonktüre göre yasa yapılamayacağını vurguladı. Öztürk, kısa vadede toplumdan yükselen tepkilerin dindirilebilineceğini ancak köklü bir çözüm olamayacağını ifade etti.
Öztürk, taş atan çocuklar cezadan kurtarılmak isteniyorsa, TMK ve TCK'nın ilgili maddelerine de neşter vurmak gerektiğini kaydederek, 'Toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmış olmayı, örgüt üyeliği olarak kabul ederseniz, sorunu çözme iradesinde olmadığınız anlaşılır' dedi,
Elindeki küçük bir taşı gösteren Öztürk, 'Taş ile mukavemeti, ateşli silahla direnme sayarsanız, samimi değilsiniz' görüşünü savundu.
MHP Grubu adına konuşan Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, bugün, bu tasarıyı görüşmek yerine, sınır ötesi kara harekatını, terörle ilişkili suçlarda idamı geri getirmeyi konuşmaları gerektiğini öne sürdü.
Yalçın, 6 şehit toprağa verilmeden, terör zafiyeti, teröre taviz tasarısını, terör örgütünü zafer kazandığı edasına sokan bir tasarıyı görüşmemeleri gerektiğini belirterek, iktidardan, tasarıyı geri çekmesini istedi.
12 maddeden oluşan tasarının, temel yasa olarak görüşülmesini de eleştiren Yalçın, bunun, millete ve TBMM'ye saygısızlık olduğunu belirtti.
Tasarıyı, 'çocukların arkasına saklanarak, yetişkin affına yönelik bir tasarı' olarak nitelendiren Yalçın, genel çocuk suçluluğu konusunu bir kenara itip, sadece terör suçlarıyla ilgili özel bir yasa yapmanın anayasaya ve kamu vicdanına aykırı olduğunu savundu. Yalçın, 'Baklava çalan, gasp yapan çocuğun ana babası sizi gördüğünde bizim çocuğumuz bundan neden yararlanmıyor diye sorduğunda ne diyeceksiniz' dedi.
Yalçın, suç tipinin, yaşa ve cinsiyete göre değiştirilemeyeceğini kaydederek, 'Kadınlar da zayıf... Cinayet işlediklerinde suçları yarı oranında mı uygulanacak?' sorusunu yöneltti.
Tasarının yasalaşması halinde çocukların polise, jandarmaya taş atmasının, yüzünü gizleyerek eylem yapmasının, örgüt propagandasının serbest olacağını öne süren Yalçın, 'Töre cinayetleri, ceza indirimi nedeniyle yaşı küçük çocuklara işlettiriliyor. Kanuna oy vererek, çocukların başına gelecek her eylemden, canını yakacağı her kişiden sizler sorumlu olacaksınız' diyerek, sözlerini tamamladı.
BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de tasarının, kalıcı ve köklü çözüm içermediğini, TMK'nın 2 ve 7, TCK'nın 220. maddelerinin de değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasında yapılan değişikliğin, tasarıyı hukukileştirmediğini öne süren Geylani, tasarının, yeni potansiyel sorunlara açık olduğunu kaydetti.
Geylani, tasarının, çocukların cezalarını, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri çerçevesinde çekmesini öngördüğünü anımsatarak, çocukların ailelerinden, toplumdan, çocuk çevresinden yalıtılacağını kaydetti. Geylani, tasarıyla cezaevlerinin, yine terörist muamelesi gören çocuklarla dolacağını öne sürdü.
TMK'nın bir bütün olarak kaldırılmasını isteyen Geylani, 'Çocukları taş atma noktasına getiren nedenler nelerdir? Çocukları mahkum etmek yerine, nedenleri mahkum etmek gerekir' dedi. Geylani, bu çocukların köylerinin yakıldığını, göçe zorlanan ailelerin çocukları olduğunu, en yakınlarının öldürüldüğünü, işkence gördüğünü ifade ederek, 'Bu çocuklar, gülüşleri yere düşen çocuklardır' diye konuştu.
Geylani, eksiklerine rağmen tasarıyı destekleyeceklerini kaydetti.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise tasarıyla ilgili bilgi verdi. Tasarıda, konuşulanlara ek olarak göçmen kaçakçılığıyla ilgili de düzenleme bulunduğuna dikkati çeken Köylü, kamyonlarda, 'Hayvan taşır gibi bu insanların nakledilmesine' karşı cezaların artırıldığını söyledi. Köylü, göçmen kaçakçılığının, teşebbüste de kalsa gerçekleşmiş gibi ceza alacağını belirtti.
Köylü, tasarıyla çocukların hangi suçu işlerse işlesin çocuk mahkemelerinde yargılanmasının yolunun açıldığını ifade etti.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Yasasını 'despot bir yasa' olarak değerlendiren Köylü, yasadaki cezaların çok olması nedeniyle hakimlerin beraat yolunu aradığını anlattı. Köylü, bu yasada yapılan değişikliklerden büyüklerin de yararlanmasının doğru olduğunu kaydetti.
Çocuk ya da büyüğün cezaevine girdiğinde, örgütün hemen bu kişinin peşine düştüğünü, 'Devlet seni yakaladı, senin peşini bırakmaz' diyerek baskı yaptığını belirten Köylü, çocuğun cezaevinden çıkmasından sonra da peşinin bırakılmadığını söyledi. Köylü, 'Örgüt, 'devlet seni mimledi, bizle gelmek zorundasın' der. Çocukları cezaevinde tutarsanız, örgüte daha kolay karışır' dedi.
Köylü, düzenlemenin yetersiz olduğunu, TMK'daki değişikliklerin istedikleri tarzda olmadığını kaydetti.
Örgüt propagandası yapmak ve gösteri yürüyüşüne katılmanın, örgüt üyesi gibi cezalandırılmasının önüne geçecek bir önerge hazırladıklarını bildiren Köylü, böyle bir cezalandırmanın mantığa sığmadığını kaydetti.
Köylü, 'Terör örgütüne bu çocukları kaptırmamak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu terörle mücadele usulüdür' dedi.