Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca düzenlenen "İpekyolu Turizm Geliştirme Çalışmaları" kapsamında tarihi yolun Anadolu topraklarında kalan bölümünde turizme yönelik düzenlemeler yapılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra ilgili kurumlar, yerel yönetimler ve vatandaşların işbirliğiyle yürütülen çalışmalar, geleneklerde kalan "imece" yöntemini profesyonel bir anlayışla bugüne taşıyor.
Turizm Geliştirme Çalışmaları kapsamında 12 bin 500 kilometreye yakın alanda 18 il ve ilçesinde gerçekleştirilen çalıştaylar sonucunda aralarında İpek Yolu'nun da bulunduğu ve Hitit (Çorum), "Asi'nin kucağındaki Uzlaşma-Hatay", "Üç Şehir, Üç Nehir, Üç Deniz-Edirne, Kırklareli, Tekirdağ", Frigya (Kütahya), "Uluçınar'ın Kökleri-Bursa, Bilecik", Bolu-Ankara, "Taşın ve İnancın Şehri Mardin", Adana, Batı Karadeniz, Şehzadeler Şehri Amasya"dan oluşan projeler oluşturuldu.
Çin ile Akdeniz kıyılarını birleştiren yaklaşık 1500 yıl boyunca doğu ile batı arasında çok önemli bir ticaret yolu olan İpekyolu'nun, Anadolu topraklarında kalan güzergahı da turizmle tanışıyor.
Çalışma kapsamında, Ankara'nın Nallıhan, Beypazarı, Güdül ve Ayaş, Bolu'nun Mudurnu ve Göynük, Sakarya'nın Geyve, Taraklı ve Sapanca ilçelerinde turizme yönelik düzenlemelerin heyecanı yaşanıyor. Bu güzergahta devlet, yerel yönetimler, özel sektör ve bölge halkının işbirliğiyle turizm canlandırılmaya çalışılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde bu bölgelerdeki eski evler ve diğer yapılar restore ediliyor, alt yapı ve yol sorunu çözümleniyor.
Geleneksel ürünlere yönelik profesyonel üretim ve pazarlama teknikleri geliştirilirken, bölge halkı da turizm sektörü hakkında bilgilendiriliyor.
Çalışma kapsamında güzergahta belirlenen tüm yerleşim yerlerinde turizme yönelik potansiyeller ürüne dönüştürülüyor. Tarihi binalar restore edilerek bunların turizmde nasıl değerlendirilebileceğine yönelik olanaklar, finansal kaynak sağlanması ve hizmet sektörüne ilişkin eğitimler veriliyor. Restore edilen binalarda başta ev pansiyonculuğu olmak üzere turizm faaliyetlerinin nasıl ve ne şartlarda uygulanabileceği bölge halkına anlatılıyor.
Yerleşim bölgelerinin el sanatları ile geleneksel yemekleri araştırılarak bunların ön plana çıkarılması sağlanıyor. Ayrıca bir ilçenin ürettiği ürünün bir diğer ilçede girdi olarak değerlendirilerek, ileri aşamaya taşınmasına yönelik ekonomik getiriye ve istihdama yönelik sürdürülebilir projeler geliştiriliyor.
Özellikle el sanatları alanında kadınların aktif rol alması sağlanarak, hem ekonomik açıdan gelir elde etmeleri hem de bu ürünlerin yurt dışı başta olmak üzere çeşitli pazarlara ulaştırılması ve el emeğinin bu şekilde değerlendirilmesi de olanaklı kılınıyor.
Doğa, tarih ve kültür varlıkları açısından potansiyeli olan bu bölgelerde bakanlığın ilgili kurum ve kuruluşlar ile Avrupa Birliği fonlarının destekleriyle yürütülen çalışmalar, yerel turizme ivme kazandırıyor. Çalışma sonucunda Taraklı Tarihi Kentler Birliği'ne üye oldu, Nallıhan'da ev hanımları yemeni kenarına işlediği iğne oyalarını takı haline getirerek yurt dışına göndermeye başladı, Güdül'de İn-önü mağaraları turizme yönelik olarak düzenlendi, Ayaş'ta ise geleneksel keçi yününden yapılan çoraplar turistik ürün haline getirildi.
"İpekyolu Turizm Geliştirme Çalışmaları", 2004 yılının Aralık ayında başlatılan "Turizm Geliştirme Çalışmaları" kapsamında yürütülüyor.
Potansiyele sahip bölgelerin "turizm cazibe merkezi" haline getirilmesi, turizmin sosyal ve ekonomik katkısının artırılması amacıyla yürütülen Turizm Geliştirme Çalışması, 6 aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar, alan araştırması, çalıştay, eylem planı izleme toplantıları, turistik ürün oluşturma ve pazarlama, turistik ürün oluşturma ve pazarlama çalışmalarının değerlendirilmesi ile bilgilendirme ve tanıtma turlarının düzenlenmesi olarak gerçekleştiriliyor.
Tüm aşamalar, Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra ilgili kurumlar, diğer bakanlıklar, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, meslek birlikleri ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştiriliyor.