Başkan adayı Murat Aksu, "Bana sürekli Yıldırım Demirören'in parasını nasıl ödeyeceğimi soruyorlar" dedi.
Beşiktaş Kulübü Başkan Adayı Murat Aksu, kendisine sürekli Yıldırım Demirören'in parasını nasıl ödeyeceğinin sorulduğunu belirterek, 'İnönü Stadı'nın, SİT alanı olan bölümün dışında kalan üç tribününü teker teker yıkıp yeni bir stat oluşturacağız. Dokunamadığımız tribüne de 25 yıllığına 'Milangaz Tribünü' deriz. Başkanın parası çıkmış olur' dedi.
Beşiktaş Kulübü'nün 31 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek kongresi öncesinde kulübün mali durumunu değerlendirmek amacıyla gazetecilerle bir araya gelen Aksu, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin faaliyet gelirlerinin son 3 yılda istikrarsızlık gösterdiğini, giderlerin ise gelirlerle aynı düzeye ulaştığını söyledi.
Faaliyet gelirleri içerisinde en önemli payı televizyon yayın gelirlerinin oluşturduğunu, ancak geçen yıl bu tutarın düştüğünü dile getiren Aksu, kombine kart ve loca gelirleri ile maç bilet gelirlerinin de kulübün diğer önemli gelir kalemi olduğunu anlattı.
Şirketin en önemli gelir kalemlerinde büyümenin yakalanamadığını ileri süren Aksu, sponsorluk gelirlerinin de istenilen düzeyde olmadığını savundu.
Murat Aksu, son 3 yıl içinde İnönü Stadı'nda yapılan maç sayısı ve elde edilen gelirler dikkate alındığında ve maç başına 20 bin seyircinin statta olduğu varsayımıyla kişi başına ortalama bilet ücretinin yaklaşık 32 lira olduğunu belirterek, 'Burada bir yanlış var. Biletlerin ortalamasının 32 lira olması mümkün değil. Satılan bilet sayısında bir hata yapılıyor' dedi.
Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin net işletme sermayesinin negatif düzeye düştüğüne dikkati çeken Aksu, 2007 yılında 26,5 milyon lira, 2008 yılında 38,4 milyon lira ve geçen yıl 65,6 milyon lira olan net işletme sermayesi açığının 31 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla 113 milyon liraya yükseldiğini söyledi.
Aksu, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin kısa ve uzun vadeli borçlarının hızla büyüdüğünü ve toplamının 279 milyon lira olduğunu bildirdi.
Yıldırım Demirören'e olan borcun da eklenmesiyle bu borcun, 340 milyon lira seviyelerine çıktığına dikkati çeken Aksu, şu görüşleri dile getirdi:
'Son günlerde çok konuşulan bir şey var; 'Kulübün borcu 181 milyon lira mı? 400 milyon lira mı?' deniliyor. Belirttiğim gibi şirketin borcu kabaca 340 milyon lira... Burada Del Bosque olayında olduğu gibi karşılık ayrılmayan ve henüz tutarı tespit edilemeyen borçları da düşünürsek, borç 400 milyon liraya çıkıyor. Del Bosque olayında Başkan, davayı kazanacağını düşündüğü için karşılık ayırmamıştı, ama kaybedince Del Bosque'ye ödenen tutar, gider yazıldı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, borç miktarı kadar şirketin esas faaliyetlerinden kar elde edip etmediğidir.
Şirket, son 3 yıldır faaliyet zararı oluşturmuştur. Son yıl faaliyet zararımız 29 milyon liraya ulaştı. Şirketin katlandığı finansman giderleri de son 3 yılda hızla artmış, son yıl 36 milyon lira olmuştur. Ayrıca şirketin özkaynakları geçen yıldan itibaren negatife dönmüştür. Bu durum, şirketi 'hukuki anlamda borca batık şirket' konumuna sokmuş ve bunun üzerine mahkemeden bilirkişi raporu alınarak yeniden değerleme yapılmış ve bu değerlemede futbolcularla şirketin gelecekte elde edeceği gelirler, yeniden değerlenerek bugüne indirgenmiştir. Ancak bu değerleme, uluslararası standartlar tarafından kabul edilmediğinden, mevcut negatif özsermayeli bilanço ile biz UEFA kriterlerini karşılamak zorunda kalacağız. Böyle bir bilançoyla da kulüp, uluslararası turnuvalara katılamaz durumda olacaktır.'
Kulübün gelirlerinin temlik altında olmadığının da söylendiğini, ancak 'gerçeğin' böyle olmadığını savunan Aksu, 'Şirketin gelecek yıllara ilişkin gelirleri üzerinde temlik vardır. Bunu görmek için şirketin İMKB'de yayınladığı bilançonun dipnotlarına bakmak yeterlidir. Son durum itibarıyla temlik tutarı yaklaşık 43 milyon dolardır. Temlikler, çeşitli banka kredilerine karşılık verilmiştir. Dolayısıyla Beşiktaş'ın maç geliri, yayın geliri, kira geliri ve sponsorluk geliri gibi hemen hemen tüm gelirleri önümüzdeki dönemde serbestçe kullanılamaz durumdadır' şeklinde konuştu.
Soruları da yanıtlayan Aksu, kulübün son 5 yıl içinde sadece bonservis bedeli olarak 85 milyon avro ödediğini, ancak ödenen bu bonservislerin ne stat, ne sponsorluk gelirlerini, ne de ürün satışlarını buna paralel artırmadığını söyledi.
Murat Aksu, bir gazetecinin 'Seçimi kazanma konusunda umutlu musunuz?' sorusunu da şöyle yanıtladı:
'13 bin civarında kongre üyesi var. Bunlardan 8 bin 500-9 bininin oy kullanmaya geleceğini tahmin ediyorum. Başkanın sabit oyları var. Bunları çevirmek çok mümkün görünmüyor, ama 7 binin üzerinde oy kullanılırsa, ben kazanırım. Özellikle kongreye son 10 gün kala kongre üyelerinin oy kullanmaları için kampanya başlatacağız.'
Aksu, kendileri için en büyük sorunun, 'nasıl bir kulüp devralacaklarını bilmemeleri' olduğunu ifade ederek, 'Başkanı, bilançoları incelemek için 3 kere aradım. Ancak kendisi buna yanaşmadı. Mali raporlar, halen kongre üyelerine gönderilmiş değil' dedi.
Bir gazetecinin, 'Seçime siyaset karıştırdığınız yönündeki iddialara ne diyorsunuz?' sorusuna da Aksu, daha önce de kulübün Yönetim Kurulunda olduğunu hatırlatarak, 'O zaman siyaset karıştırmadım da şimdi mi karıştırıyor muşum? Hangi vali, hangi emniyet müdürü, kongre üyelerini bana oy vermeleri için arıyormuş? Bunu ispat etsin. Konya ve Balıkesir ziyaretlerimde o şehirlerin Valilerini ve Emniyet Müdürlerini ziyaret ettiğim doğrudur. Kendileri benim uzun zamandır arkadaşlarım. Bir arkadaşımı ziyaret etmem, buralara çekilmemeli' yanıtını verdi.
Kongreyi kazanmaları halinde ilk yapacakları işin, kulübe bağımsız bir denetim şirketi getirmek olduğunu vurgulayan Aksu, kulübün kurumsal yönetime kavuşturulmasının işin icrasının profesyoneller tarafından yapılmasının şart olduğunu söyledi.
Aksu, kulübün, 'düzlüğe çıkması' için 3 yıl içerisinde 100 milyon lira ek gelir elde etmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
'Altyapıya çok önem vereceğiz. Altyapıdan yetiştirdiğimiz futbolcuları Türk futboluna kazandıran bir kulüp olacağız. Zaten kulübün bilançosu ortada. Böyle bir ortamda 'ben şu yıldızı getireceğim, bu yıldızı transfer edeceğim' gibi sözlerin bir anlamı yok. Bunun yanı sıra stadın yeniden inşa edilmesi hayati önem taşıyor. Stadımızın bir bölümü SİT alanı içerisinde yer alıyor. Buraya bir çivi bile çaktırmazlar. Ancak diğer üç tribünü yapabiliriz. Bana sürekli Yıldırım Demirören'in parasını nasıl ödeyeceğimi soruyorlar. İnönü Stadı'nın, SİT alanı olan bölümün dışında kalan 3 tribününü teker teker yıkıp yeni bir stat oluşturacağız. Dokunamadığımız tribüne de 25 yıllığına 'Milangaz Tribünü' deriz. Başkanın parası çıkmış olur.
Diğer üç tribünün inşaatının finansmanını da Kulüpten karşılamayı düşünmüyoruz. İnönü Stadı'nın tribünlerini yapmaya gönüllü olacak çok kişi var. Bunlara bu tribünleri yaptırır ve isimlerini belli bir süreliğine veririz. Böylelikle güzel bir stada kavuşmuş oluruz. İyi bir stat da hem prestijimizi, hem gelirlerimizi artırır. Ayrıca bunlara ek olarak bir projemiz var.
Kongre üyelerinin sayısının az olduğunu düşünüyorum. Benim hedefim, kulübün 100-150 bin kongre üyesine sahip olması... Şu an giriş aidatı 2 bin lira. Bu, çok yüksek. Bunu 500 liraya düşürebiliriz. Kongre üyelerinin yıllık aidatı da şu an 50 lira. Bu, çok az. Bu rakamı 300 liraya çıkarmalıyız. 100 bin kongre üyemiz olsa ve bunlardan yıllık 300 liradan 30 milyon lira gelir elde etsek, 3 yılda yaklaşık 100 milyon lira ek gelir hedefimize ulaşmış oluruz.'
Murat Aksu, diğer bir soru üzerine de Kartal Yuvası mağazalarının sayılarının çok olduğunu ve bunların çoğunu kapatmayı düşündüklerini söyledi. Aksu, stok, pazarlama, dağıtım gibi maliyetleri yüksek olan küçük küçük mağazalar yerine 3-4 tane büyük mağazanın yeterli olacağını, mağazalar dışında da esas olarak internet üzerinden satış yapılabilineceğini sözlerine ekledi.
Beşiktaş Kulübü'nde ay sonunda yapılacak olağan seçimli genel kurul toplantısı öncesi başkan adaylarının çalışmaları sürüyor.
Siyah-beyazlı kulübün başkan adaylarından Murat Aksu, bu akşam Marriot Otel'de, Anadolu yakasındaki kongre üyelerine yemek verdi.
Aksu, yemekte yaptığı konuşmada, 'Tüm enerjimizle Kara Kartal'ı önce düzlüğe, sonra zirveye taşımaya geliyoruz' dedi.
Beşiktaşlı olmanın, hayatın karşısında onurlu durmak olduğunu ifade eden Aksu, 'Beşiktaş, haksızlıklara karşı dik duruşun örneğidir. Erozyona uğramış Beşiktaş karşısında kimse sessiz olmamızı bekleyemez. Bu yıkıma 'dur' demenin zamanı gelmiştir' diye konuştu.
Aksu, kongre üye sayısının 100 binlere ulaşacağını dile getirirken, stat projesiyle ilgili de 'Beşiktaş'ın bir nevi mabedi, yeni stadı sizlere kazandırmak boynumuzun borcudur. Sayın Demirören'in 3 yıldır yaptığı gibi maketler gösterip, sonra da kazma vurmayıp, stat inşa etmek değildir' ifadelerini kullandı.
Kulüp başkanı Yıldırım Demirören'in, 'değiştiğini' söylediğini hatırlatan Aksu, '6 yıl içindeki yanlışları tekrarlamayacağını söylüyor. Kimse kusura bakmasın, ama başkanlık koltuğu, kimsenin staj göreceği bir makam değildir. 20 milyon taraftarına 'Benim çıraklığım bitti, bana bir şans daha' demek, aklın sesiyle alay etmektir' dedi.
Başkan Demirören'in, konuşmalarında rakam hatalarına da düştüğünü öne süren Aksu, 'Sayın Demirören, şimdi 3 yıl daha göreve talip olduğunu söylüyor. Oturduğu koltuğun hakkını verebilmesi için 10 yıl daha mı sabır göstereceğiz? Beşiktaş kimsenin eğitim göreceği, tecrübe edineceği makam değildir' diye görüş belirtti.
Murat Aksu, Demirören'in, seçime siyaset karıştığını iddia ettiğini belirterek, şöyle devam etti:
'Murat Aksu 2.5 yıl Demirören yönetiminin ikinci başkanlığını sürdürürken siyaset karışmıyor da şimdi mi karışıyor? Buradan bir kez daha açıklıyorum; hayatım boyunca hiçbir siyasi partiye üye olmadım. Benim siyasi rengim siyah-beyaz, tek partim de Beşiktaş'tır.'
Demirören'e eleştirilerini sürdüren Aksu, 'Beşiktaşlılık duruşu, Beşiktaş'a gönül verenlerin başını öne eğmesine izin vermek, hayali flaş transfer açıklaması yapıp, ertesi gün Beşiktaşlıların şampiyonluk coşkusunu gölgede bırakmak değildir' dedi.
Başkan Demirören'in, yaptığı transferler içinde sadece Ailton'un kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söylediğini ifade eden Aksu, 'Serdar Kurtuluş'un 100 bin dolara Gaziantepspor'a verilmesi hayal kırıklığı yaratmıştır. Higuain, Gordon hala hafızalardadır. 5.5 yılda 64 futbolcu transfer edip, çoğu bedelsiz, 44'ünü elinden çıkarıyorsun, borcu 19 milyondan, 250 milyona çıkarıyorsun, sonra da kendine 10 üzerinden, 7 veriyorsun' şeklinde konuştu.
'Büyük bir sevdayla Beşiktaş'ı düştüğü çukurdan çıkarmaya geliyoruz' diyen Aksu, 'Biz Beşiktaş'ı, Beşiktaş gibi yönetmeye geliyoruz' diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmasının ardından dernek başkanları da söz alarak birer konuşma yaptılar. Aksu, daha sonra kongre üyelerinin arasına girerek, tek tek sohbet etti.
Bu arada, Aksu'nun konuşmasından önce şu ana dek yönetim kurulu listesine aldığı adaylar tek tek sahneye davet edildi.