Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 'Gerek Anayasa değişikliğiyle ilgili gerekse kamu ve özel arasındaki verimlilik anlamında oluşan tartışmalarda, zamanın ve enerjinin nasıl israf edildiğini çok açık görüyoruz, verimsiz bir siyaset kültürümüz olduğunun açık örneğidir' dedi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Anayasa değişikliğiyle ilgili yaşanan şu son tartışmalar dahi, zamanın ve enerjinin nasıl israf edildiğinin, verimsiz bir siyaset kültürümüz olduğunun en açık örneğidir” dedi. Ergün, Anayasa'nın yanlış ve eksik bir ruhu olduğunu bu itibarla da özgürlükçü olmadığını ifade etti. Milli Prodüktivite Merkezi'nin(MPM) 49. Genel Kurulu gerçekleşti.
Ergün Anayasanın ayrıca kötü metnin, yazılışı ve kötü yorumlarından kaynaklanan sorunlar olduğunu söyledi. Ergün, “Bazen Anayasanın yorumu kendisinden daha kötü olabiliyor” dedi. Türkiye'nin uzun yıllar boyunca, yüksek enflasyon, faiz oranları, bütçe açıkları gibi temel ekonomik sorunlarla mücadele ettiğini ifade eden Ergün, Türkiye ekonomisinin verimlilik, rekabet gücü, Ar-Ge ve inovasyon gibi kavramları yeni yeni hayatına soktuğunu kaydetti.
Verimliliğin, doğru zamanda, doğru araçları, doğru insanlarla buluşturmak anlamına geldiğini kaydeden Ergün, özel sektörümüzün bu konuda son derece bilinçli olduğunu, büyük bir yenilenme süreci içinde olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Ancak kamunun, verimlilik alanında özel sektörün oldukça gerisinde olduğu bilinen bir gerçektir. En başta kamu çalışanlarını 'verimli' kullanamıyoruz” diye konuştu. Ergün, verimli kulanım alanında bir çok çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.
Önümüzdeki süreçte gelişmiş ülkelerle aynı adımların atılmasının dahi yetmediğini ifade eden Ergün, geçmiş zararların telafisinin edilmesi için, diğer ülkeler bir adım atıyorsa, Türkiye'nin iki adım, üç adım atması gerektiğini vurguladı. Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik büyümeyi sağlayan kaynakların verimliliğe dayalı olma halinin yüzde 60-70 seviyesinde olduğun belirten Ergün, Türkiye'de 2000'li yıllara kadar tek haneli rakamlardan yukarıya çıkamayan bu oran, son yıllarda hızla artarak yüzde 15-20 seviyesine kadar yükseldi. Ancak bu ilerlemeye rağmen, gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda hala çok gerilerde olduğumuzu da ifade etmem gerekiyor” ifadelerini kullandı.