Siz bayram yaparken midenize hayatı zehir etmeyin
Bayramlar tüm aile bir araya geldiği için mutluluğumuzu katlarken, özellikle Kurban bayramlarında yediğimiz et ve tatlılar da kolesterol ve tansiyonumuzu katlar. Aşırı miktarda ve düzensiz alınan yağlı besinler kilo alımına ve yağlanmaya neden olur. Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Şefika Aydın, “Kurban bayramında dikkat edilmesi gerekenler” hakkında bilgi verdi.
Özellikle kronik hastalığı olanlar miktarlarını her zaman olduğu gibi tutarak diyetlerini yapmalılar. Diyabetik diyeti olanların tatlı tercihleri sütlü tatlılar ve tatlandırıcı ile hazırlanmış alternatifler olmalıdır. Yine gastrit, reflü gibi mide sindirim problemi olan herkesin yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak beslenmesi önerilmektedir.
Güne mutlaka dinamik ve sıkı bir kahvaltıyla başlayın. Kahvaltıda daha az yağlı peynir tercih edin. Zeytin tüketiminde 5-8 adeti geçmeyin. Mutlaka 1-2 dilim tam tahıllı ekmekler tüketin. Domates, salatalık, maydanoz, biber gibi çiğ sebzeleri bulundurun. Tereyağ, zeytinyağı, kaymak yemeyin.
Ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. Ara öğünlerde en doğru tercih taze veya kuru meyvelerdir.
Bayram tatlılarını ana yemeklerin ardından değil ara öğünlerinizde almalısınız. Şerbetli, kaymaklı, hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Bir porsiyonu aşmayacak ve günde 1 kereye mahsus olacak şekilde tatlı tüketmeniz sorun yaratmaz.
Bayram ziyaretleri sırasında meyve suları yerine açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir. Asitli içecekler, soda benzeri içecekleri 1 bardağı geçmeyecek şekilde alınabilir.
Kurban bayramının olmazsa olmazı kırmız eti elbette tüketebilirsiniz. Fakat bayram süresince her öğününüzde kırmızı et yememelisiniz. Tavuk, balık veya kırmızı et tüketimi kişiye göre değişen porsiyonlarda ortalama 4-6 köfte kadarı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir.
Etin pişirilme yöntemi çok önemlidir. Hayvansal kaynaklı olan bu besinler kızartma veya kavurma şeklinde tüketilince sağlığı tehdit edici bir rol alır. Kızartma yapmak yerine kendi yağında ızgara, fırında veya tencere yemeği şeklinde pişirilmesi gerekir.
Bayramda kesilen hayvanın etinin muhakkak dinlendirilmesi gerekir. Yeni kesilen hayvan etleri ölüm sertliği dediğimiz sindirimi ve pişimi zor bir halde olur.
Eti hazırlarken kullandığınız doğrama tahtalarında sebzelerin doğrama işlemini yapmayınız. Doğrama tahtasında pişmemiş etin bakterleri bıçağa ve oradan tahtaya geçer. Sonrasında aynı tahtanın sebzeye de kullanılması ile en fazla görülen gıda zehirlenmesi oluşmaktadır.
Bayram etlerinin kendi yağında kısık ateşte pişirilmesi en sağlıklı yöntemdir. Sebzelerle tüketilmesi ile ette bulunan demirin emilimi ve etin biyoyararlılığı artar. Pişirme esnasında soğan, sarımsak, yeşil ve kırmızıbiber, domates ve benzeri sebzelerle birlikte pişirilmesi hem etin tadını zenginleştirir, hem de etin kan kolesterolünü yükseltme etkisini en aza indirmektedir.
Etli yemeklerin yanında bol salatanın tüketilmesi de çok önemlidir. 3-4 gün üst üste et tüketimi bağırsak problemlerini arttırır. Kabızlık en çok karşılaştığımız sorundur. Bu sebeple yemeklerin yanında muhakkak salata tüketmelisiniz.
Et mangalda pişirilecekse en az 15cm uzakta ve yavaş yavaş pişirilmelidir. Kömürleştirilen ve mangala yakın olarak pişirilen etler kanser riski taşır. Etin iyi pişmesi için mangalda yavaş yavaş pişirilmelidir. Etin mangala yakın pişirilmesi B vitamini kayıpları oluşturur.
Yemeklerinizde tamamlayıcı olması açısından pilav makarnayı değil, çorba ve yoğurdu tercih ediniz. Gün içinde yeteri kadar karbonhidrat tüketeceğiniz için öğünlerde sadece tam tahıllı ekmekler tüketmelisiniz.
Gün içinde yapacağınız dinamik şekilde orta tempolu bir yürüyüş de metabolizmanızı hızlandırarak o gün aldığınız fazla kalorinin harcanmasında destek olacaktır. Bol bol su içmeniz sizin açlık duygunuzu da bastırarak sürekli bir şeyler yeme isteğini azaltır ve atıştırmaların önüne geçer.
Yemekleri yerken iyi çiğnemeye özen gösteriniz. Küçük lokmalarla ve yavaş yavaş tüketmek sindirime destek olur.