Interpromedya tarafından düzenlenen Bilişim Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Yeni Medya Konferansı'nda konuşan Medya Fütüristri Gead Leonhard, medya sektörünün geleceğini anlattı...
“Teknolojinin ilerlemesiyle hayatımıza bir çok yenilik geldi. Dünya önce fizikselden (yazılı) dijitale, sonra da sabitten mobile geçti. Bilgiye ulaşmada artık mobil cihazlar çok daha aktif olarak kullanılıyor. Rakamlardan bahsedecek olursak Amerika'daki çocukların yüzde 45'i şu anda internet kullanıyor. Hayatlarında sosyalleşme ve paylaşım için internet çok önemli. İnternet artık herşeyin içinde, bilgiye ulaşma, eğlence, sosyalleşme vb. pek çok alan bu kategoride. Sosyal medya ile artık tek yönlü iletişimden interaktif iletişime geçildi. Avrupalı bir tüketici ortalama 2 sosyal ağa (facebook gibi) bağlı olarak hayatını yaşıyor. Türkiye için de ben ilginç rakamlara ulaştım, Türk insanı internet kullanımında listenin zirve sıralarında yer alıyor. Türkiye'de bir ayda internet kullanımı kişi başı 32 saat ve bu oldukça yüksek bir rakam. İnterneti yoğun kullanan nüfüsun yaş ortalaması ise 25'in altında, yani geleceği oluşturacak genç nüfus bir çok şeye ulaşmadaki ihtiyacını internetle karşılıyor. Dünya geneline baktığımızda da bu trend böyle, geçler artık bilgisayar yerine mobil cihazlar kullanmaya başladı. Tüm bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde eğitim, perakende, satış, eğlence ve daha pek çok alan önemli değişimler yaşadı ve daha çok büyük değişimlere de gebe. 5 yıl öncesinde her şey çok faklıydı ama şimdi mobil bant patlama noktasında.
Tüm bu gelişmeler karşısında medya nasıl para kazanacak, büyük soru bu. Bunun için artık resmi değil çerçeveyi tamemen değiştirmek gerekiyor, İçerik korunmalı ancak içeriği sunduğunuz çerçeve değişmeli, son zamanlarda yaptığı açıklamalarla Mudroch da bu konuya dikkatleri çekiyor. Tüketicinin bu alandaki davranışlarını anlamak için bir örnek vermek istiyorum. Geçtiğimiz yıl Amerika'da yeni çıkan kitaplardan basılanların oranı yüzde 15. Bu oranın bu noktada olmasında en büyük pay internetin. Amazon Kindle bu konuda çok büyük bir başarı gösterdi. Kitaplar artık internette download ediliyor. Amazon Kindle kitapların dağıtımını gerçekleştiriyor. Bu sistemde kitabın gerçek fiyatının yarısını ödeyerek o kitabı download edebiliyorlar. Her alanda çok büyük değişiklikler var, yakında televizyondalrdan da internete bağlanılabilecek. Bu noktada televizyon, telefon, internet, reklam, medya ve sosyal ağlar birleşecek. Bugün dünyanın en büyük sosyal ağı olan Fceebook'un 305 milyon insan kullanıyor, bu dünya genelinde internet kullanan insanların yüzde 5'i demek. Yani sadece bir sosyal ağ ile 305 milyon insana ulaşabiliyorsunuz. Yeni iş modellerindeki en önemli detay da bu. Dünyadaki pek çok gazete dijital ortama geçti ve bu onlara (nakliye, baskı maaliyetleri vb.) çok önemli bir tasarruf sağladı. Bu noktada içeriği korumak ve içerikten gelir elde modelleri geliştirmek çok önemli. İçeriği aynen korumalıyız. Newyork Times bunu en iyi başaran yayınlardan biri.
Yeni medyada, kullanıcıya hepsini kullanmasa da içinde çok fazla alternatifi olan yani içeriği dopdolu olan seçenekler sunmak ve bunlara ulaşırken de hiç bir ücret ödemiyormuş hissini yaratmak başarıya giden yoldur”