Bakan Babacan, "Eğer ekonominin önünü açmak istiyorsak, yargı sistemimizi reforme etmemiz gerekiyor" dedi ve ekledi: Aksi halde hangi programı uygularsak uygulayalım ciddi sorunlar doğacaktır
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin önünü açmak için yargı sisteminde reformun yapılmasının zorunlu olduğuna işaret etti. Babacan, yargı sisteminde hızla etkinliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının önünün açılmasındaki en önemli olaylardan birinin yargı reformu olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu:
'Öngörülebilir bir yargı sistemi, öngörülebilir sonuçlar ve evrensel hukuk uygulamaları ile daha dengeli hale getirilmesi. Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yargı reformu süreci çok önemli. Eğer Türkiye ekonomisinin önünü açmak istiyorsak, yargı sistemimizi reforme etmemiz gerekiyor. Aksi halde ne yaparsak yapalım, hangi programı uygularsak uygulayalım, iş dünyası hukuki sorun yaşadığı sürece ya da anlaşmazlıklar mahkemeye gittiğinde mahkeme süreçleri, (Türkiye iyi bir yatırım yeri mi değil mi) sorusuna verilecek cevap, çok önemli bir etken olacaktır.' Babacan şunları da aktardı: “Orta vadeli programdaki tedbirlerle ekonomide öngörülebilirlik artacak ve güveni pekiştirecek. Türkiye'nin 2010'da yeniden büyüme sürecine girmesini ve 2011'den itibaren ivme kazanması öngörülüyor. Programda öngörülen zamanında ve kararlılıkla uygulanacak.”
2009'un kayıp bir yıl olacağını belirten Babacan, mali kuralın önemine işaret ederken, şunları söyledi: 'Ama mali kural, gelecek 10-15 yılda bütçe açığı, borç stoğu açısından nereye doğru gitmek istediğimizi ortaya koyacak. Üzerinde çalışma gerekiyor. 10-15 yıllık bir perspektif için mutlaka geniş bir mutabakat sağlanması önemli. Mali kural çalışması çok önemli. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı kadar önemli. Almanya bunu gördü anayasaya bile koydu.Buna bağlı kalınırsa 2010'dan itibaren tedrici büyüme dönemine girilecek.”