Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, geleceğin araçları olarak lanse edilen elektrikli otomobillerin Türkiye'de de üretilmesi ve bu tür yatırımların Türkiye'ye çekilmesi için vergi destekleri konusunu Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na getireceğini söyledi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Londra'da Türk ve İngiliz firmalarının üst düzey yöneticileriyle, Türkiye'de hangi konularda ne tür desteklemeler yapılacağına ilişkin konuları ele aldı.İngiltere'nin geçen yıl 85 milyar dolardan fazla yabancı sermaye ihracatı yaptığını kaydeden Çağlayan, İngiltere'nin her yıl ortalama 60-65 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı yapan bir ekonomik yapıya sahip olduğunu ifade etti.
Sektör temsilcileriyle görüşmelerinde “Türkiye'de elektrikli araçlarla ile ilgili bir yatırım ve ortaklık olacak mı” şeklinde Model Limited firmasının temsilcisi Lord Jamie Borwick'in bir soru yönelttiğini dile getiren Çağlayan, firma yetkilisine Türkiye'nin yüz akı firmalarından Temsa ile görüşebileceklerini söylediğini kaydetti. Çağlayan, ilk kez elektrikli ticari araç konusunda yatırım planlandığını da sözlerine ekledi.
Elektrikli ticari araçla ilgili bilgi alan ve aracı inceleyen Çağlayan, araç üretiminin dışında özellikle pil ve batarya grupları başta olmak üzere, tamamının vergilerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'deki pazar için maliye, hazine ve diğer bakan arkadaşlarla EKK'da sıkı bir şekilde ele alacaklarını dile getiren Çağlayan, “Türkiye'yi dünyada elektrikli oto üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. Bu konuda hükümet olarak çalışmalar yapıyoruz. Firma yetkilileri ile görüşmelerimizde teşviklerin ne olacağı konusu henüz görüşülmedi. Uygulanıp uygulanmayacağı konusu da henüz görüşmelerimizde netleştirilmedi. Bizim tek şartımız araçların Türkiye'de üretilmesidir. Firma yetkilisi de buna 'tamam' diyor. Kim yaparsa yapsın. Bu konuda ticari araç ilk defa yapılmış olacak” değerlendirmesi yaptı.
Gazetecilerin aracın direksiyonunda bir görüntü almak istemeleri yönündeki taleplerini de Bakan Çağlayan, “Ben güzele güzel demem, güzel benim olmayınca. Bu araç ne zaman Türkiye'ye gelir, o zaman geçer direksiyona kullanırız” sözleriyle yanıt verdi. Çağlayan, firma yetkililerine ayrıca 'Sakın geç kalma erken gel' şarkısına atıfta bulunarak, “Size de diyoruz ki: Sakın geç kalma erken gel” esprisini yaptı. Murat Günak ve Alphan Manas'ın üretmeyi planladıkları 3 kişilik elektrikli otomobil Mia geçtiğimiz günlerde önemli tartışmaya kapı aralamıştı. Vergi ve fiyat avantajı ile Fransa yerine Türkiye'nin bu alanda öncülük etmesi ve zemin hazırlaması gerektiği üzerinde tartışmalar yaşanmıştı.
Öte yandan Japon otomobil üreticisi Nissan ise en erken 2013 itibariyle İngiltere'de elektrikli araç üretecek. Sunderland'de yılda yaklaşık 50 bin sıfır emisyonlu araç üretmeyi planlanlayan Nissan bu bölgede 4 bin kişi çalıştırıyor
Bakan Zafer Çağlayan ve İngiltere Ticaret Bakanı Lord Mervyn Davies Ticaret ve Ekonomi Karma Komitesi (JETCO) anlaşmasını imzaladı. Toplantıda Çağlayan, Türk işadamlarına ekspres vize uygulamasının hayata geçirilmesini gündeme getirdi. Çağlayan, iki ülke ticaret hacminin 2 yıl içinde 20 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini belirtirken, “Özellikle bir takım oyunu yapılabilir. 11 kişilik bir heyeti Türkiye'ye getireceğim. İşadamı milli takımını ortak bir şekilde bir araya getireceğiz”
dedi. Tesco ise Türkiye'deki tedarikçilerinden 2010 yılında 300 milyon Türk Lirası'nın (120 milyon İngiliz poundu) üzerinde ürün temin edeceğini açıkladı.
Açıklama Başbakan Erdoğan'ın Londra gezisi sırasında yapıldı. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise “Tesco'nun Türkiye'nin uluslararası ticaret potansiyelini kavrayabilen örnek şirketlerden biri olduğunu vurguladı.