Türkiye'de 2010 yılında gerçekleşen 26,4 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işleminde ibre yerli yatırımcıların lehine döndü. Yerli yatırımcı ilk kez 16,5 milyar dolarlık işlemle yabancıyı geride bıraktı
Finans ve danışmanlık firması Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü'nün hazırladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2010 Raporu açıklandı. Bu yıl dokuzuncusu hazırlanan Rapora göre, 2010 yılında Türkiye'de 241 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. İşlem sayısına göre bir önceki yıla oranla yüzde 108'lik bir artış görülürken, bu işlemlerin hacmi ise 26,4 milyar dolar oldu. Bu miktar 2009 yılına göre yüzde 577 gibi yüksek bir artışı ifade ediyor. Yılın genelinde bu rakamın 30 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Yatırımcı profiline bakıldığında son 2 yıldır değişim gözlenirken, yabancı yatırımcılar hem işlem sayısı hem işlem hacminde Türk yatırımcıların gerisinde kaldı. Türk yatırımcıların gerçekleştirdiği işlem sayısı ve hacminde 'bir rekor' yaşandı. Özellikle son 2 yıldır ibrenin yerli-ler lehine döndüğüne dikkat çekilen rapora göre, geçen yılki işlemlerin 16,5 milyar dolarlık kısmı yerli, 9,9 milyar dolarlık kısmı ise yabancı yatırımcı tarafından gerçekleştirildi.
Rapora göre, 2011 yılı için işlem hacmi beklentisi 25 milyar dolar olarak belirlendi. 2011 yılına dönük görüşlerin de ortaya konduğu raporda, elektrik üretim tesislerinin özelleştirmelerinin öne çıkacağı öngörülüyor. Köprüler ve otoyollar, Milli Piyango, İDO, İGDAŞ, İSPARK ve İstanbulport ise yapılması muhtemel diğer önemli özelleştirmeler olarak belirtiliyor. Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, dünyada aynı yıl 2,4 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştiğini belirterek, Carso Global Telecom'un America Movil tarafından 28 milyar dolar bedelle satın alınmasının en büyük işlem olduğunu söyledi. Çantekinler, Türkiye'de ise Garanti Bankası hisselerinin BBVA tarafından satın alınmasının en büyük işlem olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Sektörel dağılımda 5 yıldır ilk sırada bulunan enerji geçen yıl da yine en fazla payı alan sektör oldu. Enerjide 2010 yılında dağıtım ve üretim özelleştirme ihalelerini de kapsayan 66 işlemle 16,7 milyar dolar tutarında işlem gerçekleşti.”