Ansa: İsrail hayal kırıklığı içinde

Aa
00:0015/06/2010, Salı
G: 15/06/2010, Salı
Yeni Şafak
Ansa: İsrail hayal kırıklığı içinde
Ansa: İsrail hayal kırıklığı içinde

İtalyan haber ajansı Ansa, İsrail'in tecrit olduğunu, Peres'in hayal kırıklığı içinde Kadima kartını düşündüğünü ve Netanyahu hükümetinin gün be gün giderek zayıfladığını yazdı

İtalyan haber ajansı Ansa, Mavi Marmara gemisine düzenlenen operasyon da dahil olmak üzere İsrail'in son dönemlerde yaptığı kimi eylemler nedeniyle uluslararası arenada giderek tecride uğradığını ve Cumhurbaşkanı Şimon Perez'in ülkeyi bu durumdan kurtarmak için çare aradığını savundu.

'İsrail tecrit oldu, Peres hayal kırıklığı içinde Kadima kartını düşünüyor' başlığı altında yayımlanan, Aldo Baquis imzalı yorum yazısında ülkedeki koalisyonda değişikliğe gidilebileceği ileri sürüldü.

'Cumhurbaşkanı Peres, alternatif bir siyasi formülün arayışı içinde' görüşünün savunulduğu yorumda, gelecete muhalefetteki merkez parti Kadima'nın koalisyona dahil edilerek, 'kartların yeniden karılmasının' gündeme gelebileceği iddia edildi.

İsrail'in yalnızlaştığına işaret edilen yorumda, 'İbrani devletinin en azından yakın geçmişte böylesine ciddi bir sıkıntıyla yüz yüze kalmasını, muhtemelen 87 yaşındaki Şimon Peres bile hatırlamıyor. Peres, Uzak Doğu seyahatinden rahatsız döndü. Vietnam'a yapacağı ziyaret, Türk gemisi Marmara'ya yapılan operasyon yüzünden birkaç gün kala iptal ediliverdi. Yaşlı devlet adamı, Güney Kore'de protestoları göğüslemek zorunda kaldı. İsrail'in adı artık dünyanın dört bir yanında karalanır hale geldi' denildi.

Yazıda, Binyamin Netenyahu başbakanlığındaki İsrail hükümetinin Mavi Marmara'ya düzenlenen baskınla ilgili olarak Yaakov Turkel başkanlığında bir soruşturma komisyonu oluşturma ve komisyonda iki yabancı gözlemciye yer verme kararının da tepkileri önleyemediğinden söz edilerek, şu ifadeler kullanıldı:

'Son saatlerde yaşanan gelişmeler de iyimserliği mümkün kılmıyor. İsrail, tarihinde ilk kez kendisinin oluşturduğu bir soruşturma komisyonuna (dostlardan da oluşsa) iki yabancı gözlemciyi dahil etmek zorunda kaldı. Marmara'ya düzenlenen operasyonu bazı açılardan soruşturmakla yükümlü Turkel komisyonu. İzak Rabin, Menahem Begin, Ariel Şaron, ülkenin egemenliğini tartışmalı kılan bu tür bir şeyi asla kabul etmezlerdi. Netenyahu hükümeti ise gün be gün giderek zayıflıyor. Üstelik verilen ödün büyük bir etki yaratmış da değil. Türkiye, Turkel komisyonunun inandırıcı olmayacağını düşünüyor ve de Birleşmiş Milletler uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturma projesinden vazgeçmiş değil.'


-'DEVLETTEN DEVLETE TECRİT'-

Makalede, İsrail'in sadece Türkiye ile değil, pek çok ülkeyle sorunlu bir dönem yaşadığına dikkat çekilerek, 'Kudüs'e Varşova'dan da tatsız haberler geliyor. Dubai'de Hamas yöneticilerinden Mahmud El Mebhuh'un öldürülmesiyle ilgili soruşturma çerçevesinde (muhtemelen Mossad'la bağlantılı) bir İsrail vatandaşı Varşova'dan Almanya'ya iade edilmek üzere. Aynı çerçevede İrlanda da bir İsrailli diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. İsveç'te İsrail mallarına karşı bir haftalık bir boykot başlatılmış vaziyette ve bu süre içinde İsrail'den gelen gemilerin yükleri de indirilmeyecek. Vietnam, Güney Kore, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Polonya, İrlanda, İsveç, İsrail, devletten devlete tecrit duygusunun içine sürükleniyor' değerlendirilmesi yapıldı.

İtalyan haber ajansı, İsrail'deki Maariv gazetesinde yayımlanan makaleye atıfla şu değerlendirmeye de yer verdi:

'Maariv gazetesine göre Peres, mevcut durumun faturasını önemli ölçüde Kudüs'teki yönetime kesiyor. Maariv'e göre Peres, barış sürecindeki duraksamadan da büyük rahatsızlık duyuyor. İsrail'e yitirdiği onurunu yeniden bulmasını sağlayacak yeni bir girişim başlatılması gerekiyor. Gazeteye göre Peres, kendince alarm çanlarını çalmak istiyor. Ancak yurt dışında İsrail'e yönelik eleştirileri daha da güçlendirme endişesiyle bundan çekiniyor. Maariv'de gözle görülür biçimde yayımlanan yazıya, Peres'in bürosundan herhangi bir açıklama gelmedi. Siyasi çevrelerde, İsrail'in bu çıkmaz sokaktan kurtulabilmesi için yeni bir yönetici kadrosu bulmak zorunda kalacağına ilişkin kanaat giderek güçleniyor. Örneğin merkezde yer alan Tzipi Livni'nin partisi Kadima'dan 'ülkenin hayrı için' kolları sıvaması talep edilebilir. Peres, Likud'a mensup kimi bakanlarla zemin yoklaması yaptı ve İşçi Partisi'nde lider ve Savunma Bakanı Ehud Barak'a karşı rahatsızlık baş göstermiş vaziyette."

Yazıda İsrail'in uluslararası arenada destek bulmasının artık zorlaştığına değinilerek, 'Kadima'nın kurmayları, mevcut durumun sorumluluğunun İsrail'deki mevcut siyasi ve de askeri yöneticilerin, örneğin Dubai'de ya da Marmara operasyonu gibi hadiselerde sorumsuzca davranmalarında aranması gerektiğini düşünüyorlar. Ama hiç kimseye hesap ödetilmiyor. Bu da dost ülkelerin İsrail'i nasıl olsa kollayacağı biçimindeki yanlış kanaatten kaynaklanıyor. Oysa artık bu imkan ortadan kalkmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri giderek zayıflıyor. Dolayısıyla İsrail'in Washington'un ihtiyacı doğrultusunda yeni engeller yaratmamak için artık çok dikkatli davranması gerekiyor' görüşü savunuldu.

Yorum yazısında, Kadima yöneticilerinden Dalia Yitzik'in, geçenlerde yaptığı bir açıklamada, 'Hükümetin ya da koalisyonun politikasında köklü bir değişiklik olmadığı sürece bizim partimiz muhalefette kalmaya devam edecektir' dediği de kaydedildi.