MÜSİAD'da referanduma “evet” çıktı

Hüseyin Koyuncuoğlu
00:0016/08/2010, Pazartesi
G: 16/08/2010, Pazartesi
Yeni Şafak
MÜSİAD'da referanduma “evet” çıktı
MÜSİAD'da referanduma “evet” çıktı

MÜSİAD 'STK'lar Anayasa Değişikliğini Konuşuyor' panelleriyle sivil toplum kuruluşlarının nabzını tutuyor. Panele konuk olan HUDER Başkanı Özgür Solak, hukukçular olarak bu pakete 'evet' denilmesini desteklediklerini ve pakette hukukçu gözüyle itiraz ettikleri hiçbir şey olmadığını söyledi.

MÜSİAD Konya Şubesinde Cuma Konferanslarında Konya sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla bir panel düzenlendi. “STK'lar Anayasa Değişikliğini Konuşuyor” konulu panele siyasiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işadamları ve çok sayıda dinleyici katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz; MÜSİAD olarak 2000 yılından beri farklı zamanlarda, Anayasanın değiştirilerek sivil bir Anayasa oluşturulması gerektiğini üzerinde durduklarını belirterek; “ilk olarak 2000 yılının Nisan ayında MÜSİAD Araştırma Raporunda ele aldığımız sivil anayasa konusuna her platformda sürekli dikkat çektik. Her yıl düzenli olarak yaptığımız ve bir önceki yılı değerlendirdiğimiz basın toplantılarımızın ekonomiyle birlikte en önemli maddesi sivil anayasa olmuştur. Anayasanın, hukukun üstünlüğüne dayanması gerektiğini dile getirdiğimiz bu görüşler hem çıkardığımız raporlarda hem de basın bültenlerimizde görülecektir” dedi. Korkmaz, hazırlanan Anayasa değişiklik paketinde, mesleki öğrenim, kılık kıyafet ve inanç özgürlüğü gibi bazı eksiklikler olmasına rağmen, bu Anayasa paket değişikliğinin kabulünün gelecekte daha sivil, daha demokrat ve daha özgürlükçü bir Anayasa yapmanın müjdecisi olacağının altını çizdi. Ekonomik istikrar için demokratik istikrar şart diyen Başkan Korkmaz; “Sadece bu paket için değil saydığımız beklentilerin de gerçekleşmesinin başlangıcı olacağı için de bu Anayasa değişiklik paketine MÜSİAD olarak evet diyoruz” dedi.


PAKET ÖZGÜRLÜĞÜN HABERCİSİ

Panel başkanlığını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz sözü ilk olarak sivil toplum kuruluşları Başkanı Latif Selvi'ye verdi. Anayasaların toplumun huzur motoru olduklarını söyleyen Selvi; “1982 Anayasası da oylanmıştır. Ama ne şartlar altında oylandığı aşikardır. Hayır oyu kullanan kasabaların baskına uğrayarak sorgulandıkları hepimiz tarafından bilinmektedir” diyerek bu özgür oylamanın pek çok değişikliği de beraberinde getireceğine inandıklarını kaydetti. Selvi, “Bu değişiklikte sivil iradenin tecellisi söz konusudur. Buna sahip çıkılmalı ve halkın menfaatine olacak bu önemli değişimi “Evet” diyerek destekliyoruz” şeklinde konuştu. MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Av Ümit Olgun ise; konunun partilerin değil Anadolu halkının meselesi olduğunu ifade ederek; özgürlüğün habercisi olan pakete evet diyoruz” dedi.


HUKUKÇULAR DA 'EVET' DİYOR

HUDER (Hukuki Araştırmalar Derneği) Başkanı Özgür Solak ise; hukukçular olarak bu pakete evet denilmesini desteklediklerini ve pakette hukukçu gözüyle itiraz ettikleri hiçbir şey olmadığını ve itiraz edilecekse de sadece maddelerin daha iyi olabilirliğin olduğunu belirtti. Solak: “ Bu Anayasada ki en önemli değişim ise kişisel hakların korunmasına yöneliktir. Günümüz teknolojisinde her şeyin bir an da internete düşebildiği bir devirde bu kişisel hakların korunmasının önemi daha da artmaktadır. Bu kişisel hak korumalarıyla, özel hayatınızın gözler önüne serilmesinden tutunda fişlemeye kadar bir sürü nahoş durumun önüne geçilecektir” dedi.

Son olarak konuşan Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, şimdi zaman haktan yana olma zamanı ve tarafımızı belli etme zamanıdır. Türkiye 40-50'lerden sonra kazandığı güç ve değerlerin imtihanını bu referandum da verecektir. Ya sandıktan bu kazanımlar kaybedilerek çıkılacak ya da ülkemizin güç ve değerleri daha da artacaktır. Temennimiz tarafımızı belli ederek, ülkemizin geleceği açısından doğru olanı yaparak, bu Anayasa değişikliğini desteklemektir” diye konuştu.