Depremde yerle bir olan Haiti, şimdi yeni bir felaketle karşı karşıya. 250 bin kişinin hayatını kaybettiği depremde altyapısı yıkılan Haiti'de 100 yıl aradan sonra kolera salgını baş gösterdi. 142 kişinin yaşamını yitirdiği salgına karşı yetkililer alarma geçti
Son yılların en şiddetli depremiyle sarsılan Haiti, 12 Ocak'ta yaşanan 7,0'lik depremde, 250 bin insanını kaybetti, 1,5 milyon kişi evsiz kaldı, altyapı yerle bir oldu. Asıl trajedi ise bundan sonra başladı. Büyük felaket, su kaynaklarına ulaşamayan, çadır evlere, kamp hayatına mahkum olan Haiti halkının kapısını çaldı. 142 kişi, ülkeye 100 yıl sonra yeniden uğrayan kolera salgınında can verdi. Haiti Sağlık Bakanlığı yetkilisi Gabriel Thimothe, laboratuvar testlerinin sonucunda salgının kolera olduğunun belirlendiğini ve salgından etkilenen binden fazla kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti.
Hastaneler yeterli olmayınca, salgına yakalananları tedavi etmek için birçok hastanenin otoparkları da kullanıldı. Devlet Başkanı Rene Preval, salgının yayılmasını önlemek için hükümetin tedbirler aldığını belirtti. Tıp Birliği Başkanı Claude Surena salgının yayılmasını önlemek için insanlara ellerini sık sık yıkamaları uyarısında bulundu. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Haiti'de salgının merkezi Artibonite ve Central Plateau. Başkent Port-au-Prince ve çevresinde on binlerce evsiz yaşam mücadelesi veriyor. Salgının bu bölgeye bulaşması halinde büyük bir felaket yaşanabilir.
DSÖ sözcüsü Fadıl Şaib, durumu incelemek üzere ABD'den uzmanların Haiti'ye gittiğini belirtti. Şaib, Haiti'de 100 yılı aşkın süredir kolera salgını görülmediğini söyledi. Hastalık, çoğunlukla su, kanalizasyon ve tuvalet durumu elverişli olmayan çevrelerde görülüyor. Kolera mikrobu, içme sularına karışan sularla yayılıp, salgın haline geliyor. Ayrıca hastaların dışkısı, kusmuğu ile bulaşıyor. Kolera mikrobu bulaşmış yiyecek maddeleri de hastalığın yayılmasına neden oluyor.