İl Genel Meclisi ve Konya İl Özel İdaresi'nin, Bursa İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi ile kardeş kurum ilan edilmesine karar verildi.
Türkiye'de bir ilk olan karar Bursa İl Özel İdaresi ve Meclisi'ne sunulacak, teklif kabul edildiği taktirde iki ilin meclisleri ve özel idaresi kardeş şehir çerçevesinde yardımlaşabilecek. Konya İl Genel Meclisi, Ekim ayı 5. birleşiminde kardeşliğe imza attı. Ağustos ayında verilen önerge ile İl Genel Meclisi ve Konya İl Özel İdaresi'nin Bursa İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi ile kardeş olmasına karar verildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, gündemin en önemli maddeleri arasında yer alan Bursa İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi ile kardeş olma önerisinin son derece sevindirici olduğunu söyledi. Selvi, Bursa Meclisi ve Özel İdaresi'ne götürecekleri önerinin kabul edilmesi halinde Türkiye'de bir ilk olacak adımın her iki ilin de çalışmalarına olumlu yansıyacağını kaydetti.Ağustos ayında verilen önergeler doğrultusunda Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkan Yardımcısı Bekir Yaşar ile İçişleri Komisyonu Sözcüsü Ahmet Öz, hazırladıkları raporları okudu. Her iki raporda da kardeş şehir uygulamasının getirileri gündeme taşınarak, kurumların makine, ekipman, personel, malzeme, araç gibi konularda yardımlaşabileceği vurgulandı. Raporlarda şu görüşlere yer verildi:“Uygulama güçlü olan kentin kullanım fazlası makine, ekipman ve araçlarının kardeş kente hibe edilmesi, yardımlaşma amaçlı olarak bazı malzemelerin, hatta bazı personelin geçici olarak ihtiyaç duyan ile gönderilmesi, çocuk parkı, kent parkı, meydan gibi bazı kalıcı kentsel hizmetlerin kardeş kentte gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. İşbirliğinde ortak akıl, ortak emek, ortak sorumluluk ve ortak yetki kullanımı söz konusudur. Böylesi bir işbirliği ile doğacak sinerjinin sonuçlarından elde edilen fayda kamuya yansıyacaktır. İşbirliği yolu ile kentlerimize içme suyu, katı atık yönetimi, vb alt yapı hizmetleri, yörenin sosyal ve ekonomik yönden kalkınması, turizm potansiyelinin geliştirilmesi, ortak coğrafyadaki çevresel kirliliklere karsı ortak mücadele çerçevesinde de birliktelikler oluşturulabilecektir."
Raporun devamında, "Özel idare ölçeğini aşan ortak sorunların giderilmesinde de anılan projeler için ulusal ve uluslararası kaynaklardan finansman sağlanması için ortak projelerle AB kaynaklarına başvurulabilinecektir. Bu nedenle Konya İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi'nin yurt içinde başka bir şehir ile il özel idaresi hizmetleri yönünden Kardeş Şehir olmasını uygun bulduk ve Konya iline kültür, nüfus, yüzölçümü vb. yönü ile en uygun ilin Bursa ili olduğuna karar verdik." denildi. Raporların okunmasının ardından konu Meclis üyelerinin oyuna sunuldu. Raporlar üyelerin oy birliğiyle kabul edilirken, Bursa'nın kardeş İl Özel İdare ve Kardeş Meclis seçilmesine karar verildi. Karar İl Genel Meclisi Başkanlık Divanı tarafından Bursa İl Özel İdaresi'ne iletilecek, teklifin Bursa İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi'nce kabul görmesi halinde kardeşlik protokolü imzalanacak.