İşte kurban bağışında dikkat edilmesi gerekenler

Aa
00:0023/11/2009, Pazartesi
G: 23/11/2009, Pazartesi
Yeni Şafak
İşte kurban bağışında dikkat edilmesi gerekenler
İşte kurban bağışında dikkat edilmesi gerekenler

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Dumlu, kurbanlarını bir derneğe bağışlayacak vatandaşları uyararak, 'Araştırmadan kurban bağışladığınız dernek eğer güveninizi suistimal ederse o kurban yerine geçmez' dedi.

Prof. Dr. Dumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesme görevini yerine getireceklerin ya bizzat kurbanlarının başında durduğunu, ya da güvendiği kurumlara bağışta bulunduğunu söyledi.

Bağış yapılacak dernek seçiminin önemli olduğunu vurgulayarak güvenilebilecek derneklerin tercih edilmesini öneren Prof. Dr. Dumlu, şöyle devam etti:

'Bir insan hastalandığında o hastalığı ile ilgili en mahir doktoru nasıl araştırıyorsa bunu da araştıracak. Araştırmadan kurban bağışladığınız dernek eğer güveninizi suistimal ederse o kurban yerine geçmez. İyi araştıracaksınız. Kurbanınızın kesilip kesilmediğini, İslami usule uygun olup olmadığını araştırın. Güvendiğimiz yerlere verdikten sonra şüpheye gerek yok. Güvenilirlik göreceli, ama soracağız. Araştırdınız, güvendiniz ama kesilmedi diyelim. Siz görevinizi yerine getirmiş oluyorsunuz. Din şüphe götürmez. Mesela bizim İlahiyat Fakültesinin vakfına Almanya'dan bile bağış yapanlar var. Biz onlara bayramdan sonra mektup gönderiyoruz, 'şu saatte kesildi, şuralara dağıtıldı' diye. Güvendikten sonra Allah'a teslim olmaktan başka çıkar yol yok. Mesela noter huzurunda kesilmesi güvenilirliği artırır.'


'MAHCUBİYETLİK OLMAMALI'

Prof. Dr. Dumlu, kurban kesmenin kişilerin ekonomik durumuyla ilgili olduğunu, maddi imkansızlık nedeniyle kurban kesemeyenlerin mahcubiyet hissine düşmemesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

'Herkes kurban kesecek diye bir şey yok. Kesenler gibi kesmeyenler de olacak. Zaten asıl amaç da o, kesemeyenlere et verilir. Mahalleliden çekinip kurban kesmek isteyenler var. Örf haline gelmiş bir mahcubiyetlik var. Ama mahcubiyet olmamalı. Mahalleli için değil, Allah rızası için kesilir kurban. 'Kesemedim' diye üzülmemek lazım. Kesenler de dikkat etmeli. İslam dininde en sosyal içerikli görev kurbandır bence. O etler yerine giderse...' 


'KURBAN KESMEK YERİNE FAKİR DOYURAYIM YANLIŞ'

Kurban Bayramı döneminde bazı vatandaşların 'kurban kesmek yerine fakir doyurayım, başka bir hayır işi yapayım' dediğini ifade eden Prof. Dr. Dumlu, 'Öyle vazife yerine getirilmiş olmaz. Orucu nasıl ki bir başkası bizim yerimize tutamazsa kurbanı da başka şekil de karşılayamayız. Hayır her zaman yapılabilir' dedi.

Prof. Dr. Dumlu, ödeme gücü bulunanların kurbanı borçlanarak kesebileceğini, kredi kartı veya taksitle kurban alınmasının sakıncalı olmadığını söyledi.