Sonunda istediğimiz oldu IMF koltuğunu garantiledik

Aa
00:0027/12/2010, Pazartesi
G: 26/12/2010, Pazar
Yeni Şafak
Sonunda istediğimiz oldu IMF koltuğunu garantiledi
Sonunda istediğimiz oldu IMF koltuğunu garantiledi

Türkiye, gözden geçirme ve reformlar sonrası, IMF'den kullanacağı kredi miktarını artırırken, Fon'daki gücünü de yükseltti. Türkiye'nin İcra Kurulu'nda, Belçika tarafından değil, dönüşümlü ya da tek olarak müstakil şekilde temsil edilmesi gündeme gelecek

Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) yeni kota reformu ile Türkiye'nin IMF'den kullanabileceği toplam kredi tutarı 42 milyar dolara ulaşacak. Türkiye'nin IMF'deki kotası, 14. Genel Kota Gözden Geçirmesi kararı kapsamında gerekli hukuki işlemlerin tamamlanması sonrasında halihazırdaki 1,193.3 milyon SDR'den (Özel Çekme Hakkı), 4,659 milyon SDR'ye çıkacak.

G-20'DEN TAAHHÜT GELDİ

Yeni reformun uygulamaya geçirilmesi konusunda, G-20 ülkeleri, iç hukuki süreçlerini 2012 yılı IMF/Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'na kadar tamamlamak üzere çalışmayı taahhüt ettiler. IMF prosedürlerine göre bir üyenin kota düzeyi, o ülkenin IMF kredilerine erişim miktarının belirlenmesinde de esas alınıyor.

TÜRKİYE'NİN TEMSİL GÜCÜ ARTACAK

Türkiye'nin kota artışı, IMF'deki temsil gücünü de artıracak. Bir sonraki aşamada ise Türkiye'nin, İcra Direktörleri Kurulu'nda, bazı ülkelerin bağlı olduğu Belçika tarafından değil, dönüşümlü ya da tek olarak müstakil olarak temsil edilmesi gündeme gelecek. Türkiye, Belçika'nın başkanlığını yaptığı on ülkeden birisi ve masada bizim adımıza Belçika oturuyor.

İCRADA DA BİR KOLTUK VERİLECEK

IMF'de temsil ve katılımın iyileştirilmesine ilişkin olarak yapılması önerilen değişiklikler kapsamında, İcra Kurulu'ndaki, şu anda en büyük 5 kotaya sahip ülkeden oluşan 'atanmış icra direktörleri' kategorisinin de sona ereceği, ardından fonun İcra Direktörleri Kurulu'nun sadece seçilmiş icra direktörlerinden oluşacağı kaydedildi.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE FAZLA ROL

Kurulda, dünya ekonomisindeki paylarına göre fazla temsil edilen gelişmiş ülkelerden az temsil edilen gelişmekte olan ülkelere yüzde 6 pay aktarıldı. Böylece, gelişmekte olan ülkelerin IMF'nin yönetim kurulunda daha fazla rol oynayabilmesi sağlandı.

İKİ AVRUPA ÜLKESİ SANDALYE BIRAKACAK

Bunun yanında kota reformunun tamamıyla yürürlüğe girmesinin ardından, en azından ilk seçimlere kadar, IMF İcra Kurulu'nda ayrıca gelişmiş Avrupa ülkeleri, kendilerinde bulunan iki sandalyeyi bırakacak.