Küresel ısınma sonucu buzulların erimesi, kuzey kutbunun komşu kıtalarla olan bağlantılarının kopmasına ve bölgenin insanlık tarihinde ilk kez bir adaya dönüşmesine neden oluyor. The Telegraph gazetesinin haberine göre, hızla eriyen kuzey kutup dairesindeki tarihi gelişme, devasa buz kütlesinin kuzeybatı ve kuzeydoğu geçitlerinin açıldığını gösteren ve geçtiğimiz hafta NASA'nın çektiği uydu resimleriyle ortaya çıktı. Resimlerde kutbun Siberya ile olan bağlantısının kısa süre sonra yok olacağı tespit edildi. Son buz çağının yaşandığı 125 bin yıl önce şekillenen kuzey kutbu, küçülerek ilk kez etrafındaki kıtalardan bağımsız bir ada olma sürecine girdi.
ABD'deki Ulusal Kar ve Buz Bilgi Merkezi (NSIDC)'de görevli profesör Mark Rerreze, kuzey kutbunun "ölüm sarmalı"na girdiğini kaydetti. Küçülen kuzey kutbu, en çok gemici şirketlerin işine yarayacak. Almanya'daki Beluga Grubu, önümüzdeki yıl kuzeydoğu koridorundan ilk kez gemilerini geçirmeyi planlıyor. Şirket bu sayede, gemilerin Almanya'dan Japonya'ya olan yolculuğunu 6 bin 500 kilometre kısaltacak.
1979'dan beri yaz buz kütlesi yüzde 20 oranında küçülen ve dünyanın geri kalan bölgelerine göre iki kat daha fazla ısınan kuzey kutbunda, 2050 yılı yazında buz kalmaması bekleniyor.
}