Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Türkiye'nin müstakil olarak AB müzakerelerine başlamasının ikinci yılına girdiğini belirterek, "Bugün müzakerelerin önündeki engeller kalksa, Türkiye çok ciddi bir mesafe alacaktır" dedi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin müstakil olarak AB müzakerelerine başlamasının ikinci yılına girdiğini belirterek, "Bugün müzakerelerin önündeki engeller kalksa, Türkiye çok ciddi bir mesafe alacaktır" dedi.
Bağış, Ortaköy'deki Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Ofisi'nde ses sanatçısı Metin Şentürk'e "Fahri AB Elçisi" rozeti taktı. Bağış, buradaki törende yaptığı konuşmada, Metin Şentürk'ün birçok özelliğinin bulunduğunu ve Türkiye'deki milyonlarca engelliye rol modeli olduğunu belirtti.
Şentürk'ün engelleri kaldırdığını ve İngiltere'de kırılan bir rekoru Türkiye'de kırdığını anımsatan Bağış, sanatçının, AB üyesi ülkelerde Türkiye'nin tanıtımını yaptığını ve oralarda engelliler için yapılan düzenlemelerin Türkiye'ye gelmesi için çalışmaları olduğunu söyledi. Türkiye'nin AB sürecinde Avrupa'nın farklı kamuoyularına ulaşmaya destek olması için kendisine Fahri AB Elçisi olmasını rica ettiğini, Şentürk'ün de kabul ettiğini anlatan Bağış, AB sürecinin herkesin ortak süreci olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin müstakil bir müzakereye başlamasının 2. yılı olduğunu hatırlatan Bağış, bu 2 yıl boyunca neler yapıldığını da anlattı. Bağış, şunları ifade etti: "Bu 2 yılda çok çalıştık. Her türlü karamsarlığa ve olumsuzluğa rağmen Türkiye'nin bu en önemli projesine dört elle sarıldık. Bu çalışmalara ve verilen emeklere rağmen özellikle bu müzakere sürecinin çok dar bir bakış açısıyla bazen yorumlanmakta olduğunu görüyor ve üzülüyoruz. Şu ana kadar açtığımız 13 fasılı bir kenara koyarsak, önümüzdeki 20 faslın 17'si üzerinde AB üyesi ülkelerin veya komisyonun koyduğu siyasi engellerle karşı karşıyayız.
Geriye kalan 3 faslın, ki bir tanesi rekabet fasılıdır ve şu anda üzerinde çalışıyoruz. Birisi kamu alımları faslı, diğeri ise sosyal politikalar ve istihdam faslı. Gerçekten AB'nin en zorlu fasıllarıdır. Diğer üye ülkelerin bu fasılları en sona bırakmış olmaları bir tesadüf değildir."
Siyasi engellerin olmaması halinde şu an itibariyle Türkiye'nin çok kısa bir vadede 12 faslı daha açabilmiş olacağını vurgulayan Bağış, "Orta vadede bir kaç aylık çalışmayla 4 faslı daha açabilirdik. 16 fasıl, aslında siyasi engeller olmasa kısa sürede açılabilecek durumda. Bunun üzerine hali hazırda açtığımız 13 faslı da koyarsanız aslında Türkiye'nin hak ettiği 29 faslın açılmış olmasıdır. Bu fasılların açılmasına yönelik çalışmalar hemen hemen tamamlanmıştır. Ama siyasi engeller nedeniyle bu fasılların açılamadığına şahit oluyoruz" diye konuştu.
Trans Avrupa Ağları faslının kapanış kriterlerinin sağlandığını ancak kapanmadığını da anımsatan Bağış, kapanmamasında Avrupa Komisyonu'nun limanlarla ilgili, Kıbrıs Meselesi bahane edilerek konulan engellerin bulunduğunu söyledi. Bağış, "Bu gerçekler ortadayken fasılların açılması konusunda bazı çevreler tarafından acımasız eleştirilere maruz kalıyoruz. Sanırım bu çevreler müzakere sürecinde Türkiye'nin siyasi blokajlara takıldığından habersizler" dedi. (AA)