Kafa karışıklığına yol açan Pandemik A (H1N1) virüsü aşısı, konunun uzmanları kabul edilen "enfeksiyon hastalıkları" doktorları tarafından 'uygundur' onayı aldı.
Branşları enfesiyon hastalıkları olan ve direk domuz gribi hakkında ilk başvurulacak uzmanlar arasında yer alan doktorların, aşıya karşı olmadığı ortaya çıktı. İşte 'aşı olun' çağrısı yapan enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının görüşleri:
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Sağlık Bakanlığı Pandemim Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı): Aşıda tereddüt eden vatandaşların muhatabı, hastanede çalışan herhangi biri değil, enfeksiyon uzmanıdır. Çocuklarını aşılatma kararını veremeyen veliler, lütfen bu konuda uzmanlaşan meslektaşlarımıza kulak assın. Özellikle çocuklar bir an evvel aşılanırsa, onları bu hastalıktan ölmekten kurtarmış oluruz. Enfeksiyon uzmanları, aşının koruyuculuğu konusunda hemfikir.
Prof. Dr. Haluk Eraksoy (İstanbul Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı): Domuz gribi için üretilen aşının ölümcül bir etkisi yok. Doç. Dr. Hürrem Bodur (Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi): Altta yatan hastalığı bulunanlar ve çocukların aşılanması konusunda en küçük bir tereddütümüz yok.
Prof. Dr Selim Badur (İstanbul Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı): Domuz gribi aşısı Dünya Sağlık Örgütü tararından çok sıkı kontrol edildi ve güvenliği hakkında klinik çalışmalar yapıldı. DSÖ sadece aşıyı değil, aşı içindeki katkı maddelerini güvenlik testine tabi tuttu. Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı): Aşının yapılmasında fayda görüyoruz. Aşılar ile ilgili son dönemde ciddi bir spekülasyon yapılmaktadır. Özellikle diyabet, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ve kronik hepatit hastalarının domuz gribi aşısı yaptırmalarında yarar var.
Doç. Dr. Alpay Azap (Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı): İnfulenza aşısı yeni bir aşı değil. Yaklaşık 50 yıldır mevcut yöntemle üretiliyor. Aşının ilk defa deneneceğine ilişkin iddialar gerçeği yansıtmıyor.
Prof. Dr. Çağrı Büke (Ege Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı): Aşının uygulanmasında yaşamsal risk yok. Prof. Dr. Güler Yaylı (Süleyman Demirel Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı): Risk grubundakiler domuz gribi aşısı yaptırın.
Prof. Dr. Gaye Usluer (Osmangazi Üniversitesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği Başkanı): Tüm olumsuz ve medyatik duyurulara karşın birincil ve en önemli korunma yöntemini aşılamadır. Türkiye'de bulunan aşıda, adjuvan madde olarak skualen yer alıyor. Bu madde köpek balığı karaciğerinden elde ediliyor. Aşıda bulunan cıva sağlığı tehdit edecek miktarda ve türde değil.
Prof. Dr. Recep Akdur (Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı): Şu ana kadar dünyadaki rakamlar domuz gribi denilen gribin en az öldüren grip olduğunu gösteriyor. İkincisi, 4. faz çalışmanın tamamlanması gerekir, ancak domuz gribinde 3. faza kadar çalışıldı. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta (Cerrahpaşa Göğüs Hastalıkları Bölümü): 1976'da salgını sonrası da ölümlere ve felçlere yol açınca aşı kampanyası durduruldu.