Meclis, bu hafta, Anayasada yapılacak 17. değişiklik için uzun sürecek mesaisine başlıyor.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, AK Parti milletvekilleri tarafından verilen ve TBMM Anayasa Komisyonunda 3 gün süren çalışmanın ardından kabul edilen Anayasa değişikliği teklifi, bu hafta Genel Kurulun gündemine geliyor.
Teklifin görüşmelerinden önce AK Parti TBMM Grubu toplanacak. Ayrıca, teklifin görüşülme takvimini belirlemek üzere TBMM Danışma Kurulu toplantıya çağrılacak.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler yarın yapılacak. Saat 13.00'de toplanacak olan Genel Kurul, tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapılacak. Teklifin maddeleri daha sonraki günlerde görüşülecek.
Genel Kurul, TBMM'nin açılışının yıldönümü olan 23 Nisan'da özel gündemle toplanacak. Anayasa görüşmeleri, 23 Nisan hariç, hafta sonları da dahil olmak üzere teklif üzerindeki çalışmalarını sürdürecek.
Anayasa değişikliği teklifleri, TBMM Genel Kurulunda iki tur halinde görüşülüyor. Bu hafta başlayacak ilk tur görüşmelerinde geneli ve maddeleri üzerinde yapılan konuşmaların ardından maddelerin tek tek gizli oylamasına geçiliyor. Teklif için ilk turda 'maddelerine geçilmesi' ile 29 madde için (biri üç geçici maddeyi içeren çerçeve madde) 30 gizli oylama yapılacak.
TBMM İçtüzüğü'ne göre, ikinci tur görüşmeye birinci görüşmenin bitiminden 48 saat geçmeden başlanamıyor. İkinci turda, maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, maddeler üzerinde değişiklik önergesi verilmiş ise o önerge üzerinde milletvekilleri konuşabilecek. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak.
Teklifin kabulü, Meclisin üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyuyla mümkün oluyor.
Meclis, bu hafta açılışının 90. yıldönümünü de kutlayacak.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TBMM'nin açılışının 90. yıldönümü dolayısıyla Meclisteki kutlamalar, sabah saatlerinde Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayacak. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Mecliste kutlamaları kabul edecek.
TBMM Genel Kurulu, öğleden sonra özel gündemle toplanacak. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in açış konuşmasının ardından TBMM'de grubu bulunan ve temsil edilen siyasi partilerden AK Parti, CHP, MHP, BDP, DSP, DP ve Türkiye Partisi adına konuşmalar yapılacak.
Mecliste akşam resepsiyon verilecek.
Anayasa teklifinin Genel Kuruldaki görüşmeleri nedeniyle TBMM'deki komisyonlarda herhangi bir gündem gözükmüyor. Ancak, daha önce açıklanan programı uyarınca KİT komisyonunun denetimlerini sürdürmesi bekleniyor.
KİT Komisyonunda 21 Nisan Çarşamba günü Atatürk Orman Çiftliği ile Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri AŞ, 22 Nisan Perşembe günü ise Türkiye Kalkınma Bankası, Kalkınma Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 2008 yılı hesapları incelenecek.