37 yaşında kalp pompası ile hayata tutundu

Aa
00:009/12/2009, Çarşamba
G: 8/12/2009, Salı
Yeni Şafak
37 yaşında kalp pompası  ile hayata tutundu
37 yaşında kalp pompası ile hayata tutundu

Kalp nakli bekleyen ve kalp yetersizliği durdurulamayan 37 yaşındaki bir hastanın göbeğinin üzerine, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapay kalp pompası takıldı

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde, kalp nakli bekleyen ve kalp yetersizliği durdurulamayan Ümit Köksal (37) adlı hastaya, 16 Kasım 2009 tarihinde yaklaşık sekiz saat süren bir operasyonla yapay kalp pompası takıldı. Operasyonu, hastanenin Kalp Nakli ve Yapay Kalp Merkezi Sorumlusu, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu ve ekibi gerçekleştirdi. Hastaneden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Küçükaksu'nun, 15 günlük yoğun bakım döneminden sonra odasına çıktığı ve şu anki durumunun gayet iyi olduğunu ifade edildi.

HASTA ŞİMDİ SAĞLIKLI

Prof. Dr. Küçükaksu, 'Hastanın, bir yıl önce kalbinin sol damarına stent konulmuş ve yaklaşık dört ay önce bir başka üniversite hastanesinde kalp kapağından ameliyat edilmiş. Ama bu müdahalelere rağmen kalp yetersizliği durdurulamamış. Son çare kalp nakli idi. Hazırlıklarımızı tamamlamamıza rağmen, bir aydır organ bulamadık. Hasta, ameliyatından önceki son 10 günde ise yoğun bakımda durumunun kötüleşmesi ve şok bulguları nedeniyle acil kalp nakli statüsünde idi. Yine de bir kalp bulamadık ve hastamızı kaybetme noktasında iken ameliyata aldık. 'Berlin Yapay Kalbini (Berlin Heart Excor) implante ettik. Yaklaşık 15 günde, yavaş yavaş hastamızın tüm vücut sistemleri ve organları normal çalışmasına geri döndü” dedi.


TEKNOLOJİ HARİKASI

Yapay kalp pompaları, dünyada, ileri kalp merkezlerinde kalp nakline kadar hastaları hayatta tutabilmek için kullanılıyor. Ayrıca kalp nakli olamayacak hastalar için de umut kaynağı olan bu sistemler, o hastalara da yıllara varan uzun süreli hayat sürme imkanı verebiliyorlar. Teknoloji harikası, ancak pahalı olan bu sistemler, belli hastalara kullanılabiliyor. Artık hastamız daha güvenli bir ortamda kalp bekleyecek. Göbeğinin üstünde taşıdığı yapay kalbi ile dolaşabiliyor ve her türlü fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Hatta bir süre sonra evine ve sokağa da çıkabilecek. Böylece kalbinin iyileşmesi için de bir süre vermiş olacağız. Eğer kalpte iyileşme gelişmez ise kalp nakli için zaten beklemede olacağız.' Bu uygulamanın, İstanbul'da ilk kez yapıldığı belirtilen açıklamada, Türkiye'deki ilk uygulamanın da 2001 yılında Ankara'da yine Prof. Dr. Süha Küçükaksu tarafından yapıldığını hatırlatıldı.