En sert tedbiri almaktan asla kaçınmayız

00:0023/12/2010, Perşembe
G: 23/12/2010, Perşembe
Yeni Şafak
En sert tedbiri almaktan asla kaçınmayız
En sert tedbiri almaktan asla kaçınmayız

Bankacılarla toplanan Devlet Bakanı Babacan,sert uyarılarda bulundu: İstikrar için gerektiğinde en sert tedbirleri almaktan kaçınmayacaklarını söyledi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin'in de katıldığı toplantıda 49 bankanın genel müdür ve üst düzey yetkilileriyle bir araya geldi. Babacan "Türkiye'ye gelen sermayenin daha kalıcı ve uzun süreli olmasını sağlamak önemli, bu bizim tercihimiz. Kısa süreli sermaye hareketlerinin sebep olacağı olumsuz sonuçlara karşı tüm kurumlarımızı daha nasıl korunaklı hale getirebiliriz, bunun üzerinde yoğunlaşmalıyız” dedi. Bu dönemde kamu-özel kesim için aşırı borçlanma yoluna gitmeme ve olabildiğince TL cinsinden borçlanmanın ekonomiyi dış şoklara karşı koruyacağını belirten Babacan, “İç borç çevirme oranının 2011'de yüzde 90'ın altında olacağını öngörüyoruz. Hükümetimiz istikrar için gerektiğinde en sert tedbirleri almaktan kaçınmaz. Sermaye akımlarında Türkiye için doğru, rasyonel ve sonuç getirici adımlar atacağız. Biz uyguladığımız politikalara güveniyoruz, kurumlarımız doğru adımlar attı. Elimizde her türlü araç var, gelişmelere göre biz bunlara yön veririz. Merkez Bankası fiyat istikrarı konusunda her türlü araç bağımsızlığına sahip bir kurumumuz. Yurtdışı tahvil ihraçlarında; 1-3 yıl arasındaki ihraçlarda vergi yüzde 7, 3-5 yılda yüzde 3, 5 yılın üzerindeki ihraçlarda yüzde sıfıra düşürüldü” diye konuştu.


Gerekli adımlar atılıyor

“Bütçe açığı ve kamu borcu alanlardaki iyileşme makro istikrarın devamında önemli katkı sağlayacak” diyen Babacan, şunları kaydetti: “Kurumlararası koordinasyon Türkiye'ye yönelik risklerin yönetilmesinde hayati öneme haizdir. Mali disipline devam ederek, cari açığın üzerindeki baskının azaltılması, para politikasının esnekliğinin artırılması amaçlanıyor. Temel makro hedefler ve strateji doğrultusunda TCMB ve BDDK gerekli adımları atıyor. Kamu borcunun bugünkü hesaplamayla yüzde 41.4'e düştüğünü görmekteyiz.”