UŞAK OSB cazibe merkezi konumunda

Kazım Şen
00:0026/01/2011, Çarşamba
G: 26/01/2011, Çarşamba
Yeni Şafak
UŞAK OSB cazibe merkezi konumunda
UŞAK OSB cazibe merkezi konumunda

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım, OSB'nin limana yakınlığı, havaalanı, tren hattı gibi konularda cazibe merkezi olduğunu ifade etti.

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında, OSB'nin 2010 yılı değerlendirmesini yaptı. Butik OSB anlayışı ile sanayiciye sosyal ve hizmet amaçlı çalışmalar sunduklarını belirten Yıldırım, “Bölgede elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinin temini ve dağıtımı ile çalışma izinleri ve ruhsatların kontrolü, tanzimi gibi bürokratik işlemler bölge dışına taşmadan Tek Durak Ofis mantığıyla sadece bölgemizde müdürlüğümüzce yapılmaktadır” dedi. Uşak OSB'nin limana yakınlığı, havaalanı, tren hattı gibi konularda cazibe merkezi olduğunu ifade eden Yıldırım, “Uşak-İzmir karayolu üzerinde bulunan sanayi bölgemiz İzmir'e ve dolayısı ile İzmir Limanı'na 200 kilometre mesafede olması ile Ege Bölgesi'nde önemli bir konumdadır. Havaalanı üzerinden İstanbul'a her gün direkt uçuşlar yapılmakta olup, önde gelen diğer şehirlerimize de uçuş programlarının sağlanması için çalışmalar devam etmektedir. 1895 yılından bu yana faal olarak çalışmakta olan Uşak Garı'da her türlü yükü taşıma özelliğinin bulunması sebebiyle sanayicilerimiz tarafından yoğun şekilde tercih edilmektedir. Bölgemizde ayrıca 270 firmadan 190'ı faaliyette olup 7 bin 700 işçiye istihdam sağlamaktadır. 15 farklı üretim sektörünü içinde barındıran bölgemizin yüzde 80'lik bölümünü tekstil sektörü oluşturmaktadır. İlk sırayı ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan battaniye ve iplik üretimidir, daha sonra sırasıyla seramik, gıda, ev tekstili ve sağlık sektörleri de bölgemizde yerini ciddi anlamda almış durumdadır” diye konuştu.


30 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Uşak'ta aylık olarak 1,5 milyon adet battaniye üretildiğini belirten Yıldırım şunları söyledi: “Bölgede yıllık battaniye üretimi 16 ile 18 milyon adet arasında değişmektedir. Buda ülke üretiminin yüzde 92'lik kısmanı tekabül ediyor. Söz konusu bu üretimin yüzde 90'lık kısmı ihraç edilirken, yüzde 10'luk kısmı ise iç pazarda satılmaktadır. Sadece Uşak İlinin bu anlamda Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 150 milyon dolardır. İplik üretiminde ise 50 değişik firma ağırlıklı olarak tekstil teleflerinin geri dönüşümüyle rejenere iplik ve yüzde 100 pamuk ipliği üretimi yapmakta, bu alanda Türkiye üretiminin yüzde 70'lik payını elinde tutmaktadır. Seramik sektörünün Türkiye genelinde üretimi yıllık 315 milyon metrekaredir. Ülke üretiminin yüzde 12'lik kısmını üretmektedir. Gıda üretiminde de günlük150 ton sütün işlendiği ilimiz Ege Bölgesi'nde ikinci sıradadır. 2010 yılında Uşak OSB'de 30 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir.”


'BORCUMUZU SIFIRLAYACAĞIZ'

Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nin 5,5 milyon dolar borcu olduğuna dikkat çeken UOSB Başkanı Ali Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “2010 yılı Mayıs ayında göreve geldiğimizde bölgeyi 7 milyon dolar borçla devir aldık. Şu anki borcumuz 5,5 milyon dolar. Hedefimiz görev süremiz içinde 2012 yılının sonuna kadar borçları bitirmek olacak. Tek sıkıntımız ise teşvik yasasının sona ermesi oldu. Teşvik yasası olmasaydı diğer tekstil bölgeleri gibi bizde sıkıntıya girebilirdik. Elektrik desteği devam etsin isterdik ama bitirildi. Destek olmadıktan sonra sanayici ayakta kalamaz. Desteklerin devam etmesi gerekiyor. Teşvikler yatırımcının önünü açıp ihracatı geliştirir. Şu anda bu yılsonuna kadar devam eden bir tek sigorta desteği kaldı. Şimdi de doğalgazda sıkıntısı var. Yüzde 6'lık indirim yüzde 1,5'a düşürüldü. Doğalgaz'da yeni bir uygulamaya ihtiyaç var”