20 milyarlık hedefe akaryakıt takozu!

Yılmaz Yıldız
00:0016/09/2010, Perşembe
G: 15/09/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
20 milyarlık hedefe akaryakıt takozu!
20 milyarlık hedefe akaryakıt takozu!

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın 20 milyar dolar olarak belirlediği Türkiye ile ikili ticaret hacmi hedefine ulaşabilmek için, İran'ın Türk kamyonlarına uyguladığı akaryakıt fiyat farkı ücretine son vermesi gerekiyor

Türkiye ile ticaret hacmini iki üç yıl içerisinde 20 milyar dolara çıkarma hedefi koyan İran, sadece Türk kamyonlarına mahsus olmak üzere aldığı akaryakıt fiyat farkı ücretiyle, bu hedefin aksine hareket ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'ye gelerek, ticaret çıtasını yükselten İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın engellerin kaldırılmasına yönelik vaadlerinin aksine, bu ülkeye giriş çıkış yapan Türk kamyonlarından bin avronun üzerinde para alınıyor.

TÜRKLERE ÖZEL TARİFE

UND Başkanı Tamer Dinçşahin, İran'ın bu ücreti sadece Türk kamyonlarından almasının manidar olduğunu ifade etti. Dinçşahin, Türk nakliyecilerinin diğer ülkelerde de benzer sorunlar yaşadığını ancak en çok sorunun bize yakın gibi gözüken İran ve Azerbaycan'da yaşandığını vurguladı. Türk kamyonlarından alınan ücretlerin ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiği bilgisini veren Dinçşahin, en fazla ücretin İran tarafından alındığını kaydetti. İran'dan başka ülkelere ait araçların da geçtiğini ancak bu tarifelerin hiçbirine uygulanmadığını söyledi.

OLMAYAN MAZOTUN FARKI

İran'ın bu ücreti, kendi akaryakıt fiyatının düşüklüğünü gerekçe göstererek aldığını belirten Tamer Dinçşahin, "Bir kamyonumuz İran'a giriş çıkış yaptığında bin avronon üzerinde akaryakıt farkı veriyor. Yanlış anlaşılmasın aldığı akaryakıt için değil. İran'dan akaryakıt almasa da bu farkı ödüyor. Yani deposuna girmeyen akaryakıtın fiyat farkını ödüyor" dedi.

Irak'ta da petrol çıktığını ama böyle bir ücretin alınmadığını hatırlatan Dinçşahin, ücret alan ülkelerle de ikili siyasi ilişkiler geliştikçe bu rakamların düşürüldüğünü söyledi.

SURİYE FİYATI DÜŞÜRDÜ

Suriye'nin kısa bir süre öncesine kadar Türk araçlarından 400-500 dolar civarında bir ücret aldığını, ancak bu rakamın 40-50 dolar seviyesine indirildiğini örnek olarak gösteren Dinçşahin, "Bulgaristan 86 avroluk ücreti 43 avroya düşürdü. İkili üst düzey ilişkilerin ve ticaretin artmasıyla ücret aşağıya çekildi ama hâlâ dost-kardeş ülke Azerbaycan hâlâ para alıyor. İki millet tek devlet diyor ama bir köprüden geçişe 200 avro istiyor. Biz Boğaz Köprüsü için 25 lira alırız onlar 200 avro..." diye konuştu.


ÇÖZÜM İRAN'DA KİLİTLİ

Çözüm için Türkye olarak gerek hükümet ve bakanlık düzeyinde gerekse sektör temsilcileri düzeyinde gerekli her türlü girişimde bulunduklarını anlatan UND Başkanı Tamer Dinçşahin, "Üst düzey girişimlerimiz her zaman yapıldı ama halen hiçbir sonuç elde edilemedi. İran üzerinden geçen araçların akaryakıtları kabul edilecek ve fiyat farkı alınmayacak. Ya da diyecek ki, 'Benim akaryakıtım x avrodur. Bu bedelle ülkemden akaryakıt alır geçer gidersin ve hiçbir fiyat farkı ödemezsin.”


Deli Dumrul'un çağdaş versiyonu

UND verilerine göre 2009 yılında 33 bin 117'si Türki Cumhuriyetlere olmak üzere 50 bin 694 aracımızın girip çıktığı İran, gidilen şehre göre 77 ile 1394 avro arasında akaryakıt fiyat farkı alıyor. Bu ülkeye yapılan seferlerin önemli bir kısmının Türki Cumhuriyetlere geçiş için yapıldığı dikkate alındığında İran'ın kamyonlarımızdan üst limitten ücret aldığı sonucu ortaya çıkıyor. İran bu yolla Türk kamyonlarından 2009 rakamlarına göre yıllık 70 milyon avro civarında havadan para kazanıyor. Türk araçları İran dışında diğer ülkelere de vize, sigorta, karayolu ve köprü olmak üzere bin avroya yakın paralar ödemek durumunda kalıyor. Azerbaycan da üçüncü ülke taşımaları için 600 dolar geçiş ücreti alıyor.