'Organize' işler ekmek kapısı

00:0018/04/2010, Pazar
G: 17/04/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
'Organize' işler ekmek kapısı
'Organize' işler ekmek kapısı

Organize sanayilerin önemine değinen Sanayi Bakanı Ergün,"Kapasite artarsa 328 bin kişi daha iş bulacak" dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanaatkarlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'OSB Stratejik Plan Çalıştayı'nda konuşan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye genelinde bulunan 262 Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) toplam 822 bin kişinin çalıştığını belirtirken, şu anda yüzde 68 kapasite ile faaliyet gösteren OSB'lerin tam kapasiteye ulaşmaları halinde 328 bin kişiye daha iş bulunabileceğini bildirdi.

PROJELER SON HIZIYLA

Moğolistan, Kazakistan, Ukrayna, Filistin, Mısır gibi ülkelerin Türkiye'deki OSB'lerle ilgili süreçleri yakından takip ettiğini ve bunu bir model olarak gördüğünü anlatan Ergün, geçen hafta İran'la ortak bir sanayi bölgesi kurulması için Türkiye'nin sınır bölgeleri olan Iğdır, Van ve Hakkari illerinde kapsamlı bir arazi çalışması yapıldığını bildirdi. 1962 yılında başlatılan OSB uygulamaları çerçevesinde Türkiye'de yılda ortalama 2 adet OSB projesi tamamlandığını, son 7 yılda ise bu rakamın 9'a çıktığını ve OSB sayısının da 262'ye ulaştığını ifade eden Ergün, 2010 yılı yatırım programında yer alan 83 projeden 14 tanesini de bu yılın sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.' OSB'yi yapalım, sonra buraya sanayici çekelim' mantığının her zaman doğru bir mantık olmadığını, OSB'lerde sayı artırmaya değil, mevcutların kalitesinin yükseltilmeye çalışıldığını vurguladı.


İyi oynayan kazansın

İş dünyasının en önemli sıkıntılarından birinin iş kültürünün zayıflığı ve 'küçük olsun, benim olsun' anlayışı olduğunu ifade eden Ergün, Sanayi Bakanlığı olarak bir çok destek destek verdiklerini ve bu destekler için de sanayicilerden kendilerine projeler geldiğini kendilerine gelmeyen tek projenin ise rekabet öncesi işbirliği projesi olduğunu kaydetti.Ergün,'Değişmeyen bir mantık var o da şu, her sanayi kuruluşunu bir takım olarak düşünürsek, ortak bir zemin lazım iyi oynamak için. Ben onlara diyorum ki sahayı beraber yapın iyi oynayan kazansın. Rekabet öncesi işbirliği projesi sahayı beraber yapmaktır.' dedi.