Vergilerin düşüşü işsizliğin çözümü

Ekonomi Servisi
00:004/03/2010, Perşembe
G: 3/03/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
Vergilerin düşüşü işsizliğin çözümü
Vergilerin düşüşü işsizliğin çözümü

Türkiye'de işsizlik sorununun çözülmesi ve istihdamın artırılması için reel sektöre can verilmesinin hayati önemde olduğuna dikkat çeken sanayiciler, işadamları ve sivil toplum kuruluşları, “Destekler ve teşvikler sürüp, bacalar tüterse işsizlik engellenebilir. Vergilerin düşüşü ise sektörleri canlandırır” vurgusunu yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) önceki gün açıkladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması 2009 Yılı Sonuçları Türkiye'de 2009 yılında istihdam 2008 yılına göre 83 bin kişi artarak, 21 milyon 277 bin kişiye yükselirken İşsizlik oranının 3 puan artarak yüzde 14'e çıkması ekonomi sektöründe önemli bir gündem teşkil etti.Sanayiciler, işadamları, sivil toplum kuruluşları ve ekonomistler, istihdam politikası üzerinde son verilere dayalı olarak görüş açıklarken, ülke genelinde işsizliğin önüne geçilerek istihdamın artışına dair beklentiler de dillendirilmeye başlandı.

ASO: YÜK AZALTILMALI

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, işsizlik sorununun çözümü için öncelikle istihdam üzerindeki yüklerin düşürülmesi gerektiğini belirterek, “Bu yükler içinde kıdem tazminatı uygulamasının önemli bir ağırlığı var” şeklinde değerlendirmede bulundu.İşverenlerin üzerindeki yükü kaldırmanın önemli olacağına dikkat çeken Özdebir, “Biz, kıdem tazminatı uygulamasında bir reform yapılarak kıdem kazanmak için gerekli sürenin uzatılmasını, kazanılan kıdemin düşürülmesini ve bir Kıdem Tazminatı Fonu kurulması öne-rimizi bir kez daha tekrarlıyoruz” dedi. Ülkemizde istihdam artışını engelleyen diğer bir konunun da işgücünün niteliği olduğunu vurgulayan Özdebir, niteliksiz işgücünün verimliliği de düşürdüğünü söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gençlik Kurulu Başkanı Fatih Uysan, Genç MÜSİAD olarak 2010'u istihdam yılı ilan ettiklerini belirterek, “Biz gençler şu anda istihdamın artırılmasına ilişkin çalışmalar yapmaya hazırız. Herkesin de bu çalışmalara destek olmasını talep ediyoruz' dedi.

ELELE VERMEK GEREK

Genç girişimcilerin kendi işlerini kurduktan sonra istihdamı artırıcı yatırımlar yaparak, işsizlik sorununun çözümüne bir nebze de olsun katkıda bulunacağını vurgulayan MÜSİAD Gençlik Kurulu Başkanı FatihUysan, tüm paydaşların, bir an evvel işsizlik konusunu gündemlerine alıp istihdamın artırılması noktasında çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.Fatih Uysan, “Biz gençler şu anda istihdamın artırılmasına ilişkin çalışmalar yapmaya hazırız ve herkesin de bu çalışmalara destek olmasını talep ediyoruz' diye konuştu.Bu kapsamda hem ulusal hem de uluslararası düzeyde temaslarda bulunduklarını söyleyen Uysan, bu yılın nisan ayında Orta Doğulu iş adamlarının katılımıyla Suudi Arabistan'da bir gençlik şurası düzenleyeceklerini kaydetti.


Kamu ve özel sektör tek masada buluşsun

Okan Üniversitesi Finansal Riskleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (OFRAM) yayınladığı raporda 2009 işsizlik oranının yüzde 14 ile, 2008'e göre 3 puan artış gösterdiğine vurgu yapılarak şu tespit yapıldı: “Türkiye'nin yaklaşık 51.7 milyonu çalışıyor. İşsizlik ekonomiden ziyade sosyal bir sorun. AB'de ortalama işsizlik 8.8. Türkiye ekonomik atılım yapmalıdır. Kamu ve özel sektör temsilcileri akademislerlerle de elele verip ortak masada sorunu tartışmalı”


Küçük işletmeler için fonlar önemli zemin

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, KOBİ'lerin ve küçük işletmelerin önü açıldığı takdirde işsizliğin önleneceği ni söyledi. Açıklamasında, işsizliğin 2009'da yüzde 14 olarak açıklandığını hatırlatan Palandöken, en fazla istihdamı esnafın yoğun olarak bulunduğu hizmet sektörünün sağladığını belirtti. Palandöken, şu görüşleri dile getirdi:'Krizin olumsuz etkilerinin giderilebilmesi ve aşağıya çekilmesi için büyük sanayi kuruluşlarına destek verilmiştir. Ama büyük sanayicilere verilen desteklerle işsizlik çözülememiştir.Küçük işletmelere verilen destek de önemli bir zemin olacaktır”


İstihdamda yaşanan sorun acilen çözülmeli

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu 2009 yılı İşgücü Piyasası Bülteni'nde, TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması 2009 Yıllık sonuçları kapsamında işgücü piyasasında son bir yıllık dönemde ön plana çıkan gelişmeler, işsizlik ödeneği başvurularındaki yıllık değişim ve ILO verileri çerçevesinde işsizlik oranlarında. Başkanlığını Tuğrul Kudatgobilik'in yaptığı kurum bülteninde şu görüşlere yer verildi: “Ekonomik ve sosyal yapının en büyük düşmanı olan işsizlik Türkiye'de kriz ile birlikte çok önemli mevziler ele geçirmiştir. İşsizliği geriletmek için hükümet, işveren ve işçi kesimlerinin uzlaşmasına dayalı Ulusal İstihdam Programı'nın oluşturulması lazım.”



Teşvikler adeta cansuyu

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin kriz ortamını atlattığını ancak bunun tam sonuca ulaşabilmesi için bölgesel teşviklerin artırılması gerektiğini belirtti. Üretimi artırıcı ve teşvik edici iktisat politikalarına gereksinim duyulduğunu belirten Demirtaş, reel sektörün canlandırılması ve yatırımların üretim ağırlıklı gerçekleşmesiyle işsizliğin önüne geçilmesinin daha kolay olacağına dikkat çekti. Hükümetin sağlayacağı vergi indirimlerinin cansuyu olduğuna vurgu yapanvurgu yapan Demirtaş, “İşletmelerin ayakta kalması ve iş hacmi oluşturması önemli” dedi


Sanayi yatırımı kaçınılmaz

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, kapasite kullanım oranlarının ve ihracat rakamlarının olumlu bir seyir izlediğini söylerken, bu durumun istihdama da yansıması gerektiğini belirtti. 2010 yılı için hükümetin yeni bir teşvik ve yatırım programı ile hareket etmesinin öncelikli olacağına dikkat çeken Koçer, “Üretime yönelik şirketlerin ve fabrikaların ayakta kalması sağlanmalı. Yatırımlar arttıkça işsizlik de engellenebilecektir. İşsizliğin azaltılması için bölgesel üretime dair adımlar atılmalı.Üretim arttıkça istihdam da artacaktır. Tarımsal destek de istihdama önemli fırsatlar oluşturacaktır” dedi


Reel sektöre somut destek

Ağrı Ticaret Odası Başkanı Nazif Acarbey, ülkede ekonomik istikrarın sağlanması için siyasi çalkantıların bitirilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve istihdam artırıcı üretim sürecine dikkat çekti. Bölgenin geçim kaynağı olan ürünlerde teşvikler yapılması gerektiğini belirten Acarbey, “İşsizliğe karşı yatırımlar artırılmalı ve yatırım için küçük ve ortaboy işletmeler de teşviklerle daha canlı hale getirilmeli.Gençler arasındaki işsizlik artışı sanayi atılımlarıyla azaltılmalı” dedi. Mevcut vergilerin çok ağır olduğunu belirten Acarbey, hükümetin öncelikli olarak vergi indirimine gitmesini ve reel sektörün canlanması için yeni düzenlemeler yapmasının önemine değindi.


Krediler tabana yayılmalıdır

“İşsizlik Avrupa ülkelerinde sorun olsa da bizdeki gibi yüksek rakamlarda değil.” diyen Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Öner Özen, bölgede yapılacak yatırımların ve fabrikaların önemine değinerek şunları kaydetti: “İnşaat başta olmak üzere sanayide işsizliğin önüne geçilebilmesi için çarkların dönmesi ve tüten baca sayısının yüksekliğinin işsizliğe karşı etkisi önemli. Hükümetimiz sanayiyi desteklemeli. Bölgesel atılımlar yatırıma döndükçe çalışan işçi sayısı da artış gösterir. Küçük ve ortaboy işletlemelere fırsatlar verildikçe bu kesimler de üretimi artırarak istihdam payını artırırlar. Finansal kesim de reel kesime kredi vererek tabana yaymalı”






TÜİK rakamlarına göre Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 14 olarak tespit edilirken Okan Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda işsizlik süreci analiz edildi.Rapora göre sigorta primi ve kıdem tazminat payı da eklendiğinde brüt asgari ücretin yüzde 45'ine yakın bir yükün varlığına dikkat çekildi. Finans merkezinin raporunda yüksek vergilere de dikkat çekilirken, çalışan kadın sayısının artırılmasının gerektiği üzerinde duruldu.