Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilen Org. Işık Koşaner, 3 yıl görev yapacak. Koşaner, bugüne kadar polemiklerden uzak duran bir isim olarak ortaya çıktı. Yerli-yersiz konuşmaktan uzak duran Koşaner, 'sessiz ama bilgili' tiplemesiyle öne çıkıyor.
2013 yılı 30 Ağustos'una kadar Türk ordusunun başında görev yapacak olan Orgeneral Işık Koşaner'in görev dönemi merakla bekleniyor. 3 yıllık görev süresinde Türk demokrasisine katkısı, terörizmle mücadele çabası, ordunun sevk ve idaresi konusunda yapacağı faaliyetler merakla beklenirken, bunu aydınlatacak bazı ipuçları da yok değil aslında.Koşaner Paşa, iki yıl önce kara kuvvetleri komutanlığına getirildikten sonra 'çok sık konuşan komutan profilinden' uzak durmaya gayret gösterdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı gibi önemli bir yerde durmasına rağmen daha önceki yıllardan alışık olunan 'konuşan paşa' yerine, Işık Koşaner, 'demeç vermeden' çalışmalarını sürdürdü. Kara kuvvetleri komutanlığı devir teslim töreninde söylediği sözler dışında yeterli malzeme bulunmayan Koşaner Paşa için, televizyon kanalları arşivlerinde devir teslim töreninden başka görüntü bile bulmakta zorluk çekiyor. Işık Koşaner'in bu sessizliği uluslararası dünyanın bile dikkatini çekmiş durumda. Farklı bir açıdan baksa bile Wall Street Journal, Koşaner'le ilgili analizinde sessizliği vurgu yaparak, “Ordu, AK Parti'nin onu bloke etme gerekçesi bulamaması için pamuklara sarıp sakladı” değerlendirmesi yaptı. Polemiklere girmeden, bu ortamlardan kendisini uzak tutan ve gereksiz bir şekilde öne çıkmamaya özen gösteren Koşaner Paşa, 'sessiz, sakin güç' olarak adlandırılıyor. Ayrıca 65 yaşındaki Koşaner için 'sessiz ve bilgili' tanımlaması da yapılıyor. Yurtdışında da görev alan Koşaner İtalya'da Güney Avrupa Müttefikler Komutanlığı'nda görev yaptı.
Koşaner Paşa'nın halen süren ergenekon, balyoz ve internet andıcı ile ilgili mahkeme süreçlerine müdahil olmaması bekleniyor. Halen cumhuriyet savcılıkları tarafından sivil yargıda devam eden mahkemelerle ve soruşturmalarla ilgili olarak kolaylaştırıcı, yardımcı bir yapıda olması bekleniyor.
8'inci Piyade Tümeni 131'inci Piyade Alay Komutanlığı yaptıktan sonra terörün şiddetlendiği dönemde Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda Kurmay Başkanlığı görevini üstlenen Koşaner, 1992'ye kadar bordo berelileri komuta etmesiyle de hatırlanıyor. Koşaner'in, “TSK, ulus devlet, üniter devlet ve laik devletin korunmasında her zaman taraf olmuş ve olmaya devam edecektir. Cumhuriyetin temel niteliklerine sahip çıkmak iç siyasetle ilgili değildir. TSK, gücünü ve kudretini, emrinde ve hizmetinde olduğu, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk Ulusu'ndan almaktadır. Terörü hiç yaşamamış ve olaylara sadece insan hakları ve özgürlükler penceresinden bakan ülkelerden bu mücadelede destek beklemek aşırı iyimserliktir. Türkiye, bu mücadeleyi Irak'ın kuzeyinde etkin tedbirler alınmasını da sağlayacak girişimlerle kendisi yürütmek durumundadır. Silahlı teröristler kadar, legal alanda ortaya çıkan silahsız teröristlere ve ayrılıkçılık destekçilerine karşı da tedbir getirilmelidir” sözleri de hafızalardaki yerini koruyor.
Yüksek Askeri Şura kararı ile Genelkurmay Başkanlığına atanan Orgeneral Işık Koşaner, bu görevi yapan üçüncü İzmirli komutan olacak. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden derlenen bilgiye göre, Orgeneral Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı yapan 3. İzmirli komutan oldu. Orgeneral Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) birinci Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mustafa İsmet İnönü ve 3. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mehmet Kazım Orbay gibi İzmir doğumlu. Genelkurmay Başkanlığı yapan komutanlar arasında ise en fazla İstanbullular dikkati çekiyor. Mareşal Fevzi Çakmak, İstanbul doğumlu ilk Genelkurmay Başkanı olurken, 7. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ahmet Nurettin Baransel, 9. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İbrahim Feyzi Mengüç, 15. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Faruk Gürler, 19. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mustafa Necdet Üruğ ile 25. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt diğer İstanbullu komutanlar oldu. Erzurum doğumlu 3 orgeneral de Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Eski Cumhurbaşkanlardan 12. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cevdet Sunay, 14. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç ve 16. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar Erzurumlu Genelkurmay Başkanları arasında yer alıyor.
30 Ağustos'tan itibaren Genelkurmay Başkanlığını yürütecek olan Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde başladığı ve 2 yıl devam ettiği ilköğretim okulunda bütün dersleri 'pekiyi' derecesiyle tamamlamış. 1945 yılında İzmir'de doğan Koşaner, ilköğretim 1. sınıfta Türkçe, hayat bilgisi, geometri, resim-iş ve müzik gibi bütün dersler ile hal ve gidiş, temizlik, diş bakımı gibi değerlendirmelerden de 'pekiyi' almış. İkinci sınıfta yine bütün dersleri 'pekiyi' olan Koşaner'in, diş bakımı konusundaki derecesi 'iyi'ye düşmüş. Okul numarası 77 olan Koşaner'in sınıf öğretmenliğini ise aynı zamanda okul müdürü Ali Eroktay yapmış.