Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin bu yıl yüzde 4.9, 2008 yılında yüzde 5.9 büyüyeceği tahmininde bulunurken, AB ülkelerinin büyüme beklentisini yüzde 2.9 olarak açıkladı. Komisyonu'nun dün yayınladığı, Ankara'nın son haftalarda yaşadığı siyasi krizin ekonomik yansımalarının yer almadığı 2007 bahar ekonomik tahminleri raporunda, Türkiye'nin önümüzdeki 2 yıl için genel görünümünün olumlu olduğunun altı çizildi. 2007 ve 2008 yıllarını kapsayan, 27 AB üyesi ve aday ülkelere ilişkin açıklanan raporda Türkiye bölümüne iki sayfa ayrıldı. Belgede, önümüzdeki iki yılda ihracatın ithalattan daha hızlı artacağı öngörülürken, ihracatın bu yıl yüzde 6.7 ve 2008'de ise yüzde 6.4 artması beklentisine yer verildi. Buna göre ithalat artış hızı bu yıl yüzde 6 ve önümüzdeki yıl yüzde 5.5 olacak.
Geçen yıl yaşanan mali çalkanma ve Türk lirasının zayıflaması nedeniyle enflasyonun yükseldiği belirtilirken, sıkı vergi ve para politikası uygulaması durumunda enflasyonun düşebileceği vurgulandı. Raporda, Türkiye'nin ekonomik politikalarını sıkı bir şekilde uygulaması durumunda, bu yıl % 8.2 oranında olması beklenen enflasyon oranının gelecek sene % 5.8'e düşeceği ifade edildi.
Enflasyonda yakalanacak kademeli düşüşle faiz indirimlerinin mümkün olacağı belirtilen raporda, bunun yatırım iklimini daha da iyileştireceği kaydedildi. Raporda, özel sektör yatırımlarının ve ihracatın büyümeyi sürükleyeceği beklentisi yer alırken, seçimlerin tamamlanmasıyla ortadan kalkacak siyasi belirsizliğin reel faizleri düşürebileceği vurgulandı.
Raporda Avrupa ekonomisinin gidişatına ilişkin de olumlu bir tablo çizilirken, bu yıl ABD ve Japonya'nın büyüme hızında AB'nin gerisinde kalacağı öngörüldü. Birliğin yeni üyelerinden Letonya'nın yüzde 9.6 oranıyla en hızlı büyüyen AB üyesi olması beklenirken, Avrupa ortalaması 2.9'da kaldı.