DÜZCE AYAĞA KALKTI

Ahmet Çardak
00:0013/11/2008, jeudi
G: 13/11/2008, jeudi
Yeni Şafak
DÜZCE AYAĞA KALKTI
DÜZCE AYAĞA KALKTI

Geçirdiği iki sarsıcı depremle yerle bir olan Düzce, belediyenin başarılı projeleri ile yeniden ayağa kalktı. Belediye Başkan Mehmet Keleş, Alt Yapı Koordine Merkezi sayesinde şehrin alt yapı sorunu çözdüklerini söyledi. Keleş, Düzce'nin, derelerin kıyı bandı düzenlenmesi yarışmasında da Türkiye birincisi olduğuna dikkat çekti.

Depremin en çok hasar verdiği ilçelerden biri olan Düzce'de belediye alt yapı hizmetlerinde yaptığı projelerle dikkat çekiyor.Yeniden yapılanma projelerine ağırlık veren Düzce Belediyesi ilk olarak Alt Yapı Koordine Merkezi (AYKOME) sistemini hayata geçirdi. Bu şekilde alt yapı hizmetlerinin tümünün yatırım programlarını ve hizmetlerini bir merkez içine almayı başaran Düzce Belediyesi, bu sistem sayesinde kanalizasyon, içme suyu, yağmur kanalları gibi belediye alt yapı hizmetleri ile doğalgaz, elektrik hatları gibi hizmetleri aynı merkezden koordine ediyor.

Bu sistem Düzce'de alt yapı sorununun kısa sürede çözülmesini sağladı. Belediye Başkanı Mehmet Keleş, birçok kentte alt yapı hizmetlerinin sorun olmaya devam ettiğini belirterek, AYKOME sistemi ile Düzce'de böyle bir sorunun kalmadığını belirtti.Keleş, Düzce'de alt yapı sorununun çözüm sürecini şöyle açıkladı:'Yatırımların tamamlanmasında da önemli bir ivme kazandık. Bu sayede bir yıl içinde Düzce'nin depremlerden sonra yeni yerleşim yeri olan kalıcı konutlar bölgesinde doğalgaz tamamlanarak konutlara gaz verilmeye başlandı. Kanalizasyon şebekesi tamamlandı, içme suyu hattı kullanım ömrünü tamamlamış asbest borular yerine polietilen borulardan oluşturuldu.' Başkan Mehmet Keleş bu sayede Düzce'nin alt yapı sorununun kalmadığını vurguladı.


DÜZCE DERE ISLAHINDA BİRİNCİ

Alt yapı hizmetleri ile birlikte şehrin yeniden yapılanmasında önemli projeler geliştiren Düzce Belediyesi, şehrin içinden geçen Asarsuyu Deresi'nde de ıslah programını ve kıyı düzenlenmesi projesini uygulamaya geçirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) ile birlikte ortak proje yapılarak, şehrin içinden geçen derenin 7 kilometrelik kısmı yeniden düzenlenmeye başladı. Bu arada, Dünya Su Konseyi ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde açtığı 'Derelerimi Geri İstiyorum' sloganı içindeki derelerin kıyı bandı düzenlenmesi yarışmasına katılan Düzce Belediyesi iller kategorisinde 'TÜRKİYE BİRİNCİSİ' oldu. Belediye Başkanı Mehmet Keleş birincilik ödülünü Antalya'da yapılan konsey toplantısında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın elinden aldı.


ENKAZDAN CANLI ÇIKTI

Marmara depremlerinde en büyük hasarı alan kentlerden biri olan Düzce, merkez üssü Gölcük olan 17 Ağustos 1999 depreminden sonra 'Düzce Depremi' ile adeta yerle bir olmuştu.Dünya genelindeki deprem istatistikleri de bu kadar hasara uğrayan başka bir kent olmadığı görüşünü doğrularken, resmi rakamlar bunu bir kez daha ispatlıyor.Resmi rakamlara göre Düzce'de depremler sonucunda 980 kişi hayatını kaybederken, 3836 kişi enkazdan yaralı olarak kurtulmayı başardı.16 bin 666 konut, 3 bin 837 işyeri tamamen yıkıldı. İşte böylesi bir tablo içinde 9 Aralık 1999 tarihinde il statüsüne geçen Düzce, bu tarihten itibaren toparlanarak, 'Yeniden Yapılanma' sürecine girdi. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, bu başarıyı tek cümleyle açıkladı:'Depremleri, yeniden doğmak için fırsata çeviren kent Düzce olmuştur"


'BÜYÜK TEHDİTTİ, ENGELLEDİK'

Söz konusu Asarsuyu Deresi'nin geçmişte su taşkınları nedeniyle şehir için büyük tehdit oluşturduğunu belirten Başkan Keleş, '1997 ve 1998 yıllarındaki yoğun yağışlar nedeniyle kent büyük tehlike atlattı. DSİ ile birlikte ortak bir proje geliştirilerek dere yatağı içinde rigol kanallar yapıldı ve zemin iyileştirilmesine gidildi. Ancak bizim için önemli olan, kıyı bandı ve çevre peyzajının yapılarak şehir estetiğinin oluşturulmasıydı. Bunu yaptık."dedi.Başkan Mehmet Keleş, Asarsuyu Deresi projesinin 2008 yılında da devam edeceğini ifade etti.


KENTSEL DÖNÜŞÜME HAZIR

Depremlerin sonrasında yeniden yapılanmada Düzce'nin en önemli projeleri arasında 'Kentsel Dönüşüm Projesi' geliyor. Buna ilişkin olarak kent Merkezinde bulunan, Camikebir mahallesinde yaklaşık 100 dönümlük alanda 183 parsel belirlendi. Başkan Mehmet Keleş Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda gelinen son noktayı ve yapılan hizmetleri anlattı.Keleş, kentin gelişimine uygun olarak yeni Valilik binası ve Anıtpark Alanı düzenlemesine bütünlük sağlamak, eskiyen yapıları inşa etmek, konut ve ticaret alanları ile sosyal donatılar oluşturmak, deprem riskine karşı önlemler almak amacıyla TOKİ ile 18.09.2007 tarihinde protokol imzaladıklarını hatırlattı.

Bu aşamayla hak sahiplerine ait arsa ,bina ve eklentilerinin değer tespitlerini yapabilmek için "Kentsel Yenileme Alanı" nda bulunan tüm taşınmazların görüntüleri, ölçülü tesbitleri, muhtesat bedelleri, ağaç bedelleri ve yaklaşık maliyetleri TOKİ değerlendirme formlarına aktarıldığını ifade eden Keleş, "Ayrıca zaman kazanmak için değerlendirme formlarından sonra oluşturulacak taşınmazlara ait takdir listeleri de hazır hale getirildi. TOKİ nin Kentsel Dönüşüm Alanında yapacağı tasarım ve proje çalışmaları için istemiş olduğu "zemin etüdleri" ile ilgili olarak TOKİ yetkilileri ile yapılan görüşmelerde çalışmaların tamamlanması ile ilgili takvim de belirlenmiş ve arazide yapılacak avan proje hazırlıkları değerlendirilmiştir" dedi.


SPORDA DA BAŞARILI

Spor alanında ise Düzce Belediyespor Kulübü kurularak, 13 branşta spor etkinlikleri yapılıyor. Son alarak Türkiye Karate Şampiyonası ve Türkiye Avcılar Bayramı Düzce'de yapıldı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, şehirde fiziki yapılanmanın yanı sıra, sosyal yapılanmaya da önem verdiklerini işaret ederek, ' Şehir içinde yaşayan insanlarla birlikte gelişir. Önemli olan kentte yaşayan insanların huzurlu, sağlıklı, refah içinde yaşamalarıdır. Bunun için öncelikle olarak kentin modern yaşanabilir kriterlerini hazırlıyoruz. Ardından da insanların sosyal ihtiyaçlarına cevap veriyoruz." dedi.


DÜZCELİLER DERMAN'A KOŞTU

Düzce Belediyesi bünyesi içinde kısa adı DERMAN olan Yaşam Sanat Merkezi oluşturulacak, özellikle kadın ve çocuklara yönelik beceri ve yetenek geliştirme ile meslek edindirme kursları açılıyor. Her yıl çeşitli branşlar da kurslar açılarak yıl içinde etkinlikler düzenleniyor. 2005 yılı ile birlikte başlayan kurslardan bugüne kadar binlerce insan yararlandı. 2008 yılında kurs sayısı 27'e kursiyer sayısı ise 750'e yükseldi. Her yılsonun da kursiyerlerin çeşitli dallardaki ürünleri sergiler ile halka açılıyor.


DOĞALTAŞLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Düzce'de asfaltlamayla birlikte eş zamanlı olarak, kaldırım ve meydan düzenlemeleri yapıldı. Düzce'de 85 ayrı caddede sokak ve parklarda,142 bin 278 metrekare doğal plak taş, 58 bin 720 metre doğal bordür, 6 bin 799 metre doğal oluk taşı döşendi. Sadece Anıtpark Meydanı'na bin 230 metre bordür, bin 500 metrekare bazalt, 250 metrekare mermer, 6 bin 500 metrekare granit döşendi. Düzce'de yolların ve kaldırımların yeniden yapılandırılmasında bölgeden çıkan doğal taşlardan yararlanılıyor. Bunun için Beyköy beldesine bağlı Derdin köyünde 90 hektar, Çınardüzü mevkiinde 100 hektar ve Kuruluk mevkiinde 225 hektar alanda kurulu bulunan ocaklardan sürekli doğaltaş çıkarılıyor. Düzce Belediyesi'ne ait şantiyede aylık 1500 metrekare taş işleniyor.


DOĞALGAZ İHALESİ GERÇEKLEŞTİ

Düzce'nin hava kirliliğinin önlenmesindeki en önemli yakıt türü olan doğalgaz ihalesinin gerçekleşmesi ile Düzceliler kirli hava yerine temiz havayı soluklamaya başladı. Düzce Belediyesi Başkanı Mehmet Keleş ve belediye çalışanlarının başarılı çalışmalarıyla önce doğalgaz ihalesi gerçekleşti. Düzce, Ereğli, Alaplı, Kaynaşlı, Konuralp ve Gülüç şehirlerinin doğalgaz dağıtım lisansını 3 Ağustos 2004 tarihinde DERGAZ Doğalgaz dağıtım şirketi aldı. Düzce'de ilk doğalgaz kaynak töreni 3 haziran 2005 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katılımı ile yapıldı. 2005 Yılı içinde 21,4 kilometre çelik hat, 95,8 kilometre polietilen şebeke döşendi.Yine, aynı yıl içinde 1637 servis kutusu takıldı. 2 adet bölge istasyonu kuruldu. Aradan henüz bir yıl bile geçmeden 29 Mayıs 2006 tarihinde kalıcı konutların tamamına doğalgaz verildi.2004 öncesinde soluk almanın mümkün olmadığı bir dönemde neredeyse Valilik tarafından ALARM verilecek hale gelen Düzce'de şimdi doğalgaz çalışmalarının yüzde 80'i tamamlandı.


HALKA HİZMET

Yerel yönetimler, halkın kentsel ihtiyaçlarını karşılayabilmek, ortak hayatın huzurlu, mutlu ve refaha giden bir geleceğini sağlayabilmek için vardır. Bu amaçla, yerel yönetimlerin temel organı olan belediyeler, halkının gündelik yaşamını çağdaş kent koşullarına taşırken, geleceğinin kalkınma modellerini de geliştirir. Gelişmiş kalkınma modellerinde 'Sosyal Belediyecilik' olgusu, toplumu oluşturan bireylerin; hastalıkta, gençlikte, yaşlılıkta, düşkünlükte ve refahta kendilerini ve geleceklerini güven içinde hissettikleri ihtiyaçları için belediyenin daima yanında olabildiği bir toplumsal yaşam sistemidir. Biz de her zaman vatandaşlarımızın yanındayız ve onlara hizmet götürmeyi amaçlıyoruz.


'İPSİZ RECEP' DÜZCE'DE

Türkiye'de çok az belediyede bulunan ' Sanat ve Bilim Akademisi' yine Düzce'de açıldı. Yine belediyeye bağlı olarak açılan 'Akademi'de , 'Tiyatro', 'Resim', 'Müzik', 'Heykel' branşların da eğitim veriliyor. Bu arada Düzce Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından çeşitli oyunlar sahneleniyor. Bununla birlikte çeşitli tiyatro gruplarının Düzce'de sahne alması için periyodik çalışmalar yapılıyor. TRT'de de yayımlanmaya başlayan ve Kurtuluş Savaşı Kuvayı Milliye hareketinin işlendiği ünlü sanatçı Kadir İnanır'ın başrolünü oynadığı İpsiz Recep dizisinin bir bölümü Düzce'de çekiliyor. Bunun için Düzce'de plato oluşturuldu. Bu plato aynı zamanda Düzce'nin tarihi değerlerini de simgeleyecek.


ATIKLAR 20 YIL DEPOLANACAK

Düzce'de 2007 yılı ile birlikte 'düzenli depolamaya' ilişkin girişimler yapıldı. Bunun için mevcut durumda sürdürülen atıkların düzensiz olarak depolanması uygulaması sona erdirilecek ve düzensiz depolama alanlarının tümü 2008 sonuna kadar kapatılarak rehabilite edilecek. Düzce Belediyesi tarafından buna yönelik olarak Düzce merkez Etlik Yağı mevkiinde 8 hektarlık alan katı atık depolama alanı olarak belirlendi. Başkan Mehmet Keleş katı atık depolamaya ilişkin olarak şu bilgileri verdi: "Etlik mevkiinde Katı Atık Birliği'ne bağlı belediyelerin evsel ve tıbbi atıkları yaklaşık 20 yıl süreyle depolanacak. Katı Atık Düzenli Depolama sahasında, depolama donanımlarının yanı sıra sızıntı suyu havuzu ve arıtma tesisi, tıbbi atık sterilizasyon tesisi, pompa istasyonu üniteleri de yapılacak. Bunun için yapım ihalesi gerçekleştirilmiş ve ihaleyi alan firma ile sözleşme imzalandı."