Kurumsal yatırımcı yok meydan yabancıya kaldı

Aa
00:0014/07/2009, Salı
G: 14/07/2009, Salı
Yeni Şafak
Kurumsal yatırımcı yok meydan yabancıya kaldı
Kurumsal yatırımcı yok meydan yabancıya kaldı

İMKB Başkanı, "Yabancı sermaye krizde, İMKB'yi daha güvenli buldu, yabancıların payı en fazla 10 puan düştü. Halen yabancıların payı yüzde 65 düzeyinde. İdeal olan yüzde 50-50 olması. Ama bizde kurumsal yatırımcı eksik olduğu için şu anda bu zor" dedi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, yabancı sermayenin küresel krizde İMKB'yi daha güvenli bulduğunu, yabancılarının payının en fazla 10 puan düştüğünü söyledi. 'İMKB Başkanı Erkan, TOBB ETÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde 'Finansal Piyasalar ve Kurumlar' dersine katılarak, öğrencilere, İMKB ve piyasaların gelişmesi hakkında bilgi verdi.

YABANCI 250, YERLİ 30 GÜN TUTUYOR

Başkan Erkan, halen yüzde 65 düzeyinde olan yabancı yatırımcıların borsadaki payının, kriz olmayan dönemlerde yüzde 72,5'e kadar çıktığını belirterek, yabancı payının yüksekliğiyle ilgili şöyle konuştu: "Yerli de yabancı da, satış yapacakları zaman karşısında güçlü bir alıcı bulmayı ister. Ancak bizde kurumsal yatırımcı eksik. Kurumsal yatırımcı olaya uzun vadeli bakıyor ve bu da piyasayı düzenliyor. Yabancı yatırımcıların fazlalığı kurumsallaşmayı getirdi. Hisse senetlerinin elde tutulma süresi, yabancı yatırımcılarda ortalama 250 gün, yerli yatırımcıda ise 30 gün. Borsadaki yabancı yatırımcıların tamamı kurumsal, yerli yatırımcıların ise çok büyük bölümü bireysel."

KURUMSALLIK DERİNLİK DE SAĞLAR

Borsada kurumsal yatırımcının olmasının 'işlemlerde derinlik' sağlanması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Erkan'ın verdiği bilgiye göre, İMKB'de, günlük, 1,2 milyar doları hisse senedi, 9 milyar doları tahvil, 2 milyar doları kesin işlem olmak üzere toplam 12 milyar dolardan fazla işlem yapılıyor. Tahvil gibi sabit getirili menkul kıymet işlemlerinde, İMKB dünyada 5. sırada. En iyisi İspanya. 2001'deki krizden sonra bankalar, güven sorunu nedeniyle, bankalararası tahvil işlemlerinde merkezi organizasyonu tercih etti.


Vadeli işlemi biz yapmak isteriz

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, hisse senedinde vadeli işlemlerle ilgili faaliyetin İMKB'de mi yoksa İzmir VOB'da mı yapılacağı yönündeki soru üzerine, bu konuda SPK'nın karar vereceğini hatırlatarak, 'Bizim tercihimiz tabi ki İMKB'de olması. Şartların değişmesi gerekiyor. Önemli olan burada ortam gözetimi yapabilmek ve piyasa etkileşimini mümkün olan en aza indirmek ve kontrol altına almak. Bunu yapabilecek bir ortam gerekli' dedi.

Sistem olarak kendilerinin hazır olduğunu vurgulayan Erkan, 'Bugün deseniz biz yarın açarız' diye konuştu.

Erkan, kriz ortamına karşın, İMKB'de yıl sonuna kadar 1-2 halka arz gelmesini beklediklerini bildirirken, ayrıca halka açık olup borsada işlem görmeyen bazı şirketleri de borsaya çekmeye çalıştıklarını kaydetti.


KOBİ Borsası yılsonuna yetişir

İMKB'de işlem gören ürünler hakkında da bilgi veren Hüseyin Erkan, KOBİ Borsası üzerinde çalıştıklarını belirtirken, altyapının eylül ayına kadar tamamlanarak yıl sonuna kadar bu borsada işlem yapılmasını öngördüklerini bildirdi. Şirketlerin KOBİ Borsası'na açılımını sağlamak, şirketleri teşvik etmek üzere, birkaç puan vergi avantajı sağlanması için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini de bildiren Hüseyin Erkan, 'Yurt dışında, bu tür piyasalar sadece kurumsal yatırımcılara açık. Ancak Türkiye'de kurumsal yatırımcı eksikliği olduğu için biz bireysel yatırımcıya da bu borsayı açmak durumunda kaldık. Eylül ayında altyapıyı tamamlarız. Yıl sonuna kadar talep gelir diye bekliyoruz' dedi.