Ege Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin Fas'a düzenlediği iş gezisine katılan 30 işadamı Türkiye'ye iş anlaşmalarıyla döndü. ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, “Faslı işadamlarının Türk işadamları ile ticaret yapmaya olan isteklerini fark edince tüm düşüncelerimiz pozitif yönde değişti” dedi.
Fas'ı ziyaret eden Türk işadamları bazı önemli anlaşmalara imza attı. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda Fas'ın Kazablanka ve Marakeş şehirlerine 17-20 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 4 günlük Türk-Fas Ticaret ve Yatırım Heyeti programına katılan ESİDEF Üyesi işadamları anlaşmalar ile döndü. Fas'ın Kazablanka şehrinde ilk gün gerçekleşen ticaret ve yatırım forumuna 200 Faslı, 30 Türk işadamı katıldı. Yapılan forumda her iki ülkenin yetkilileri ticaret ve yatırım hakkında önemli bilgiler aktardı. Forumun ardından ikili iş görüşmelerine geçildi. 30 Türk işadamının görüşme masalarında beklediği 150 Faslı işadamı bazı sektör temsilcileri ile görüşmek için sırada bekledi.
2009 yılında Türkiye'nin Fas'a olan ihracatının 727 milyon dolar olduğuna dikkat çeken ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu şöyle konuştu: "Mermer, inşaat, gıda, sağlık, medikal, mobilya, otomotiv, makine, tekstil başta olmak üzere birçok farklı sektörden 30 kişilik bir heyet ile geldik. Öncelikle yapılan ticaret ve yatırım forumunun ardından gerçekleşen ikili iş görüşmelerinde 150 Faslı işadamı ile görüşmeler gerçekleştirdik. Fas pazarından bahsedildiğinde, işadamlarımızın çoğunda bu ülkenin Fransa ile geçmişteki siyasi ilişkilerine bağlı olarak, Fas halkının kazandığı tüketim alışkanlıkları nedeni ile pazara girişin zor ve güç olacağı düşüncesi hakimdi. Fakat Fransa'nın, Fas'ın ithalatındaki payının yüzde 15,5 olduğunu görünce ve Faslı işadamlarının Türk işadamları ile ticaret yapmaya olan isteklerini fark edince tüm düşüncelerimiz pozitif yönde değişti. Bu görüşmelerin sadece ön görüşme olacağı ve akabinde tekrar gelip ticaret ve yatırım planlarımızı revize etmemiz gerektiğini gördük."
Fas'ın stratejik coğrafi konum olarak da dikkat çeken bir yönü olduğunu kaydeden Davulcuoğlu, burada yapılacak yatırımlar ile sadece Fas pazarı değil komşularına, Batı Afrika'daki Sahra altı ülkelere, Avrupa ve hatta Amerika'ya açılmanın mümkün olduğunu ifade etti. Zenginleşen ekonomisi ve buna bağlı tüketim mallarının karşılanmasında ülke içi üretimin teknoloji ve miktar olarak yetersiz kalmasının çok kolay fark edildiğini söyleyen Davulcuoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülke de yabancıların şirket kurması, yatırım yapması ve yabancı işçi çalıştırmaları oldukça kolay olup bu konularda yerli ile yabancı arasında yasal fark bulunmamaktadır. Böylesine fırsatların bir arada olduğu bu pazarı tüm işadamlarımızın dikkatini çekeceğini ve bu fırsatların elimizden kaçmaması için acele etmemiz gerektiğini düşünüyorum."
İkili iş görüşmelerinin ardından Egeli işadamları Marakeş sonsuzluk meydanında stres attı. Kimileri yılan ve maymun gösterilerini izlerken kimileri Marakeş'in geleneksel ürünlerinden kendilerine ve yakınlarına alışveriş yapmayı ihmal etmediler.