Para ekonomik bir silah olarak kullanılmamalı

Aa
00:008/10/2010, Cuma
G: 8/10/2010, Cuma
Yeni Şafak
Para ekonomik bir silah olarak kullanılmamalı
Para ekonomik bir silah olarak kullanılmamalı

IMF-Dünya Bankası'nın yıllık toplantısında konuşan IMF Başkanı Strauss-Kahn, “Ülkeler, para birimlerinin değerini ekonomik bir silah olarak kullanmamalı. Bunun yerine ekonomik işbirliğini inşa için daha fazla çalışmalı” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, maliye bakanlarına seslenerek, 'ülkeler para birimlerinin değerini ekonomik bir silah olarak kullanmamalı' uyarısında bulundu.

Strauss-Kahn, IMF-Dünya Bankası'nın yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, küresel ekonominin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en kötü resesyondan çıkmak için çaba harcamayı sürdürdüğünü belirtti.

Büyümenin geri geldiğini, ancak kırılgan ve inişli çıkışlı olduğunu belirten Strauss-Kahn, ülkeler arasında işbirliğinin duraksaması gibi bir tehlike gördüğünü söyledi. Strauss-Kahn, bu tehdidin arttığını, ülkeler arasındaki olası döviz kuru savaşları tartışmalarıyla büyüdüğünü vurguladı.

Son günlerde, Obama idaresi, Çin'in para biriminin değerini artırması konusunda baskısını artırdı. Japonya, Brezilya ve Güney Kore'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke ise ihracatını artırmak için para birimini daha zayıf tutma adımları atıyor.

Strauss-Kahn, ülkelerin ihracatlarını artırmak için para birimlerinin değerini adaletsiz biçimde indirmesinin temel bir hata olacağını ifade ederek, bunun yerine ülkelerin ekonomik işbirliğini inşa için daha fazla çalışmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Büyük bir işbirliği olmadan küresel ekonomide mücadelenin devam edeceğini ve istihdamın zayıf olmayı sürdüreceğini belirten Strauss-Kahn, resesyonun başladığı 2007 yılından bu yana dünya genelinde 30 milyondan fazla kişinin işini kaybettiğini söyledi.

Strauss-Kahn, istihdam yaratılmasında güçlü bir seviyeye gelmedikçe, işgücü piyasasına giremeyen genç bir 'kayıp kuşak riskiyle' ciddi olarak karşı karşıya bulunulduğunu ifade etti.


-TOPARLANMA KONUSUNDAKİ İYİMSERLİĞE DARBE...-

Öte yandan, Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee de bahar aylarının sonunda başlayan ve birçok ülkeyi etkileyen ekonomik yavaşlamanın, toparlanma konusundaki iyimserliğe darbe vurduğunu belirtti.

Krizin etkilerinin onlarca yıl süreceğini vurgulayan Mukherjee, 64 milyon insanın daha yoksulluğa itilmesinin endişe etmek için önemli bir sebep olduğunu kaydetti.