Aydınlar Ocağı'nda Amerika'daki 'Zenci Müslüman Hareketi'ni anlatan araştırmacı-yazar İrfan Küçükköylü, Amerika'da ve dünyada İslâmiyet'in 1981'den sonra hızlı bir şekilde yayıldığını söyledi.
Konya Aydınlar Ocağı'nda Amerika'daki 'Zenci Müslüman Hareketi'ni anlatan araştırmacı-yazar İrfan Küçükköylü, Amerika'da ve dünyada İslâmiyet'in 1981'den sonra hızlı bir şekilde yayıldığını söyledi. Sille Kültür Evi'nde gerçekleştirilen Salı Sohbeti'nde, 1980 yılında yazdığı “Zamanımızda İslâm'ın Yayılışı” adlı kitabından yola çıkarak daha çok Amerika'daki Müslüman hareketleri hakkında bilgi veren yazar İrfan Küçükköylü, kitlevî yayılmaları Amerika, Afrika, Avrupa ve Asya kıtaları ekseninde 4 ana başlık altında ele alarak inceledi. Daha çok ABD'de İslâm'ın yayılışı ile ilgili bilgi veren yazar Küçükköylü, Amerika'da 1920'lerde Müslümanlık hareketini başlatanın Muhammed Fard (Ferd) adında bir Pakistanlı olduğunu kaydederek, ABD'deki Müslüman liderlerin de sırasıyla W. Fard Muhammed, Eliyah Muhammed, Ekber Muhammed, Malcom X (El Şahbaz), Louis Farrakhan olarak saydı.
Amerika'da Müslümanların çeşitli sivil toplum kuruluşları kurarak teşkilatlandıklarını ve Müslüman Kızları Yetiştirme Kursları düzenleyerek İslâm'ın ilmihal bilgilerinin bu kurslarda verildiğini ifade eden Küçükköylü, “ABD'de İslâmiyet'in yayılmasında konferans salonlarının önemi büyüktür. ABD'deki İslâm hareketlerinin liderlerin hepsi iyi bir hatip olarak kitleleri oldukça etkilemişlerdir. Elijah Muhammed, çocuklarını Amerikan okullarına göndermediği için 5 yıl hapis cezası almıştır. Müslüman zenciler Detroid, Şikago ve Harlem gibi şehirlerde İslâm'ın Nimetleri Teşkilatı (güvenlik), Müslüman çarşıları, lokanta ve kasap dükkânları, gazete, dergi, radyo ve televizyon kurmuşlardır” dedi.
Amerika'da 1960'lı yıllarda sayıları 300 bin olan Müslümanların 1975'de 1,5 milyona çıktığını ve 1992 rakamlarına göre 5 milyon 220 bin Müslüman'ın yaşadığını belirten yazar İrfan Küçükköylü, “Günümüzde ABD'de yaşayan Müslümanların sayısı 8 milyon olarak tahmin ediliyor. Türklerin sayısı ise 120 bin. Amerika'da ve Avrupa'da olduğu gibi dünyada da İslâmiyet çığ gibi büyüyerek yayılmaktadır. Bu arada önemli bir gerçeği de burada söylemekte yarar var. Amerika'da yaşayan Müslümanlar dünyaya yanlış tanıtılıyor. Bu da kendi haber ajanslarını kuramamaktan ileri geliyor. Meselâ Türkiye, Suriye hakkındaki bilgileri İngiltere üzerinden BBC kanalıyla öğreniyor. Amerika'daki Müslümanlar hakkında doğru bilgiyi maalesef günümüzde de hâlâ öğrenme şansımız yok” diye konuştu.