Havalimanları 'şok' landı

Yasin Yılmaz
00:0020/02/2009, Cuma
G: 20/02/2009, Cuma
Yeni Şafak
Havalimanları 'şok' landı
Havalimanları 'şok' landı

Türkiye'nin dört büyük havalimanına Türk Kardiyoloji Derneği tarafından anında müdahale için 16 adet elekroşok cihazı bağışlandı

Halkın kalp ve damar sağlığını korumayı hedefleyen Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), yolcu yoğunluğunun en çok olduğu Türkiye'nin dört büyük havalimanına kalp sağlığı için cihaz desteğinde bulundu. Son 10 yılda ölümle sonuçlanan 50'den fazla kalp krizi vakasının yaşandığı İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Havalimanlarına dörder adet otomatik elektroşok cihazı bağışladı.


Kullanımı çok kolay

Cihazları havalimanlarının kritik noktalarına monte ettirdiklerini belirten TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, “Bu cihazlar ani kalp durmalarında hastaya ilk 5 dakikada müdahale etme imkanı sağlıyor. Bugüne kadar 4 havalimanında 87 personel ve 8 hekime cihazın kullanımı konusunda eğitim verdik. Ancak bu cihazlar tıp eğitimi olmayan insanların da güvenle kullanabildiği, kalbi yeniden çalıştıran özelliklere sahiptir. Zamanında etkili müdahale, ani kalp durmalarında yüzde 80'e varan oranda hastalara hayata dönme şansı tanımaktadır” dedi.


Ölümlerin yüzde 48'i kalpten

Her yıl yüz ölümden 48'inin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığına dikkat çeken Erol, “Önlem alınmazsa 20 yıl içinde bu hastalıklardan ölenlerin sayısı 205 bin'den 400 binlere çıkacak. Havalimanlarımızda hızla artan uçuş sayıları ve yolcu yoğunluğu öncelikle buralarda yeni bir atılımı zorunlu kıldı” dedi.


Toplam 16 adet bağışlandı

Türkiye'nin dört büyük havalimanına dörder adet olmak üzere 16 adet AED (otomatik eksternal defibrilatör) aygıt bugünden itibaren hizmete açıldı. Yaklaşık değeri 5 bin TL olan aygıtın en önemli özelliği ise 3 kilogram ağırlığında ve rahatlıkla taşınılabilir olması. TKD tarafından Devlet Hava Meydanları İşletmesine bağışlanan 16 AED (otomatik eksternal defibrilatör) aygıtının toplam 80 bin TL mal oldu. Yıllık yolcu kapasiteleri toplam 58 milyonu bulan İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir A. Menderes ve Antalya Havalimanlarına yerleştirilen aygıtlar ani kalp durmalarında daha hızlı müdahale ve 70-80 başarı şansı sağlanması bekleniyor.


Kemal Sunal'a yazık oldu

2000 li yılların başında uçaklara Uçaktan hiç hoşlanmayan ve uzun yıllarca hiç binmeyen 56 yaşındaki ünlü sinema aktörü Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000 de film çekimi için sanatçı arkadaşlarıyla birlikte Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçak henüz yerdeyken geçirdiği kalp krizi sonucu ölmüş ve tüm Türkiye'yi yasa boğmuştu.


Elektroşok cihazı olmalı

İstatistiklere göre elektro şok cihazı kullanıldığı takdirde kalbin durmasından itibaren ilk 8 dakika içinde hastaların ortalama yüzde 40'ı kurtulabiliyor. Ünlü oyuncu Kemal Sunal'ın uçakta kalp krizi geçirmesinden sonra THY, uçaklarındaki elektroşok cihaz sayılarını artırmıştı. Ancak cihazın sayısı hâlâ yeterli değil. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre uçuş sırasında ölme riski yerde ölme riskinin 20 katı. Ayrıca uçakta fenalaştığınız zaman, yapılacak tıbbi müdahalenin kalitesi piyango gibi tümüyle şansa bağlı.


Havacılık kuralına göre uçağın pilotu önce uçakta bir doktor olup olmadığını sorar. Böyle bir olasılık yüzde ellidir. Ancak doktor bulunsa dahi o konuda yeterince uzman olmayabilir. Bir cilt doktoru ilk kalp krizi müdahalesini uçakta yapmak zorunda kalabilir. Londra St. Thomas Hastanesi'nden Dr. Peter Leman 'Eğer 3 bin metrede kalp krizi geçirdiyseniz, uçağın en yakın havaalanına inmesi için en az yarım saat geçer. Bu süre acil bir durum için çok uzundur. Bu yüzden her uçakta elektroşok cihazı bulunmalı" diyor.