Türkiye karpuz üretiminin yarısının karşılandığı Çukurova yöresinin Tuzla beldesindeki kumul alanlarda üretilen karpuzun, Adana Tarım İl Müdürlüğü görevlileri tarafından kontrol edileceği ve belirli olgunluğa ulaşması durumunda 'hasadına izin verileceği' bildirildi.
Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesi Belediye Başkanı Ramis Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya karpuz üretiminde söz sahibi ülke olan ve Çin'den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye'de, ilk ürün hasadının Çukurova yöresinde yapıldığını söyledi. Belde ve yakın köylerdeki kumul alanlarda üretimi yapılan karpuzun hasadının da Çukurova yöresinde ilk kez Tuzla'da gerçekleştirilerek iç ve dış piyasaya sunulduğunu belirten Avcı, geçen yıl 52 bin olan ekim alanın bu yıl 60 bin dönüme çıktığını ifade etti.
Avcı, Türkiye'nin karpuz üretiminin yarısının Çukurova yöresinden karşılandığını belirterek, “Tuzla beldemiz ise yöredeki en önemli üretim üslerinden biri. Bu yıl dönümde ortalama 5-6 ton ürün bekleniyor. Son yıllarda Tuzla karpuzuna Balkanlar ve Avrupa ülkelerinde gösterilen yoğun ilgi bizi mutlu ediyor” dedi.
Avcı, bu yıl yaklaşık 100 milyon YTL gelir beklenen Tuzla karpuzunun en önemli özelliğinin kumul alanda yetiştirilmesi olduğunu söyledi. Sezonun ilk turfandası olan karpuzun kumul alanda diğer alanlara ekilene göre daha erken yetiştiğini belirten Avcı, “Kumulda, yüzeydeki su çabuk süzülüyor ve kök güneş ışığını daha çok alıyor. Böylece ürünün suyu ve tadı da son derece mükemmel oluyor. Bu da Tuzla karpuzunu dünya markası yapan en önemli özellik” diye konuştu.
Avcı, Tuzla karpuzunun marka özelliğini yitirmemesi için Adana Tarım İl Müdürlüğü nezdinde önlem aldıklarını söyledi.
Karpuzun tam olgunlaşmadan erken hasat edilmesinin, Tuzla karpuzunun şöhretine gölge düşürebilecek en önemli faktör olduğunu ifade eden Avcı, şöyle konuştu: “Yörede üretilen ve hasadına bir hafta kalan karpuzumuzun tam olarak olgunlaşıp olgunlaşmadığı Tarım İl Müdürlüğü görevlileri kontrol edecek. Olgunlaşmış ise görevliler 'olur' verecek ve hasat daha sonra başlayacak. Böylece ürünümüzün değeri korunacak. Üretici olgunlaşmadan ürününü hasat ederse tüccar bir daha kendisini tercih etmez, hem de şikayet olması halinde ürünün hepsi imha edilir. Bu gibi durumların yaşanmaması, aynı zamanda başka yerden hasat edilen karpuzun Tuzla karpuzu olarak lanse edilmemesini istiyoruz. Karpuzumuzun dünya markası özelliğini korumaya çaba gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz.” Avcı, törenle hasadına başlanacak karpuzun günde ortalama 50 TIR ihraç edildiğini de bildirdi.