Karadenizli'nin gözdesi karabiber

İha
00:0017/12/2007, Pazartesi
G: 17/12/2007, Pazartesi
Yeni Şafak
Karadenizli'nin gözdesi karabiber
Karadenizli'nin gözdesi karabiber

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kentsel alanda tüketicilerin baharat tüketim alışkanlıklarının belirlenmesine yönelik yapılan ankette bölge halkının en çok karabiber, nane ve pul biber tükettiği belirlendi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazım Şekeroğlu koordinatörlüğünde yapılan anket sonuçlarına göre, ailelerin en çok tükettikleri baharatların karabiber, nane ve pul biber, en az tükettiği baharatların ise toz biber ve dereotu olduğu ortaya çıktı. Günümüzde baharatların yemeklere lezzet katmanın yanı sıra, endüstriyel alanda da büyük miktarlarda tüketildiği belirten Yrd. Doç. Dr. Şekeroğlu, "Baharat ürünleri doğrudan kullanımın yanı sıra gıda,parfümeri, kozmetik, eczacılık ve diğer sanayi kollarında kullanılmaktadır. Ayrıca baharatlar oldukça düşük kalorili olması nedeniyle diyet programlarında da tercih edilmektedir. Baharatların tüketim miktarı diğer gıda ürünlerine oranla daha az olmasına karşın fiyatlarının yüksek olmasından dolayı oldukça değerlidirler" dedi.


Yrd. Doç. Dr. Nazım Şekeroğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ailelerin baharat alırken yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bölge halkı genel itibariyle satın almada dikkate edilecek hususlar, kullanım ve saklama alışkanlıkları gibi temel konularda yeterli bilgiye sahip değil. Aile geliri arttıkça baharatlar hakkındaki bilgi düzeyinin de artıyor. Bununla birlikte aile geliri ile baharat satın alınan yer, baharatın ambalaj tipi, baharatı kullanım süresi, baharat satın almadaki tercih, baharat satın alırken dikkat edilen hususlar ve baharat kullanım amacı arasında anlamlı düzeyde bir ilişki söz konusudur. Diğer bir ifadeylegelir düzeyi arttıkça aileler baharat kullanımında daha bilinçli hareket etmektedirler. "


Yine aynı anket sonuçlarına göre aile geliri ile baharatların kullanım amaçları arasında bir ilişki olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şekeroğlu, "Ailelerin yüzde 82'si yemeklere lezzet katmak amacıyla baharat kullanmaktadır. Yüzde 17'lik bir kesim ise sağlıklı yaşam için baharat kullanmışlardır. Evdeki baharatların ayırt edilme şekliyle aile geliri arasında bir ilişki söz konusu değildir. Aileler baharatları etiketine, kokusuna, rengine veya tadına bakarak ayırt etmektedirler" diye konuştu.