Dünyanın en prestijli hayırseverlik ödüllerinden biri olarak gösterilen Carnegie Hayırseverlik Madalyası, bu yıl Koç Ailesi'ne verildi. Ödülü alan Rahmi Koç, 'Şu an hayatımın en önemli anlarından biri' diyerek duygularını özetledi
Koç ailesi, Vehbi Koç'un 23 yıllık uğraş sonucu kurduğu Vakfı, 40. yıl dönümünde hayırseverlik nobeli ile taçlandırıldı. Dünyanın en prestijli hayırseverlik ödüllerinden biri olarak gösterilen 'Carnegie Medal of Philanthropy' (Carnegie Hayırseverlik Madalyası) bu yıl Koç Ailesi'ne verildi.
New York Halk Kütüphanesi'ndeki ödül töreninde konuşan Koç, duygularını şu cümleyle özetledi, 'Bu, hiç kuşkusuz hayatımın en önemli anlarından biri.' Rahmi Koç, ödülü almanın sembolik değerinin büyük olduğunu belirterek, 'Babamız, Andrew Carnegie'nin 'Parayı akıllıca harcamak, kazanmaktan daha zor' sözünü hatırlatırcasına yardım severlikte de rehberimiz olmuştu. Biz, onun çocukları olarak mirasını ve felsefesini devam ettirdik.” dedi.
Türkiye'de vakıfların güçlerini birleştirmesi halinde daha büyük yardımlar yapabilen kuruluşların tesis edilebileceğini vurgulayan Koç, ancak tabelada kimin isminin yer alacağı tartışmalarının herkesin kendi vakfı ile yetinmesi sonucunu doğurduğunu dile getirdi. Örnek olarak da Sabancı Üniversitesi ile Anadolu grubunun sağlıkta işbirliği yapmaktan son anda vazgeçmesini gösterdi. Koç, George Soros'un sadece çevre için 1 milyar dolar bağışladığına da dikkat çekti.
Semahat Arsel ise ödülün 40. yıl dönümüne tekabül etmesini 'Allah'ın lütfu' diye nitelendirdi.
Holding Başkanı Mustafa Koç ise hem ekonomik kalkınma hem de işsizlik gibi temel sorunların çözümüne de ön ayak olduklarını belirtti.
Ödül için tertip komitesi adına Koç'a mektup yazan Vartan Gregoryan, 'ın Ermeni asıllı ABD vatandaşı olması 'Amerika'daki Ermeni diasporasından iki ülke arasındaki diyaloğa verilmiş büyük bir destek' şeklinde yorumlandı.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, babası Vehbi Koç'un 1946'da ABD'yi ziyareti sırasında büyük vakıfların yasal çerçevelerinden nasıl etkilendiğini şöyle ifade etti: “Babam, 'Bu ülkede kazandıklarının bir bölümünü yine cemiyete geri vermek zorundasın. Bu yapılar, teçhizat veya burs şeklinde olabilir' derdi. Bunu söylediği zaman verdikleri plansız, o ana özgü ve vergiden muaf olmayan şeylerdi. O yıllarda hayırseverliği ilk gelen ve ağlayanların aldığı bir yardım olarak görüyordu. Türkiye'ye döndüğünde, bir vakıf kurmaya çalıştı fakat bir yasal çerçeve yoktu. 23 yıl boyunca, bir yasa oluşturmak için çeşitli başbakanlar, hükümetler ve parlamenterlerle hiç bıkmadan çalıştı. Sonunda başarılı oldu ve Türkiye'de kendi adını taşıyan ilk vakfı kurdu.”
Koç Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç da, meslek lisesi gibi toplumsal projelerin çözümünde Yeni Şafak Gazetesi'nin seslerini duyurmada çok önemli katkıları olduğunu belirtti. Koç Vakfı, 8 bin meslek liseliye burs vererek bu alanda çoğaltıcı etki oluşturmuş ve model sayesinde ara eleman sıkıntısı aşılmaya çalışılmıştı.
Hayırseverliğin “Nobel”i olarak da anılan ödülün bu yıl beşincisi verildi. İki yıl da bir verilen ödüle 2001 yılında Rockefeller Ailesi, Gates Ailesi, George Soros, Ted Turner, Irene Diamond, Brooke Astor, Walter & Leonore Annenberg, 2003 yılında Sainsbury Ailesi ve Dr. Kazuo Inamori, 2005 yılında Hewlett Ailesi, Packard Ailesi, Cadbury Ailesi, Aga Khan, Sir Tom Farmer, Agnes Gund, 2007 yılında Eli Broad, Heinz Ailesi, Mellon Ailesi ve Tata Ailesi almıştı. Koç Ailesi ise bu yıl Michael Bloomberg, Sanford & Joan Weill, Gordon & Betty Moore aileleriyle birlikte kürsüye çıktı. Koç Ailesi 2007 yılında Dünya Anıtlar Vakfı (World Monuments Fund) tarafından, her yıl dünya kültür mirasına katkıda bulunan kişi ya da kurumlara verilen Hadrian Ödülü'nün de sahibi olmuştu.
İskoç asıllı ABD'li sanayici Andrew Carnegie'nin kurduğu Carnegie Steel Company çelik endüstrisindeki başarısıyla 1890'lı yıllarda dünyanın en büyük ve karlı işletmesi haline gelmişti. Carnegie, şirketini 1901 senesinde J.P. Morgan'a satmış ve ömrünün kalan kısmını o dönemde hiç örneği görülmemiş bir şekilde hayırseverliğe adamıştı. Carnegie, bir makalesinde 'İnsan hayatının ilk 1/3'lük kısmını kendi eğitimine, ikinci 1/3'ü para kazanmaya ve son 1/3'lük kısmı ise kazandığı paranın tümünü yardım işlerine harcamaya ayırmalı. Kimse zengin olarak ölmemeli. Dünyadan sıfır olarak ayrılmalı.' Mesajını vermişti.