14 yıl boyunca her gün geleceği planlayarak çalıştığını söyleyen Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Bayrampaşa'nın yeni vizyonunu ilan etti: İlçemizin potansiyelini cumhuriyetin 101. yılı olan 2024'e taşıyacağız.
İnsan eksenli projeler üreten ve insana yatırımı baz alan Hüseyin Bürge, ilçenin tarihi gelişimini ve gelecekteki planlarını Yeni Şafak İstanbul'a anlattı. Bayrampaşa'yı 'Yaşamın Merkezi'ne taşımak amacıyla fiziki, sosyal ve kültürel dönüşüm faaliyetleri gerçekleştirerek çağdaş standartlarda bir kent inşa etmenin mücadelesini verdiklerini söyleyen Başkan Hüseyin Bürge, 'İnsan Merkezli' bir belediyecilik anlayışı sergilediklerini kaydederek, yerel yönetime bakış açısını özetledi: “İnsanların ihtiyaçları sınırsızdır. Onun için ihtiyaçları önceden tespit ederek Türkiye'de ilklere imza atmaya devam edeceğiz. Bir esnafın müşteri memnuniyeti nasıl esassa, bizim için de halkımızın bizden memnuniyeti esastır. Kamuoyu vicdanında iyi ve hayırlı işler yapmayı arzuluyorum. Ben görevim boyunca günü kurtarmak adına siyaset yapmadım. Bayrampaşa'da geniş bir ufuk var. Hem önümüze iyi bakmayı hem de 2024'e, cumhuriyetimizin kuruluşunun 101'inci yılına ilçemizi hazırlamak hedefimiz. Ticari, sosyal aktiviteler noktasında Avrupa ülkeleriyle bütünleşme, işadamlarımızın yanı sıra dış sermayeyi de ilçemize kazandırmak istiyoruz. İnsan imarı, şehir ve medeniyetten önce gelir. Çocuk yuvalarından Gençlik Merkezi'ne kadar yaptığımız insana yatırım çalışmaları, iyi insan profili oluşturmak, yaptığımız projelerin içinde en büyüğüdür.” Bayrampaşa'ya ve İstanbul'a hizmet etmenin kendisine huzur verdiğini, İstanbul'un Fethi'nde Fatih'in otağının kurulduğu yerin Bayrampaşa olduğunu vurgulayan Başkan Hüseyin Bürge, “Onun için çok bereketli topraklarda Peygamber müjdesine nail olmuş yere hizmet etmek, saadetlerin en yücesidir” diyor.
Bayrampaşa'nın yüzde 45'nin Balkan orijinli olduğunu, kendi ailesinin de Balkanlardan geldiğini belirten Hüseyin Bürge, Rumeli'ye olan ilgisini şöyle anlatıyor: “Ecdadımızı hatırladığımız zaman Türk insanı, Balkanlara duyarsız kalamaz. Onun için iki tane üniversite kurduk. Bir tanesi Sarayevo'da, Uluslararası Sarayevo Üniversitesi, diğeri de Uluslararası Balkan Üniversitesi.
Balkan Üniversitesi'ne Başkan seçilmem, Balkanlarla ilgili çalışmalar yaptığımızdan olsa gerek. Büyüklerimiz burasıyla alakalı çalışmalarda faydalı olurum kanaatini paylaştılar. Böyle bir düşünceyi bizler için paylaşmaları benim için memnuniyet vericidir. Umarız verilen görevlerin aktini yerine getirenlerden oluruz. Bayrampaşa'ya baktığınızda Aliya İzzetbegoviç parkı, Makedonyalı Yahya Kemal parkı, Dr. Sadık Ahmet Parkı hemen göze çarpar. Selanik'te doğmuş Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Ballkan orijinlidir. Onun için bizim Balkanlara borcumuz çok. Bu borcumuzu ödeyemeyeceğimizi biliyorum. Ama borcu ödemek lazım ve biz başladığımızı düşünüyoruz. Ecdadımızın ruhu şad olsun. Onların bize yükledikleri misyonla biz oraya kardeşlik adına, barış adına, sevgi adına gidiyoruz. Orada ecdadımıza yakışır şekilde hizmetinde bulunduğumuz üniversitelerimizden de inşallah geleceğin sevgi ve barış elçileri yetişecek.”
Türkiye çapında belediyelerde ilk Beyaz Masa uygulamasını 1996 yılında başlatan, yine okuma yazma seferberliğini gerçekleştiren Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, yerel seçimlere 5 ay kala, tekrar aday olup olmayacağı konusunda ise şunları söylüyor: “Görev adamıyız. Biz işimize bakarız.” Başkan Bürge, 1994-2024 vizyonu olduğunu kaydederek, “Tüm ekibimizle bir aile atmosferi içinde çalışıyoruz. Tek adamlık dönemi dünyada bitti. Sokakta gezerken bile bir vatandaşımızın vereceği sinerji, projeye dönüşebilir. Başta halkımız memnun ise, Başbakanımız, genel merkezimiz, ilçe yönetimimiz memnun ise bize verilecek her görevi yerine getirmek, bizim vazifemizdir” diyor.
Otogar'ın yakınında bulunan 123 dönümlük büyük araziye çok büyük bir proje yapılmaya başlandığını belirten Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, “Biri 3 yıldızlı Crown Plaza, diğeri 4 yıldızlı Holliday Inn olmak üzere içinde Disneyland benzeri temalı park ve 8 bin kişilik Maydonoz Showland benzeri performans çadırının yer alacağı kompleks 2010 yılında hizmete açılacak. Otellerden birinin içinde ise kongre merkezi bulunacak. İstanbul'un en büyük parkından sonra yine Disneyland benzeri parkımız, ilçemizin değerini daha da arttıracak. Parkımızda İstanbul'da ilk kez kurulacak bir deniz akvaryumu da yer alacak. Avrupa'daki benzerleri gibi halkımız binlerce çeşit balığı gözlemleme imkânına sahip olacak” diyerek yeni projelerin müjdesini verdi.
Bayrampaşa Belediyesi, ilkini 2005 yılında 'Kardeşlik Sınır Tanımaz' sloganıyla başlattığı 'Balkanlar'da Ramazan' projesiyle Türkiye'nin Balkanlara açılmasına vesile oldu. 'Bereket Konvoyu' 4 yıldır binlerce kilometre yol kat edip, binlerce soydaşımızın ayağına gitti ve unutulmadıklarını, her zaman Türkiye'nin gönlünde yer aldıklarını hatırlattı. Bereket Konvoyu her yıl 8 Balkan ülkesi 21 ayrı şehirde iftar ve kültür sofraları kurdu. Bayrampaşa Belediyesi hala Osmanlı'nın izlerini taşıyan bu coğrafyayı, Türkiye için önemli bir sigorta olarak görüyor.
Dört TIR, iki otobüs, iki binek oto, bir jeneratör aracı, bir canlı yayın aracı olmak üzere 150 kişinin görev yaptığı Bereket Konvoyu, Balkan ülkelerinde iftar yemeğinin yanında kültür programları da gerçekleştirdi. Her gittiği şehirde 2 bin 500'ün üzerinde kişinin katıldığı iftar sofrasında şehrin önemli isimleri de ağırlandı. Bereket Konvoyu'nun gerçekleştirdiği programlara kimi zaman Bakan ülkelerinin milletvekilleri, belediye başkanları, kimi zaman da sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve dini liderler katıldı. Dinimizin hoşgörüsünü, yardımseverliğini ve Türk kültürünü Balkan halklarına anlatan Bereket Konvoyu, gerçekleştirdiği programlarla soydaşlarımızla bir araya geldi ve unutulmadıklarını gösterdi.
7 bin 500 kilometre yol kat eden konvoy, 50 binin üzerinde kişiyi iftar sofrasında ağırladı. Büyük ilgi gören kültür programlarına ise katılım 200 binin üzerinde oldu.
Başkan Hüseyin Bürge, Bayrampaşa'da başlayan büyük projelerin, ilçenin hem çok daha farklı bir görünüm kazanmasına hem de büyük istihdam yaratmasına vesile olacağını kaydederek, şöyle konuştu: “İlçeye yerli iş adamlarının yanı sıra, yabancı iş adamlarının da projeleriyle gelip yatırım yapmasını bekliyoruz. Bunun için her türlü girişime de belediye olarak açığız. Bayrampaşa öyle bir atmosfer oluştu ki, artık ilçenin yeni sloganı, 'İki metronun arasında yürüyüş mesafesi Bayrampaşa'. İlçe TEM yollarına açılış kapısı, aynı zamanda İstanbul'un giriş kapısı. İlçemiz modern ve dumansız sanayi-ticaret merkezleri ile değişim gösteriyor. Ora İnşaat'ın yaptığı büyük projeyle 3 bin kişi istihdam edilirse, diğer büyük yatırımları da kattığımızda 6-7 bin belki de 10 bin kişilik istihdam sağlanacak. Yani 5 kişilik bir aile hesaplandığında, 10 bin genç çarpı beş 50 bin kişi demektir. Bu kadar insanın ekmek kapısı olacak. Bir söylem vardır; 'Gençler iş yok evlenemiyor' İşi olmayanın aşı da yok, aşı olmayanın eşi de yok. İş, aş, eş. Bayrampaşa'da bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkacak. Artık belediyecilik sadece alt üst yapı, fiziki donanım değil, hizmet ettiği bölgede halkın tüm sorunlarına eğilen sosyal belediyecilik durumuna gelmiştir. Belediyelerin işsizliğe çözüm yollarına katkıda bulunmaları, o beldenin insanlarını hem mutlu kılar hem de Türkiye bundan olumlu etkilenir.”