Türk perakende sektörünün Avrupa'da 7. büyük sıralamasında olduğunu belirten Devlet Bakanı Çağlayan, 3,5 milyon insanın ekmek yediği sektöre projektör tutmaya devam edeceklerini söyledi
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen 'AMPD Perakende Zirvesi'nin açılışında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk perakende sektörünün Avrupa'da 7. dünyada 10. büyük sektör olduğunu belirterek, 'Bizim görevimiz sizlere projektörlük yapmak. Özellikle komşu ve çevre ülkelerde yapacağınız alışveriş merkezleriyle Türk ürünlerinin tanıtımını ve ihracatını gerçekleştirin. İstihdam sağlayalım. Sektörünüz 3,5 milyon civarında bir istihdam sağlıyor' dedi.
Çağlayan, Türkiye'nin dünya ekonomisinde aldığı yer, dünya ihracatında önemli oyuncu haline gelmesi ve bir taraftan da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla birlikte Türkiye'nin artık gündemi belirlenen değil, gündem belirleyen bir ülke olmasının Türkiye'nin önemini her geçen gün biraz daha artırdığını söyledi.
Çağlayan, 2002'de ihracatın 36 milyar dolar olduğunu, 2008'de Türkiye'nin ihracatta 132 milyar dolara geldiğini belirterek, 'Türkiye gerçekten bu konuda ciddi bir başarı öyküsü gerçekleştirdi. Perakende, ihracatın köprüsüdür. Alışveriş merkezleri ve perakende sektörü ciddi bir yer almaya başladı' dedi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı ve AMPD ile birlikte önemli çalışmalar yaptığını belirten Çağlayan, hedef ülkeler tespit etmeye başladıklarını ve belirlenen ilk ülkenin Fas olduğunu söyledi. Çağlayan, " İstanbul'daki AVM sayısı bu yıl sonu itibariyle 350 olacaK. Her bir AVM yılda ortalama bin ve 4 bin kişiye istihdam sağlıyor” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hedeflerinin Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için perakendenin gücünü kullanmak olduğunu belirterek, 'Çünkü Türkiye perakendecileri; son yıllarda son derece çarpıcı başarı öyküleri yazıyorlar' dedi. Türkiye'nin sahip olduğu doğal potansiyelinin ortaya çıktığını, dünyada yaşanan krize rağmen büyüyen ve genişleyen bir organize perakende pazarının olduğunu dile getiren
Büyükekşi, Türkiye'nin kriz sonrasında en hızlı toparlanan ülkeler arasında yer aldığını anlattı. Türkiye'nin büyüme rakamlarında Çin'i yakaladığına işaret eden Büyükekşi, 'OECD şampiyonu olduk. Bu başarıyı yakalamada perakendecilerimiz ve ihracatçılarımız büyük rol oynadı' dedi. Büyükekşi, Türkiye'nin iç piyasayı canlı tuttuğunu, dış piyasada farklı pazarlara yöneldiklerini ifade ederek, fason üretimden markalı üretime geçtiklerini söyledi.
Zirvede konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 'Türkiye tarımsal üretim değeri açısından dünyada 11. sıradan 8. sıraya yükseldi. Tarımsal üretim değerimiz 23 milyar dolardan 56 milyar dolara çıktı' dedi. Eker,tarım envanteri ile Türkiye'de tarım yapılabilecek 26 milyon hektar arazide hangi tarımsal ürünün, hangi verimlilik düzeyi ile yetiştirilebileceğinin belirlendiğini aktardı. Eker, Tarımda çok sayıda doğru bilinen yanlışlar olduğunu, yanlış enformasyona dayalı tekrarlar bulunduğunu ifade etti ve 'İşte 'Türkiye'de tarım çok kötüdür'. 'Eyvah ne günlere kaldık, şunu da ithal ediyoruz' gibi... Bunlar doğru değil. İthalat yaptığımız doğrudur. Başka ülkelere ihracat yapıyorsanız, ithalat yapmak durumundasınız da" dedi.