7 yıldır sürdürülen 'Türkiye'de yetiştirilen Sarımam Genotiplerinin Potansiyel Beslenme Sorunlarının Ortaya Konulması, Sarımsakta Gübreleme ve Verimli Kalite ilişkisi' konulu çalışmada sona yaklaşıldı. Çalışmayla Sarımsakta selanyum miktarı tescillenmiş olacak.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, TÜBİTAK ve Taşköprü Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen "Türkiye'de yetiştirilen Sarımsak Genotiplerinin Potansiyel Beslenme Sorunlarının Ortaya Konulması, Sarımsakta Gübreleme ve Verimli Kalite İlişkisi" projesinde sona yaklaşılıyor.
Hasat döneminin ardından son bulacak olan proje kapsamında son kez sarımsak deneme alanı kuruldu. 7 yıldır devam eden projenin başkanlığını sürdüren Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Taban, bu yıl bir yerde deneme alanı kurduklarını belirterek amaçlarının Taşköprü sarımsağının selenyum yönünden zengin olduğu yönündeki varsayımları kesinliğe ulaştırmak ve sarımsağın selenyum içeriğini belirlemek olduğunu kaydetti. Çalışmaların sonuna gelindiğini aktararak proje kapsamında önemli sorunların çözüme kavuşturulduğunu kaydeden Prof. Dr. Taban, daha kaliteli ve yüksek verimde sarımsak yetiştirilmesi için nelerin yapılması gerektiğini bilimsel çalışmalarla ortaya koyduklarını ve bunu üretici ile paylaştıklarını dile getirdi. Yörede yapılan gölet ve barajlarla ilçedeki sarımsak dikim alanlarında da artış sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Taban, 'Nematod' ve 'Kök çürüklüğü' gibi hastalıkların sarımsak üretimine yeni açılan alanlara taşınmaması için kullanılacak tohumluğun önemli olduğunu vurguladı. "Türkiye'de yetiştirilen Sarımsak Genotiplerinin Potansiyel Beslenme Sorunlarının Ortaya Konulması, Sarımsakta Gübreleme ve Verimli Kalite İlişkisi" Kastamonu, Balıkesir, Muğla, Antalya, Karaman, Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere 7 ilde yürütülüyor.