KSO tarafındna düzenlenen "Döküm Sektörü Çalıştayı"nda sektörün sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Çalıştayda döküm sektöründe faaliyet gösteren en fazla firmanın Konya'da olduğu kaydedildi. Ayrıca, ancak markalaşma ve rekabetçilik yönlerinin zayıf olması nedeniyle Ankara ve Bursa'dan daha az döküm üretimi yapıldığına dikkat çekildi.
Konya Sanayi Odası'nda düzenlenen “Döküm Sektörü Çalıştayı”nda döküm sektörünün sorunları, çözüm önerileri ve sektörün beklentileri tartışıldı. Çalıştayda Türkiye'de döküm sektöründe faaliyet gösteren en fazla firmanın Konya'da olduğuna, ancak buna rağmen markalaşma ve rekabetçilik yönlerinin zayıf olması nedeniyle Konya'da kapasite olarak Ankara ve Bursa'dan daha az döküm üretimi yapıldığına dikkat çekildi. Çözüm yolu olarak ise; kümelenme ve markalaşma işaret edildi. Sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'nın gurur duyulan, güzel işler yapan ve ülkesine katma değer sağlayan önemli bir şehir olduğunu söyledi.
Döküm sektörünün Konya için önemli bir sektör olduğunun altını çizen Başkan Büyükhelvacıgil, "Döküm sektöründe Türkiye'de önemli bir paya sahibiz. Ancak gönlümüz sektörde Avrupa, hatta dünya lideri olmak. Neden olmasın? Artık hiçbir şey uzak değil. Önemli olan ortak akılla, planlı hareket edebilmektir. Nitekim otomotiv yan sanayindeki kümelenme çalışması ülkede örnek bir proje olarak hayata geçirilmiş, önemli bir model olmuştur. Bunun bölgede diğer kümelenmelere de yol göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. Konya Sanayi Odası olarak sanayicimizin rekabet gücünü artıracak her türlü çalışmanın içerisinde olacağız. Sanayicimize hizmet etmek bizim görevimiz" şeklinde konuştu. Çalıştayda Konya Sanayi Odası Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atilla Arıcıoğlu, bir sunum yaparak Türkiye'de, dünyada ve Konya'da döküm sektörünün sorunlarını, çözüm önerilerini ve sektörün yapması gerekenleri anlattı.
Konya'nın, Avrupa'nın en büyük döküm imalatçısı olan Almanya pazarında etkin bir konuma gelmesinin önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atilla Arıcıoğlu, Konya döküm sektörünün sorunlarını şu şekilde özetledi: “Sektörde birliğin ve işbirliğine dayalı rekabet anlayışının olmaması, firma sayısının çok olmasına rağmen markalaşmanın yetersiz olması, üretici sayısının çok olmasına karşılık kapasite olarak Ankara ve Bursa'dan daha az üretim yapması, büyük dökümhanelere göre rekabetçilik yönlerinin zayıf olması, toplam kalite bilincinin eksikliği, ileri teknoloji standartların ürünlerde uygulama da yaşanan sıkıntılar, ileri teknoloji kullanımının az oluşu sebebiyle katma değeri yüksek ürünler üretilememesi, yenilik ve Ar-Ge bilincinin oluşturulamaması, büyük döküm parçaları üretebilecek dökümhane yatırımlarının olmaması, ileri döküm teknikleri hakkında bilgi eksikliği ve uygulamada yaşanan problemler, kapasite kullanım oranlarının düşük olması, kayıt dışı çalışan firmaların çokluğu, üretim kalitesinde yaşanan sorunlar" Dünya'da döküm sektöründe yıllık 31.3 milyon ton üretimle Çin'in birinci, 11.8 milyon ton üretimle ABD'nin ikinci sırada yer aldığını ifade eden Arıcıoğlu, Türkiye'nin ise yıllık 1.3 milyon ton üretimle dünyada 14'üncü, Avrupa'da 5'inci sırada yer aldığını da belirtti.