Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, otomatik fiyatlandırma formülüne göre elektriğe bugünden itibaren 3 ay boyunca fiyat değişikliği olmayacağını açıkladı.
Nükleer santral ihalesine ilişkin hazırlanan raporun bakanlığa geldiğini belirten Yıldız, 'Nükleer işi sıra dışı bir konu, başlı başına bir kültürdür. Bakanlar Kurulu'na getirmek için değerlendirmelerimiz devam ediyor' dedi. Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıt fiyatlarında taban fiyat uygulama kararına yapılan eleştiriler içinse, 'Vatandaşımızın, tüketicimizin hakkının korunması bu düzenlemelerle paralel bir konudur. Dağıtım şirketleri ve bayilerimizin mağdur olacağı anlamına gelmez. O arada ince bir çizgi var. Oradaki düzenlemeyi EPDK yapmıştır' izahını yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Enerji Bakanı Sergei Shmatko ve Başbakan Yardımcısı Igor Seçin'in daveti üzerine İstanbul'dan Moskova'ya gitti. Hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapan Bakan Taner Yıldız, temasları esnasında öncelikle iki ülkeyi ilgilendiren enerji projelerinin bir paket halinde görüşüleceğini söyledi.
Karma Ekonomik Komisyon (KEK) eşbaşkanı sıfatıyla da ziyareti gerçekleştirdiğini anlatan Yıldız, enerjinin yanı sıra sanayi, ticari ve müteahhitlik hizmetleri ile bu yıl içinde Türkiye'de yapılacak KEK toplantısına ilişkin temasları olacağını ifade etti. Yıldız, 'Mavi Akım 2'yi yeniden dizayn, batı hattı ile alakalı yeniden kontratın düzenlenmesi alakalı projeleri ele alacağız. Biliyorsunuz 2011'de 6 milyar metreküplük bir gaz anlaşması bitiyor. Onun ön hazınlığını yapacağız. Nükleer konusunu da gündemimizde.' dedi. Bakan Yıldız, ziyaretinin Rusya'nın bölgedeki konumu ve enerji sektöründeki özellikle primer enerji kaynaklarındaki ana tedarikçi ülkelerden birisi olması nedeniyle önemli olduğuna işaret etti.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ve Azerbaycan arasında iki gün önce imzalanan enerji anlaşmasının Nabucco'ya alternatif olduğu şeklinde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Dünyada özellikle enerji sektöründeki globalleşme çok daha hızlı. Bunlar birbirlerinin alternatifi değil. Bir şeyi tercih etmek diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Ayrı ayrı havuzlardaki projelerdir bunlar. Rusya'nın, AB'nin arz güvenliği ile alakalı son derece ticari ve uluslar arası ilişkileri ilgilendiren bu hususta bir işbirliğine gitmesi normaldir. Bizim Nabucco ile ilişkimiz normaldir. Mavi Akım 2 projesini gerçekleştirmemiz son derece normaldir. Dün Irak'ta gaz ve petrol üzerine bir kısım ihaleler oldu. Biz orada Gazprom ile beraber konsorsiyum olarak girdiğimiz işler vardı. Kerkük sahasında Shell ile beraber girdik. Bunlar bizim özellikle Irak'taki sürecin normalleşmesinde gazın ve petrolün çıkartılıp gelirler kısmına kaydedilerek, Türkiye'nin de menfaatlerini ilgilendirecek gaz ve petrol akışıyla alakalı yeni açılımlar sağlayacaktır. Azerbaycan'lı kardeşlerimizle birlikte çalıştığımız Şahdeniz projelerinde bir kesinti yok. Türkiye enerjide bir kaynak ülkesi değil şu anda. Orta ve uzun vadede bir kaynak ülke olması için çalışmalarımız devam ediyor. Ama şu anda bir transit geçiş ülkesi. Kaynağı ile alakalı ana çalışmayı yapacak olan yalnızca Türkiye değil Nabucco'nun ortaklarıdır. O yüzden alternatif kaynak arayışları bir projeyle noktalanacak bir şey değil. Birbirinin alternatifi anlayışını çok sıcak bakmıyoruz.'
Nükleer Enerji ihalesinin hangi aşamada olduğu sorusuna Bakan Taner Yıldız, 'Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) hazırladığı raporu bakanlığımıza gönderdi. Bu sıra dışı bir konudur. Rutin bir iş değildir. Nükleer işi Türkiye'nin yeni kazanımlarının olmasını istediğimiz, hem enerji yanıyla hem de teknolojik yanıyla, bilgi devriyle alakalı bir konudur. Bizim de değerlendirmelerimiz devam ediyor. Başlı başına bir kültürdür.' yanıtını verdi.
Bakan Yıldız, "Elektrik fiyatında yapılacak indirimden neden vazgeçildi?" şeklindeki soruyu da, otomatik fiyatlandırmayla elektrik fiyatlarının hem kamu hem özel sektör maliyetleriyle beraber girdileri belli bir kalem olduğuna işaret ederek, 'Buna bizim müdahil olmamız diye bir durum yoktur. Elektrik fiyatlarını 'zamlanacak mı, düşecek mi?' diye bize zaman zaman soruluyor. O formülden çıkan, temmuz düzenlemesiyle beraber önümüzdeki 3 ay içerisinde herhangi bir fiyat değişikliği olmadığıdır' şeklinde cevapladı.
Bakan Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıt fiyatlarında taban fiyat uygulama kararına yapılan eleştirilere de değindi. Bunun bir müdahale olmadığının altını çizen Yıldız, 'Bu aynı zamanda dağıtım şirketleri, bayiler hem de tüketicilerin haklarının eş zamanlı korunduğu bir işlemdir. İki ay içerisinde fiyatlar normal, stabil hale gelecektir. İki aylık bir düzenlemedir. Asıl tartışılan konu kar marjlarının ne kadar makul olduğudur. Bu hususta tüketicimizin hakkının korunması bu düzenlemelerle paralel bir konudur. Tekrar söylüyorum. Bu dağıtım şirketlerimizin ve bayilerimizin mağdur olacağı anlamına gelmez. O arada ince bir çizgi var. Oradaki düzenlemeyi EPDK yapmıştır' diye konuştu.
Yıldız son olarak, Suriye sınırındaki mayınlı arazi tartışmalarına zengin petrol yataklarının sebep olduğu söylentilerine de , 'Mayınlı arazının temizlenmesi ya da temizlenmemesi bizim oradaki petrol ruhsatlarımızla direk orantılı bir şey değil. Bunlar 10-20 yıllardan beri devam eden ruhsatlandırma işleriyle alakalı konulardır. Şu anda TPAO ve özel sektörün orada ruhsatlı sahaları vardır. Şu anda fiili olarak mayınlı arazi içerisinde günlük 2500 varil petrol çıkardığımız yerler vardır. Orada tapulu arazi olan kişinin arsasından çıkan petrol o kişiye değil devlete aittir. Ancak ne zaman petrol çıkarmak için ruhsat aldı onun da devlet hakkı, vergilendirme ve diğer harçlar konusunda şartları var.' açıklamasını yaptı.