Rehn: 301 gecikmeden değişmeli

Anka
00:006/11/2007, Salı
G: 6/11/2007, Salı
Yeni Şafak
Rehn: 301 gecikmeden değişmeli
Rehn: 301 gecikmeden değişmeli

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin PKK saldırılarıyla uğraştığını belirterek, “AB tüm terörist saldırılarını kınıyor ve Türkiye'nin vatandaşını koruma hakkı olduğunu kabul ediyor” dedi.

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin PKK saldırılarıyla uğraştığını belirterek, “AB tüm terörist saldırılarını kınıyor ve Türkiye'nin vatandaşını koruma hakkı olduğunu kabul ediyor” dedi.

Olli Rehn, aday ülkelere ile ilişkin 2007 İlerleme Raporları, Genişleme Stratejisi gibi önemli genişleme belgelerinin yayınlanması dolayısıyla Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye'nin PKK saldırılarıyla uğraştığını kaydeden Rehn, “AB tüm terörist saldırılarını kınıyor ve Türkiye'nin vatandaşını koruma hakkı olduğunu kabul ediyor” dedi.

PKK sorununun Türkiye ile Irak arasında işbirliği ile çözümlenmesini istediklerini ve bu yönde teşvik ettiklerini ifade eden Rehn, Türkiye'nin soruna askeri operasyona başvurmadan siyasi yollardan çözmeye çalıştığını da söyledi.

“TÜRKİYE ÖLÇÜSÜZ OPERASYONA GİRİŞMEMELİDİR”

Rehn, bir soru üzerine “AB, Türkiye'nin vatandaşını koruma çabasını destekliyor. Herkes, Türkiye'nin terör ile savaşına destek olmalı” şeklinde konuştu. Buna karşın Rehn, “Türkiye, ölçüsüz bir operasyona girişmemeli” de ifadesini kullandı.

“Türkiye operasyon yaparsa müzakere süreci etkilenir mi?” yolundaki sorunun karşısında “Spekülasyon yapmayalım. Farazi bir konuda konuşmayalım” karşılığını verdi. “Bu ciddi sorunu işbirliği ile çözmek için çalışmalar sürüyor” diyen Rehn, Washington'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasında yapılan görüşmelerin “teşvik edici” olduğunu da söyledi.

Olli Rehn, TBMM'nin onayladığı tezkere ile verilen yetkinin “siyasi stratejik “ açısından değerlendirilmesi gerektiğini de ifade etti.

“301 GECİKMEDEN DEĞİŞMELİ”

Türkiye'nin ifade özgürlüğü için daha çok çaba göstermesini isteyen Rehn, Türkiye'de reform sürecinin hükümetin demokratikleşme gündeminin en üst sıralarında bulunduğunu kaydetti. “İfade ve din özgürlüğü reformu, geçiktirmeden gerçekleşmeli” diyen Rehn, “301. maddenin hiç gecikmeden değiştirilmesi lazım” sözlerini de kullandı.

Olli Rehn, 301 reformu yapılmadan yargı ve telmel hakları ile ilgili maddenin açılamayacağı mesajını da verdi.


“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA İKİ BAŞLIK AÇILABİLİR”

Türkiye'nin limanlarını açmadığı süreci, askıya alınan 8 maddenin açılmayacağını anımsatan Rehn, buna karşın önümüzdeki haftalarda tüketicinin sağlığının korunması ve trans Avrupa ağları başta olmak üzere, en az iki başlığın açılabileceğini söyledi. Rehn, söz konusu iki başlığın açılması konusunda bir sorun görmediğini belirterek “Tüm AB ülkelerinin destekleyeceğini düşünüyorum” dedi.

“RAPOR NE ÇOK YUMUŞAK NEDE ÇOK SERT”

Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn, “Rapor bu yıl daha yumuşak” sorusu üzerine “Hem adil, hem de sıkı davranılması” gereğine işaret ederek “Rapor ne çok yumuşak, ne de çok sert. Asıl değişen şartlar” dedi. Türkiye'nin siyasi krizin üstesinden geldiğini ifade eden Rehn, Türkiye'de siyasi kriz nedeniyle reformların yavaşladığını belirterek “Artık reform sürecinin yeniden canlandırılması zamanıdır” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME İÇİN ZAMAN SORUNU

Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn, bir soru üzerine Brüksel'e gelen Başbakan Erdoğan ile görü şmek için çaba gösterdiğini ancak her iki tarafta bir zaman sorununun bulunduğunu belirterek görüşmenin olup olmayacağını bilmediğini söyledi.