Rusya'nın Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ürünlerine getirdiği ihraç yasağı Trabzon Limanı'nda protesto edildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nin organizasyonunda gerçekleştirilen protestoya ihracatçılar, nakliyeciler ve ürün sahipleri katıldı. İhracatçılar kasalarla indirdikleri domatesleri yiyerek ürünlerin kaliteli olduğunu gösterdiler.
Rusya Federasyonu'nun 7 Haziran 2008'den itibaren Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ürünlerine ihraç yasağı getirmesi Trabzon Limanı'nda yapılan gösteriyle protesto edildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nin organizasyonunda gerçekleştirilen protestoya ihracatçılar, nakliyeciler ve ürün sahipleri katıldı. İhracatçılar kasalarla indirdikleri domatesleri yiyerek ürünlerin kaliteli olduğunu gösterdiler.DKİB Başkanı A.Hamdi Gürdoğan, Toplam yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 60'ının Rusya Federasyonun yapıldığını hatırlatarak, 'Rusya Federasyonu Ülkemiz yaş meyve sebze ihracatı açısından en büyük ve en önemli ihraç pazarımızdır. Bu şekilde bir yasaklamanın getirilecek olması tarım sektörü için telafisi zor kayıpların ortaya çıkmasına neden olunacaktır" dedi.
Yasaklama kararının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in başkanlığında yürütülen 8. KEK toplantısının hemen ardından alındığına dikat çeken Gündoğan, "Rusya Federasyonu yaş meyve sebze ihracatımızda en büyük pazarlarımızın başında yer almaktadır, bu pazara güvenerek ihracatçılarımız üreticilerle bağlantılarını yaparak gerek sözleşmeli üretim kapsamında ve gerekse alivre alış kapsamında milyonlarca ton ürün bağlantısı yapmıştır. Tarım Bakanlığı kimyasal kalıntı ve bitkisel hastalık kontrolünü tarlada yapmalıdır. İhracatçı, ürününü satın aldıktan sonra yapılacak kontrol ve analizin hiçbir etkinliği olmayacaktır. Rusya Federasyonu ile kalıcı bir Zirai Karantina anlaşmasını yapılmaması gerekmektedir." şeklinde konuştu.
Yasakla birlikte, Rusya pazarının rakip ülkelere kaptırılacağını savunan Gündoğan, ' Ülkemizden Rusya Federasyonu'na ihraç edilen ürünler birinci sınıf ekstra kategorisindeki ürünler olmasına rağmen, Suriye, İran, Mısır ve Çin gibi Ülkelerden Rusya pazarına gelen düşük kaliteli ve bozuk ürünler için, bu Ülkelere Rusya Federasyonu'nca hiçbir engel çıkarılmamaktadır. Yasak kararıyla Rusya'da sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi tepkilere sebep olmuştur. Şu ana kadar Trabzon ilimizden Sochi'ye yapılan ihracatta, ihracatçılarımıza ait hiçbir ürün geri dönmemiştir. Bu durumda, Trabzon ilimizdeki ihracatçıların hiç birinin Rus piyasasına kalitesiz ürün sunmadığının açıkça delilidir." dedi.
Gündoğan, yasaklamaların iki ülkeye de bir faydası olmayacağının altını çizerek, Rusya ile biran önce serbest ticaret anlaşması imzalanmasını istedi.