Cem Uzan hakkındaki 'Vergi Kaçakçılığı' davasında Cumhuriyet Savcısı, Uzan'ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın 3 ila 5'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını talep etti
Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın yargılandığı davada Cumhuriyet savcısı, sanıkların ''Vergi Usul Kanunu'na muhalefet etmek' suçundan 3 ila 5'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
Küçükçekmece 8. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Cem Uzan, Hasan Kalafat, Turç Buruşukoğlu, Ahmet Yılmaz ve Yusuf Bozan katılmadı.
Uzan ve Buruşukoğlu'nun avukatı Ferhat Ünalan ise mazeret dilekçesi vererek duruşmada yer almadı.
Hakim Uysal Dönmez, daha önceki duruşmalarda alınan karar doğrultusunda İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan yazıya cevap verildiğini bildirdi.
Duruşmada mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı, Cem Uzan'a ait Mavi Ulaşım ve Haberleşme A.Ş'nin yetkilileri Hasan Kalafat, Turç Buruşukoğlu, Ahmet Yılmaz ve Yusuf Bozan'ın, 2002 yılı faaliyetleri esnasında gerçek mal veya hizmet akışı olmadığı halde sahte ve içerik bakımından yanıltıcı belge, fatura, defter ve vergiyi muhasebeleştirdiklerini ifade etti.
Mütalaada, şüphelilerin kamuyu zarara uğrattıklarını dile getiren savcı, şüphelilerin Vergi Usul Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle 3 ila 5'er yıl arasında hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme, savunma hakkının kısıtlanmaması için Uzan ve Buruşukoğlu'nun avukatı Ferhat Ünalan'ın mazeret dilekçesinin kabulüne karar vererek duruşmayı erteledi.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının ihbarı üzerine 2006'da başlatılan soruşturmanın 2007'de tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Sedat Kırca tarafından iddianame hazırlandı.
İddianamede, Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Buruşukoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Yılmaz, Hasan Kalafat ve Yusuf Bozan'dan oluşan ve gerçek sahibinin Cem Uzan olduğu belirtilen Mavi Ulaşım ve Haberleşme A.Ş'de 2002'de vergi incelemesi yapıldığı belirtiliyor.
Şirketin 2002 yılı hesap döneminde gerçek olmayan muamelelere ilişkin sahte belgeler düzenlenip kullanıldığına yer verilen iddianamede, bir kısım harcama belgelerinin de yok edildiğinin delillerle anlaşıldığı ifade ediliyor.
İddianamede 'vergi kaçakçılığı' suçunu işledikleri ileri sürülen sanıkların, Vergi Usul Kanunu'nun 359/b-1 maddesi uyarınca 3 ila 5'er yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor.