Sivil anayasa mimarları Teziç'i çok radikal buldu

00:0023/09/2007, Pazar
G: 23/09/2007, Pazar
Yeni Şafak
Sivil anayasa mimarları Teziç'i çok radikal buldu
Sivil anayasa mimarları Teziç'i çok radikal buldu

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in 15 yıl önce TÜSİAD için hazırladığı renksiz anayasa, sivil anayasa taslağını hazırlayan komisyon üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı tarafından çok radikal bulundu

Mevcut TBMM'nin anayasa yapamayacağını iddia ederek çalışmalara derhal son verilmesini isteyen YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, TÜSİAD için 1992 hazırladığı anayasa taslağında, devletin cumhuriyetle yönetilmesini öngören 1. madde dışında tüm maddelerin değiştirilebilmesini önerdi. Önerilere şaşıran Doç. Dr. Serap Yazıcı ise taslağı çok radikal buldu. AK Parti için sivil anayasa hazırlayan bilim kurulunun içinde de bulunan Doç. Dr. Serap Yazıcı, “Teziç'in projesi çok radikal değişiklikler önermektedir. Tali kurucu iktidarın böyle değişiklikler yapabileceğine inanmıyorum” dedi.

Teziç'in 15 yıl kadar önce Prof. Dr. Süheyl Batum ve Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu ile birlikte hazırladığı anayasa taslağında devletin şeklinin cumhuriyet olması dışındaki tüm maddelerin değiştirilebilmesi öngörülüyor. Taslakta devletin resmi ideolojisinin olmaması ve cumhurbaşkanı ile milletvekillerinin yeminlerinde de Atatürk İlke ve İnkılaplarına yer verilmemesi gerektiği belirtiliyor. Taslağın diğer şaşırtıcı önerileri de anayasadan 'Atatürk milliyetçiliği' ifadesinin kaldırılması ve Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması. Teziç, 1982 anayasasına da ciddi eleştiriler getiriyor.

MÜMTAZ SOYSAL EFSANEYDİ

Teziç ve benzer düşünceler açıklayan Batum ile Yüzbaşıoğlu'nun taslağını değerlendiren Doç. Dr. Serap Yazıcı, “Aslına bakarsanız şaşırmadım. Gayet bilimsel düşünceler. Benim için şaşırtıcı olan şu: Türkiye çok tuhaf bir ülke. Benim kuşağım bu anayasa hukukçularının demokrasi ve özgürlük konularındaki fikirleriyle yetişti. Hepsinin ortak bir paydası vardı. 1982 anayasasını eleştiriyor, ruhunu otoriter ve yasakçı buluyorlardı. Mümtaz Soysal da bu hocalara dahildir. Soysal o zamanlar efsaneydi. Bu anayasa hukukçuları şimdi özgürlük ve demokrasi düşüncesinden vazgeçip otoriter yasakçı 82 anayasasının kurum ve mekanizmalarını savunmaya başladılar” diye konuştu.

ÇOK KÖKLÜ BİR REFORM

Teziç'in 15 yıl önceki taslağını çok radikal bulduğunu ifade eden Yazıcı mevcut TBMM'nin anayasanın ilk 3 maddesini değiştiremeyeceğini savundu. Yazıcı şöyle konuştu: “Bu çok köklü bir reform. Bana kalırsa mevcut anayasanın yürürlükte olduğu bir ortamda TBMM bu kadar köklü bir değişikliği yapamaz. Çünkü parlamento asli kurucu iktidar değil, tali kurucu iktidardır. Yani anayasanın, anayasayı değiştirme sürecini düzenleyen hükmünü dikkate alarak değişiklik yapabilir. Mevcut anayasanın 4. maddesinde ilk 3 maddeye ait değiştirme yasağı var.”

Yazıcı, hazırladıkları taslakta 1. maddeye dokunmazken, 2 ve 3. maddelerde hukuki nitelik taşımayan bazı tali bazı değişiklikler yapmakla yetindiklerini sözlerine ekledi. TÜSİAD taslağında Atatürk milliyetçiliğinin kaldırılması ve Genelkurmay'ın Savunma Bakanlığı'na bağlanmasına yönelik önerileri de değerlendiren Yazıcı, “Son derece liberal demokratik düşünceler ama bizim taslağımızda böyle bir değişiklikler yok” dedi.


Erdoğan Teziç'in sivil anayasası

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, TÜSİAD'a hazırladığı anayasa taslağında köklü değişiklikler öneriyor. İşte Teziç'in bazı önerileri: Devletin şekli cumhuriyettir. Bu değiştirilemez. Bunu dışında anayasada değiştirilemez hüküm olmamalı. Liberal demokratik rejimlerde devletin resmi dini olmaz. Kemalizm idelolojisi anayasada yer almamalı. Cumhurbaşkanı ile milletvekili yeminlerinde Atatürk ilkeleri ve inkılaplarına yer verilmemeli.


Makam insanı değiştiriyormuş
Dr. Vahap Coşkun (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)

İnceleyebildiğim kadarıyla Teziç, Yüzbaşıoğlu ve Batum'un o tarihte hazırladğı taslak, Prof. Dr. Ergun Özbudun'un hazırladığı anayasadan daha radikal reformlar içeriyor. Örneğin anayasının ilk üç maddesinin değil de sadce cumhuriyet niteliğinin değiştirilemeyeceğini söylüyor. Teziç'in bu noktaya gelmesi garip. Daha önce söyledikleri ile şimdi söyledikleri arasında ciddi bir tenakuz var. Bulunan makam herhalde görüşleri değşitiriyor. Teziç taslağı hazırladığı zaman üniversite hocasıydı. Türkiye'nin değişmesini, özgürleşmesini istiyordu. Mevcut anayasayı da bunun önünde engel görüyordu. Şimdi aynı Teziç anayasa önerisinin geri çekilmesini ve hükümetin çalışmalara ara vermesini istiyor. Elbette değişebilir Teziç fakat bu değişimin neden kaynaklandığını bize açıklamalıdır. Hangi Teziç samimi? Özgürlükleri savunan Teziç mi yoksa bugünkü Teziç mi?

Can Paker: (TESEV Başkanı)

Farklılığın sebebini Teziç'e sormak gerekiyor. Bu kadar farklılığı nereden çıkardın diye. Nasıl bu şekilde davranabiliyorsun? Hangisi asıl görüşün?