Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik, su ve emlak vergisi borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Bakan Babacan, maliyet kalemlerinde herhangi bir anormal değişiklik olmadığı müddetçe akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada “Türkiye ekonomisindeki güven arttığı sürece paramızın itibarı da dünyada artıyor. 'TL değerli' deniyor ama dolar ve avro gibi büyük para birimlerinin her türlü para birimine göre değer kaybı söz konusu” dedi. “Bizden çok daha fazla parası değerlenen ülkeler var. G20 öncesinde beklentiler çok yüksek değildi. Ama sonuçta beklentinin üzerinde bir konsensus oluştu” diyen Babacan şunları vurguladı:
“Kurun değeri sadece rezerv miktarıyla alakalı değil, çok sayıda faktör var. 'Doğru kur nedir' diye Nobel ödülü almış işin bilimini kavramış olan 50 ekonomiste sorun, hepsi ayrı cevap verecektir. Rezervlerle kur çok da etkilenmeyebiliyor. Serbest piyasa mekanizmasına güveniyoruz. Rezervle ilgili alımlar bir miktar etkiler ama asıl ekonominin dinamikleri önemli. Biz Merkez Bankası'nın rezervlerinin artması gerektiğini söylüyoruz ama bunu daha çok döviz alsın TL'nin değeri düşsün diye söylemiyoruz. Öncelik güven ve istikrar.”
Babacan, “IMF'nin yönetim yapısında 2. Dünya Savaşı'nın galibi ülkelerin ağırlığı var. O günkü güç dengesi öyleymiş. 10 ülkelik bir gruptayız masada bizim adımıza Belçika oturuyor. IMF'de bizim hissemiz ilk başa göre iki kata yakın artıyor” yorumunu yaparak şöyle devam etti: “Hisse yapısı değişiyor, kotalar değişiyor. Biz bunu IMF Başkanı ile görüştük. Birilerinin de o koltuktan kalkması gerekiyor. IMF'de en çok hissesi olan ABD'liler. Kore'de gelişmiş Avrupa ülkelerinden ikisi İcra Kurulu'ndaki koltuktan kalkması kabul etti. Ama hangi iki ülke olduğu belli değil.”
Babacan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının sanayinin rekabet gücü açısından çok önemli girdi kalemleri olduğunu kaydederek, maliyetlerde anormal değişiklik olmazsa zam yapmayı düşünmediklerini de söyledi.
Vergi ve pirim borçlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu konuda Başbakan Erdoğan ile bir görüşme yaptıklarını ifade etti. Babacan, “Elektrik, su ve emlak vergisi borçları da yeniden yapılandırılacak” dedi.
Öte yandan vergi borçlarıyla ilgili düzenleme dün Bakanlar Kurulu toplantısında da ele alındı. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, bu konunun bir an önce olması için kendilerinin de çalıştığını, birkaç gün içerisinde bir sonuca varılabileceğini söyledi. Çiçek, konunun Kasım ayı içerisinde Meclis gündemine geleceğini vurguladı.
Babacan, “Özelleştirmede oldukça başarılı olduk. Bütün bu çalışmalarda kesin takvimler ortaya koymak güç oluyor. Bir adım atılıyor, bir yerden mahkeme kararı geliyor. Özelleştirmedeki dizaynda farklı unsurlar çıkıyor” değerlendirmesinde bulunarak şunların altını çizdi: “Bu yıl özelleştirme geliri 3,9 milyar dolarda kalacak. Köprü-otoyol özelleştirmeleri mümkün olduğunca erken olsun isteriz. 2B hassas bir konu. Biz bunu en kısa zamanda tamamlayıp Meclis'e sunmayı istiyoruz. Çalışma belli bir noktaya geldi, daha fazla uzayacağını zannetmiyorum. Bugün atacağımız adımların adil olması gerekiyor. Hassas karmaşık bir mesele. Seçimden sonraya bırakmamayı düşünüyoruz.”
“Cari denge G20'nin önemli maddelerinden biriydi. Enerji konusunda bizim dışarıya bağımlılığımız uzun süre devam edecek. Bu da bizim cari açığımızı doğrudan etkileyecek.” diyen Bakan Babacan,” Türkiye büyüyen ve yatırım yapan bir ülke. Yatırım ürünleri ithalatında çok ciddi artış var. Kur ağırlıklı olarak tüketim ürünlerinin ithalatını etkileyen bir unsur” yorumunu yaptı ve şöyle devam etti: “ Cari açık tehlike çanları çalacak noktaya gelirse o noktada TL'nin değeriyle ilgili bir erozyon başlar. Türkiye'ye ciddi miktarda portföy yatırımı geliyor. Serbest kur rejimi bizi pek çok şoka karşı koruyucu en önemli mekanizma”