Hipermarketlerin istihdamı otomotiv sektörünün 5 katı

00:0025/06/2007, Pazartesi
G: 25/06/2007, Pazartesi
Yeni Şafak
Hipermarketlerin  istihdamı otomotiv sektörünün 5
Hipermarketlerin istihdamı otomotiv sektörünün 5

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Nuşin Oral, 'Türk perakende sektörü bugün 300 bin kişiye direkt istihdam sağlıyor. Otomotiv sektörünün 4,5 katı, beyaz eşyanın 10 katı ve elektronik sektörünün 15 katı istihdam yaratıyoruz' dedi

Alışveriş merkezleri özellikle son beş yıldır yükselen bir ivme göstererek Türkiye ekonomisinin en önemli trendlerinden ve güçlü alanlarından biri haline geldi. Tüketicinin pekçok farklı ürünü ve mağazayı kompakt bir şekilde bir arada bulmasını, dışarıda hava nasıl olursa olsun konforlu bir ortamda alışveriş yapmasını sağlayan bu merkezler; çocuklar için oyun alanlarıyla, dinlenmek için kafeleri ve restoranlarıyla aynı zamanda sosyal bir mekan sunuyorlar. Bu haftaki Ekonomi Buluşmalarının Konuğu Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Nuşin Oral oldu.

Derneğiniz hakkında kısa bilgi alabilir miyiz?

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği 1994 yılında, alışveriş merkezleri, mağaza zincirleri ve bağlı sektörlerin ekonomi ve toplum içindeki rolünü vurgulamak ve geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Sektörü ve hizmet kalitesini uluslararası standartlara çıkarmak, uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak sektörün dünya çapında temsil edilmesine ve Türkiye'deki yatırım potansiyelinin artmasına yardımcı olmak derneğin diğer amaçları arasındadır. AMPD'nin, kendi alanında lider konumda olan kişi ve kuruluşlardan oluşan dinamik bir üye yapısı vardır.

ABD, TÜRKİYE'NİN GERİSİNDE

2007'de neler değişti, neler söz konusu?

Perakende sektörü ciddi anlamda bir büyüme devam ediyor. 2005 yılı ile başlayan organize perakende sektöründe, önemli bir yatırım dönemi başladı. Bu dönemde ağırlıklı olarak alış veriş merkezlerinin gelişimi etkili oldu. 2007 yılında büyüme rakamlarını artacağını düşünüyoruz çünkü mevcut mağazalarının yanı sıra yeni mağazalar açılıyor, yüzde 6'lık büyüme rakamının önümüzdeki birkaç yılda da devam etmesini bekliyoruz. Fiyatların ucuzlamaya devam etmesine rağmen ciro artışlarının gerçekleşmesi bize adet satışlarının, ciro satışlarından hızlı büyüdüğünü gösteriyor.

Sektörün istihdam potansiyeli nedir?

Perakende sektörü, son yıllarda büyük bir atılım sergiledi. Beş senede 50 milyar dolardan 70 milyar dolara gelen bir iş hacmine ulaştık. Bu GSMH'nin beşte birine tekabül ediyor. Sektörümüz Türkiye'deki iş gücünün yüzde 12'sini bünyesinde barındırıyor. Ekonomin büyümesine de doğrudan etki eden sektörümüz iki yılda fiyatları sabit tutarak, enflasyonla mücadelede önemli rol oynadı. Geçtiğimiz yıl yüzde 13 büyüme kaydederek de verimli ve yatırıma dayalı yapısı olduğunu kanıtladı. Türk perakende sektörü bugün 300 bin kişiye direkt istihdam sağlıyor. Yani otomotiv sektörünün 4-5 katı bir istihdam söz konusu. Otomotiv sektörünün 4,5 katı, beyaz eşyanın 10 katı ve elektronik sektörünün 15 katı.


Perakende sektörüne her gün yeni bir yabancı yatırımcı giriyor. Bu doğrultuda, tüketicilerin tercihleri de sık sık kanal değiştiriyor. Accesorize, Debenhams, Watsons.... Son bir yılda Türkiye'ye gelen markalardan sadece üçü. H&M, Intersport, Harvey Nichols, Conbipel, Hakkasan... Sırada bekleyen markalardan birkaçı. Rekabet giderek hız kazanıyor.