MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Mehmet Köse, 2009 Yılı Türkiye Ekonomisi Raporu ile teşvik sonrası ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Son ekonomik gelişmelerin, krizde en kötü dönemin bittiğine dair umut verdiğini belirten Köse teşvik ile önlem paketlerinin, mali disiplinin devam etmesi gerektiğini vurguladı.
MÜSİAD Samsun Şubesi geleneksel toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Mehmet Köse, son ekonomik gelişmelerin krizde en kötü dönemin bittiğine dair umut verdiğini ama teşvik ile önlem paketlerinin, mali disiplinin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıda MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Mehmet Köse, 3 bini aşkın reel sektör temsilcisinden alınan görüşler doğrultusunda MÜSİAD Ekonomi Danışma Kurulunun katkılarıyla hazırlanan 2009 Yılı Türkiye Ekonomisi Raporu ile teşvik sonrası ekonomik gelişmeler hakkında bilgi verdi. Teşvik ve istihdam paketini değerlendiren Köse, yeni paketin sadece iç yatırımları değil, dış yatırımları da çekerek ekonomiye büyük bir canlılık ve ivme kazandıracağına inandıklarını kaydetti. Son dönemlerde piyasalarda nispi bir iyimserlik ve toparlanma havasının oluştuğunu gözlemlediklerini ifade eden Köse, toparlanma sinyallerinin reel sektöre ilişkin gösterge ve beklentilere de yansımaya başladığını, birçok küresel göstergenin krizde en kötü dönemin bittiğine dair umut verdiğini vurguladı.
Mevcut krizin Türkiye için önemli derslerle dolu olduğunu ifade eden Köse, krize karşı yol haritası, ilgili paydaşlarla katılımcı ve samimi olarak oluşturulmalıdır. Dünyaya eklemlenme süreci daha sağlıklı yapıya kavuşturulmalı, sanayinin nitelikli dönüşümü, milli tasarrufların arttırılması, tedarikçilikten markalaşmaya geçiş, üretim ile pazarlamanın birleştirilmesi, iş gücünün dönüştürülmesi ve istihdam sektörlerinin tanımlanması ile dışa bağımlılık azaltılmalıdır. Cari açık için orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirilmelidir. Şirketlerin kalite verimlik Ar-Ge, Ür-Ge, inovasyon ve markalaşma yönündeki dönüşümü desteklenmeye devam edilmelidir dedi.
İstihdam ve üretim açısından KOBİ lere yönelik desteklerin sürdürülüp, iç pazara daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Köse, Şirketler de kurumsal yapılarını güçlendirmeli ve verimliliklerini arttırmalıdır. Birçok alanda mikro ekonomik reformlara odaklanılmalı, bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik uzun vadeli özel teşvik programları etkin şekilde uygulanmalıdır. Mali disiplin uzun vadede muhafaza edilmeli, bütçeye yönelik finansal kaynaklar çeşitlendirilmeli, ikinci nesil reformlar zaman kaybedilmeden gerçekleştirilmelidir diye konuştu.
Köse, hükümetin aldığı 36.5 milyar TL lik teşvik ve istihdam paketinde başarı sağlanması için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini kaydetti. Köse, bankacılık sektörünün reel sektöre yönelik kredilerde tutucu davranmaması gerektiği konusunda da telkinde bulundu.