Tüp bebekler daha sağlıklı doğacak

Cihan
00:0030/09/2010, Perşembe
G: 30/09/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Tüp bebekler daha sağlıklı doğacak
Tüp bebekler daha sağlıklı doğacak

Tüp bebek yöntemi ile evlat hasretini gideren aileler, artık daha sağlıklı çocuk sahibi olabilecek. Ailelerin "Acaba sağlıklı bir çocuk olacak mı?" endişelerini azaltacak proje dünyanın en iyi üniversitelerinden Harvard ve MIT tarafından hazırlanıyor. 5 yıl içinde tamamlanması planlanan proje ile en sağlıklı döllenmiş yumurta anne rahmine yerleştirilecek. Bu önemli projede yer alan Türk Doktor Ercan Baştu, yeni projenin kısırlık tedavisinde önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguluyor.

Dr. Ercan Baştu, bu önemli projenin detaylarını Cihan Haber Ajansı ile paylaştı. Baştu, "Kısırlık tedavisinden çok önemli bir yere sahip olan Tüp bebek yönteminde doğru embriyoların (döllenmiş yumurta) daha dikkatli bir şekilde seçilebilecek." diyor.

Günümüzde kısırlık sorununa karşı kullanılan tüp bebek tedavisinin günden güne yaygınlaştığını ifade eden Uzman Dr. Baştu, embriyo seçiminin Tıp terminolojisine göre spektreskopi olarak tanımlanan yöntem ile gerçekleştirildiğini kaydediyor. Baştu, elektronik bir sistemle yapılacak embriyo seçiminde doğacak çocuktaki muhtemel sağlık problemlerinin riskinin en aza indirilebileceğini kaydediyor. Baştu'nun verdiği bilgilere göre yeni sistem en sağlıklı embriyonun en az hata ile seçilmesini sağlıyor.

Tüp bebek tedavisinde döllenen yumurta seçiminde hata yapmanın normal bir durum olduğunu ifade eden Dr. Baştu, "Normal şartlarda döllenme sonucu oluşan embriyolar, uzmanlar tarafından (embriyologlar) değerlendirilerek yapısı ve şekli uygun olan seçiliyor. Şu anda yaygın olarak kullanılan eski yöntemde bazı hatalar ortaya çıkabiliyor. Bu hataların sonucunda da zaman zaman çoklu gebelik oluşması ve buna bağlı olarak erken doğum, yüksek tansiyon ve gebelik şekeri gibi anneye zarar verecek riskleri gündeme getiriyor." diye konuşuyor.

Türk Dr. Baştu, iki üniversitenin ortaklaşa çalıştığı proje sayesinde doğru seçilecek embriyonun hasta üzerinde çok daha az risk taşıyabileceğini vurguluyor. Buna göre spektreskopi ile seçilecek döllenmiş yumurta rast gele değil, çok daha kontrollü bir şekilde tercih edip değerlendirilecek. Hata oranı ne kadar azalırsa tedavi gören hasta daha az risk taşıyacak. Bu çalışma kısırlık tedavisinde çok önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.

Amerika'da 1996 yılında yaklaşık 65 bine yakın tüp bebek denemesi yapılmışken, bu sayı 2005'te yaklaşık olarak 135 bine kadar yükselmişti.