Taklit 'Spiderman' için 4 yıl hapis

Anka
00:0012/02/2008, منگل
G: 12/02/2008, منگل
Yeni Şafak
Taklit 'Spiderman' için 4 yıl hapis
Taklit 'Spiderman' için 4 yıl hapis

Mersin'de bir işyerinde bulunan taklit "Batman" ve "Spiderman" oyuncakları nedeniyle iş yeri sahibi hakkında 4 yıl hapis ve 46 bin YTL'ye kadar para cezası istendi.

Mersin'de bir işyerinde bulunan taklit "Batman" ve "Spiderman" oyuncakları nedeniyle iş yeri sahibi hakkında 4 yıl hapis bin cezası istendi. Marka Patent Uzmanı Avukat Murat Altındere, Türkiye'de henüz markaların korunmasına dönük bir yasal düzenleme bulunmadığını ifade etti ve bir an önce yasa çıkarılması gerektiğini kaydetti.



“Batman” ve “Spiderman” markalarının sahibi şirket tarafından, birçok iş yerlerinde orijinal olmayan taklit marka satıldığı iddiasıyla arama kararı alındı.



Karar üzerine Mersin'de M.G.'ye ait işyerinde yapılan aramada 1 adet batman marka oyuncak bulundu ve bu oyuncağa “taklit olduğu” gerekçesiyle el konuldu. Bu işlem sonrasında iş yeri sahibi hakkında da dava açıldı. İş yeri sahibi M.G ise söz konusu ürünü İstanbul'dan bir toptancı şirketinden satın aldığını ve suçlama karşısında şok olduğunu belirtti.

M.G. hakkında Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, 4 yıl hapis ve 46 bin YTL'ye kadar para cezası istemiyle dava açıldı. Ayrıca, işyerinin 1 yıldan aşağı olmamak üzere kapatılmasına ve ticaretten terkini istemiyle Mersin 3. Asliye Ceza Mahkemesine de başvuruldu.


ACİLEN MARKALAR KANUNUN ÇIKARILMALI

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Marka-Patent Uzmanı Avukat Murat Altındere, Türkiye'de başkası adına tescilli bir markayı marka sahibinin rızası dışında taklit ederek kullanmanın suç olduğunu söyledi.



Türkiye'de henüz bir marka yasasının bulunmadığını ifade eden Altındere, marka korumasının “Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile sağlandığını belirtti. Söz konusu düzenlemeye göre, “taklit markayı satmanın veya bulundurmanın” cezasının 4 yıla kadar hapis ve 46 bin YTL'ye kadar para cezası olduğunu belirten Avukat Altındere, ayrıca işyerinin 1 yıldan aşağı olmamak üzere kapatılması ve ticaretten terkinin de ceza kapsamında olduğunu söyledi.

Söz konusu düzenlemenin 1995 yılında Türkiye'nin AB giriş süreci kapsamında Avrupa'daki büyük marka sahiplerinin baskısı sonucu hayata geçirildiğini anlatan Altındere, buna rağmen markaların korunmasına dönük bir yasal düzenlemenin bulunmamasından yakındı.




Kanun Hükmünde Kararname ile ceza tayininin Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Altındere, bir an önce Markalar Kanunu'nun çıkarılması gerektiğini söyledi. Altındere, “Çıkarılacak yasa ile asıl olarak bu taklit ürünleri üreten ve kaçak olarak ithal eden kişiler hakkında daha ağır cezalar öngörülmeli ve ceza adaleti sağlanmalıdır” dedi.